Tuesday, September 30, 2008

Baring Atas Jalan

3 comments:

Seronok rasa menyambut lebaran
Dapat membaham pelbagai juadah
Lengang kota boleh berbaringan
Takde jem sapa pon tak sumpah!

Keliling kota melihat jualan
Nampak ramai bukan warga tempatan
Dari Sogo bawaklah lah ke Isetan
Suasana seram buat tak keruan!

Siaran TV sambung menyambung
Pelbagai filem santapan mata
Ujung bulan bil melambung
Masa tuh barulah nak putih mata!

Salam lebaran untuk semua
Tak kira dimana anda berada
Saya ini cuma manusia
Mohon diampunkan segala cela




Salam Lebaran

4 comments:

Iftar @ FSTEP

2 comments:

Semalam berlangsungnya upacara makan2 buat hari2 terakhir berpuasa di opis Cik Kuntum. Ala2 beramah mesra ngan student2 yang ada kat sini la. Ramai juga yang hadir dan sedih juga sebab there are few of them yang terpaksa "tidak-menghadirkan diri" due to tiket bas, keretapi, kapalterbang dan macam2 g ah dan pon dibeli. Kalau tak balik nanti, rugi plak kan?


So nyer, Cik Kuntum pon join la the people. Kang kata anti-sosial plak. Apakan daya, Cik Kuntum makan sikit je la. Bukannyer tak sedap menu nasi beriani berlaukkan ayam masak merah, dalca yang likat dah meriah, daging rendang yang nyaman dan juga acar rampai itu... tapi Cik Kuntum ada date lain after that, i tell u!


Tu boss Cik Kuntum yang tambah..err...er...berapa kali round ntah. Tak dapat dikesan! Kejap2 dea bangun, bawak balik pinggan full. I konpius u! Anyway, seronok gak makan ramai2 ngan student nih. Barulah rasa mesra, senang nak berbicara. Cik Kuntum kan, mesra alam orang nya. Look forward for Open House Raya puler. Yee Haaa!!! Esok raya! yey!

Stop Bangau-ing!

1 comment:
That's me...and En Rizal Hassan..oppss...should call him rizal cause he said "My mother named me Rizal, not Mr Rizal or En Rizal".

He was @ FSTEP last week for Personal Development Programme - Take Charge!

A very humble man, yet he manage to pull out the crowd. He even let us know a thing or two about "the Secret of the Eye".

Nyeh nyeh nyeh..pasni korang dah takleh kelentong Cik Kuntum dah. Sekali tengok je bola mata tu, dah taw cakap betol ke nipu! So...I'm warning you ahh...dun play2 with me ok?

Thot of having him (ehehhe...macam nak makan dea plak ayat nih!) for the 3rd Batch Overview week. Thou he's good, he is willingly to accept a small rates offered by BNM. Cool la tu kan? Funny guy who thought you that u should be the one who take charge of you life and stop bangau-ing (giving excuses!).

Dimana ada kemahuan, di situ ada jalan. Tol tak?

Monday, September 29, 2008

Tidur Dea...

8 comments:
Heehehe...This is what u get when you go all out for shopping.

Operasi yang bermula daripada Masjid India, berjalan kaki up to Jalan TAR, Sogo, Maju Junction dan kawasan sekitarnya.

Hasilnya, beli kain ala2 cheongsam kat Jakel, beli kasut kat Maju Junction (still thinking nak beli sandal kat Vincci). Then belikan Dekdek purse baru, tudung untuk Mama.

Erm..untuk Papa, Abah, Suzie and newly wed tak beli apa2 g...Takper la kot. Part tuh, belanja makan je kot? Makan besar di pagi raya? Bley gitu?

Friday, September 26, 2008

Mana Pergi Duit Raya?

5 comments:
How do i spent my duit raya?

1. Ikan siakap tiga rasa

2. Ikan siakap stim


3. Tomyam seafood

4. Having dinner with all the good people. Lauk additional : Telur bistik, Kailan goreng bersama cendawan, kerabu mangga, nasi putih, sambal belacan dan air sirap bandung.


5. Hasil tinggalan - bukti2 kerakusan

Didn't i told you guys yang Cik Kuntum dapat dwet raya kan kan kan? Ada sebahagian daripadanya yang telah dilaburkan ke dalam perut ku ini. Nyum nyum nyum...Acara makan2 la kan. Itu kan mengenyangkan, dan menyelerakan!

Walaupon 2 orang tak dapat join, majlis tetap meriah. Kiranya ala2 reunion ex-staff Vitacare la nih. So, we update each other punya stoty. Thanks guy!

Ikan Itu Makan Kaki Ku..

3 comments:
I must admit, I am addicted to this activity. For good wat..kan kan kan? Memang dah ala2 terpengaruh sungguh seh. Dua minggu sekali sure Cik Kuntum akan ke Centrak Market untuk buat aktiviti nih. Tok, lenkali kita bley pegi togede2 eh? Elok untuk bersihkan kaki sebelom hari pak pong pak pong!

Yang bestnyer lawatan hari ni, for the first time Cik Kuntum jumpa lelaki buat aktiviti nih. yang sorang2 layan perasaan sambil dengar lagu ada...yang datang by group pon ada. Kagum plak rasa. Satu lagi kemajuan kat kedai ni, dulu kolam ada satu je - itupun macam nak tak nak je buat kolam.

Sekarang ni, kolam dah upgrade. Cantek jadinya. Ikan pon dah tambah banyak. Dengan touch up baru ni, baru la nampak best sikit nak memanjakan diri. Hopefully tokey tu tak naikkan rate. Currently ratenyer RM5 - untuk 10 minit. Reasonable la kan?

Almaklumlah, shoot pon pakai N70 Cik Kuntum nih jer..maka susahlah korang nak tengok ikan tuh sekor2 kat dalam kolam tuh. tapikan, tadi ada sekor ikan mati. Cik Kuntum hand pick ikan tuh then kasik kat tokey kedai. Dalam hati tertanya2 "kaki sapa lah yang serupa tuba!haha!".

So nyer, kalau korang2 meronda2 kat CM nun g la but spa fish nih. Licin je kaki, i tell u! Cuba lah!

Wednesday, September 24, 2008

Wang Besar Lagi?!

9 comments:
Alhamdulillah.....

Ingat tak few entries back, Cik Kuntum bitaw yang kita dah dapat duit raya..kan?

Semalam, Cik Kuntum dapat lagi. Yey! Gamba kat sebelah tuh buat hiasan je. Sebab hakikatnya, Cik Kuntum dapat 4 keping note yang sama!

Namun begitu, atas dasar timbang rasa yang sangat tinggi, CIk Kuntum bagilah sehelai kat boss Cik Kuntum.

Ye la, last time boss share ngan kite so this time kita share plak ngan boss. Mekasih eh boss! Not bad huh? Belom pon raya, tapi dah dapat dwet raya. I like!

Namun begitu, duit raya last week, Cik Kuntum dah laburkan ke langsir. Hak yang ni, bakal di laburkan ke upacara makan2 sebentar lagi. Hehehe. yang syiok lagi tu, gaji dah dok dalam float. Tengah malam ni clear lah ia. Esok, nak kene kuarkan. Untuk tukar ngan note baru.

Festive feel dah mai dahhh!!!

Tuesday, September 23, 2008

Zaman Muda Remaja

15 comments:
Tu diaa....kalah Ah Wie ngan Eh La Pajira! Hehehehe...Masa kemas2 bilik itu ari, I come across la album lama2. Terkenang la zaman dolu2.Ahaks! Masa zaman kiut miut (sampai sekarang pon kan kan kan?). Yang kat atas ni gamba Cik Kuntum ngan adiknya Boy (dah jadi laki orang da pon!)


Owhh..sungguh seksi pose ku ini! Ahahhaa...ini ngan nenet sedara kita, Hjh Hamidah Noor. Kitaorang panggey Iti je (bukan E.T occay!). Time nih rasanya umo dalam 3 - 4 tahun la kot. masa bulan pose dah kene belajar puasa dah. Abah yang suruh. Masa kecik2 i suka bergaya u! So nyer, dah puas la pakai singlet minglet, short pendek segala n kuar jalan2 kat public zaman dolu.

Memang Al-Qura'an tu beso ok? Masa tuh orang mengaju surah Al-Fatihah. Kiranya khatam muqaddam gitu. Time nih 6 tahun kot. Siap ada kek pulut kuning lagi tu Mama sediakan. Al-maklumlah cucu ustazah..kena la rajin2 ngaji. Arwah nenek memang ada skolah dulu. TAPIS namanya - sekarang dah jadi tapak Baitulmal kat Kg Pandan sana. Pengetua la kiranya. Nenek mengajar tak mintak bayaran. Ikut suka la orang nak bagi ke takmo...Amal katanya!


Ha...Yang ni satu g aktiviti wajib Cik Kuntum. Kalau tak jumpa kat dalam umah tu, cariklah kat luar. Mesti tengah berkepit ngan megazine ni sambil jalan2. Kot tak pon, diri atas meja sambil buat public speaking tak tentu hala.Meleleh2 air liur..Hahahaha...sungguh chomey rasanya diriku ketika itu.So...will this cute lil girl become a hot chicks to die for?

Len Macam Jek ?

7 comments:
Cuba korang baca elok-elok dialog kat bawah k?


Isk...Pelan pelan laaa...

Pegang la betul-betul.....

Alaaa....dia cair lagi la....

Tunggu la kejap....

Alaaaa.....

Sikit lagi nih.....

Eh....Jangan la tarik dulu....

Errmmm......



Skrg, sila scroll ke bawah





Apa yang korang fikir aaahh???



Itu dialog budak opis Cik Kuntum tengah nak gamkan tumit kasut! Sungguh dabel meaning dialog mereka itu! Tolonggg...Hehehehe....

Monday, September 22, 2008

Roda-Roda Kehidupan

7 comments:
Percayakah korang semua bahawa hidup kita ini memang berkait rapat dengan roda. Ya, memanglah ada pepatah, "hidup ni umpama roda..Kadang kita di atas, kadang kita di bawah". Have you wonder why?

Meh sini Cik Kuntum bagi sebabnya :

Heheh...so terbukti dah kebenaran pepatah itu. Kan kan kan?

Cutie Cup

5 comments:

Hari ni kat tempat keje Cik Kuntum ada buat ops Cup Cakes. Abislah Cik Nad..ada pencabar baru nih! They all actually propose nak buat muffin, tapi Cik Kuntum tengok ala2 Cup Cakes je. Heheheh. Comel2 je deco nyer. Len2 dekorasi setiap satu. Lain2 orang yang buat hiasan, gitu la jadinya. Tapi, kurang2 nyer tenang mata memandang.

Deaorang buat projek nih dengan motif ingin mengutip derma bagi projek berikutnya iaitu lawatan ke Rumah Kebajikan Al-Qadeem. Konsepnyer gini :

a) Sapa yang berminat nak derma, boleh la purchase cup cake yang berharga RM 3.50 setiap satu
b) Cup cake tuh bole dibeli untuk diri sendiri ataupun di tujukan kepada sesiapa yang korang berkenan. let say from jebon to timah ke or to Cik Kuntum from Secret Admirer ke. Ahaks! Tapi buat masa ni project nih cuma berjalan di dalam premis opis ni sahaja, ok?
c) Student2 ni akan hantarkan cup cake tersebut kepada penerima yang sepatutnya.

To be honest, I dun contribute in buying the cup cakes but i got 2 from them. So sweeet! Neway, Cik Kuntum akan donate sumtin untuk kanak2 kat umah kebajikan tu nanti. Any suggestion kawan2?

Lam Alif Pa Ro!

2 comments:
Ketahuilah orang-orang kampung sekalian bahawasanya Cik Kuntum tidak bersahur ini hari.

Ini semua gara2 operasi mengemas rumah dan juga bilik Cik Kuntum semalam. Ye la...umah virtual da cat, rumah betol pon mesti la nak kemas kan kan kan?

Maka, dengan kadar lapar yang sangat dahsyat semalam, sempat la melantak nasi tomato yang Mama buat.

Dah penat sangat, abis kemas pon dah malam. Then, layan CSI trus kaput! Sekali tuh sedar2 dengar burung berkicauan. Tengok jam kat henpon kol 6.45 pagi suda!

Uwaawawaa...Sadis! Ketuk pintu bilik Mama...Dea pon sama terbabas rupanya! Aisehh....sama2 la menanggung kelaparan nampak gayanya.

Ya Allah, kau berikanlah hamba Mu ini kekuatan untuk menempuh dugaan yang mendatang untuk hari ini. Amin!!!


Saturday, September 20, 2008

Di Balik Tirai

5 comments:
After berbuka tadi...(yey! dapat gak makan nasi beriyani mamak Tapah itu!) we ol sefamily decide nak g jenjalan sat.

Tak jauh sangat pon perjalanan anak beranak. Mama dah taw dah peel anak pompuan dea nih. Kot kalau keluar dinner ke ape, tup2 pastu ada je tempat yang nak dituju.

Oleh itu, ala2 separa wajiblah bagi mereka untuk mengenakan outfit yang sesuai untuk dibawa berjalan. Ye la..tak la selekeh or selebet je nanti rupa masing2 kan.

Berkunjung la ke pasaraya serbaneka yang HQ nyer kat Subang itu. Ala...Cik K4 la...tak dapek gak lagi? Carrefour la...Tak berapa ramai orang. Tapi makaih...longgokan umat yang pulun jual baju kurung...Ish ish ish..ramai benor. Tergoda juwa rasa jiwa ku ini.

Nasiblah dah pasang niat esok nak ke KL - Jln TAR pusing2 beli kain yang Cik Kuntum usha itu ari. Maka bertahan lah seketika. Tapi, yang takleh tahan, bila g Nagoya. I must get a new set of curtain for the living room! Seyes nih occay!

Jadi, Cik Kuntum and family pon tilik2 belek2 segala kain yang ada. Baik dari rege RM 3.80 semeter sampai la ke RM 22 ++ semeter. Memandangkan diding umah ni bakal dilumur dengan caler nescafe, Cik Kuntum tertarik ngan kain langsir yang kat sebelah nih ah.

Macam ala2 cocok je Cik Kuntum rasa. Mama bg approval, Dekdek pon macam soka je. Ewok...err...does his thought counts? Bole la kot...sebab dea rajin je tengok Eric nyer show dulu. Hehehe. Papa? Colour blind, so make no different!

Mesti rasa cuak kan korang? Dah lagi seminggu je nak raya, sapa la nak jahit langsir nih. Takpa...ada masa lagi. Papa Cik Kuntum adalah seorang tokang jahit. Maka, anggap je la setel kain langsir itu. Cuma Mama kata nak buat dabel rail. So nyeer, nanti mama beli another set of kain untuk inner part. Kain organza ke ape ntah. Let it be...Tak sabar rasa nak mengecat umah. Ahaks!

Dam Dam Dum!

2 comments:
Haaa!!! Mesti korang ingat Cik Kuntum nak story mory pasal mercun kan kan kan? Alaaa...ngaku je la...Hehheeh...Well..u got it wrong bebeh!

Masa Cik Kuntum balik dari opis lama tadi, dah terhidu bau butter yang mencengkam jiwa raga. Ini mesti keje Cik Ina (omak den) nih!. Sahih! Mama tengah bikin biskut dam la...


Memang ni la aktiviti Mama time2 bulan puasa. Dulu ada 2 3 jenis jugak kuih raya yang orang akan order ngan dea. Lama-lama we all mintak dea concertrate kat sejenis je. Tapi yang sejenis ni la dea cukup anti nak buat. Leceh katanya...Maw tak mau, dea turutkan juga.

Ha...ni la rupa bentuk biskut dam fofuler Mama Cik Kuntum.


Regular customer dia memang kategori tegar la kira. Tiap2 tahun ada je. Even my auntie pon request mintak dea buatkan. Walhal, resepi dah ada depan mata...tinggal nak buat je. Maybe rasa dan aura tu tak sama la kot? Lagi satu, customer2 Mama ni kagum jek tengok biskut tu belang2 gitu. Ala2 dam aji. Dari situ la dapat nama biskut dam tu i guess...Hehehehe...Cik Kuntum soka jek biskut nih tapi feveret oltime Cornflakes. Bukan jenis yang madu2 segala ni, jenis yang memang cookies main ramas2 bancuhan ngan cornflakes tu. Nyummy!

Nak menambah pelanggan baru, anak2 dea la buat marketing. Cumanya, Cik Kuntum nih tak berapa gemor nak suh orang2 beli kuih ke kain ke ape. Cuma bawak je kat opis, suh rasa. Macam kat opis lama, masa they all datang beraya baru deaorang merasa kelazatan biskut itu.


Then, next raya order pon masuk. Kira macam tu punya marketing strategy pon bole jalan gak. Ok la tu. Buat menambah tebal poket Mama dan mengisi masa lapang dea. Hehehe... Banyak dah hasil dari jualan kuih nih yang Mama manfaatkan. Dolu2, duit kuih ni Mama leh beli fridge lagi tuh. Sampai la ni we ol still pakai fridge tu, tak abis2 lagi gas dea ...ajaib!

Then..Mama beli oven. Sebab tempahan banyak. Buat tambahan beli baju raya sumer. Wahh...pk pk..kena comercial kan nih. Mana taw leh bukak ala2 sikret resepi sendirik. Pehtu suh Cik Nad supply cup cake..Ermm...idea suda mari laaa.....!!! Menarik nih...Wat say u?

Nasi Lemak Buah Bidara

5 comments:
Burrrppp...Alhamdulillah... Kenyang dah rasa perut ku ini. U know wat? Petang tadi masa berbuka mama dah buat Asam Laksa (Laksa Utara la maknanya tu) untuk santapan sumer. The bad thing is, I dun like laksa utara. Kalau makan pon, Laksa Johor. Sebab pakai spegethi ngan kuah ala2 kari gitu.

Makanya, I ate only Cheezel ...yes, Cheezel...Junk food yang dalam peket biru itu bersama2 dengan air sirap bandung. Hew hew hew...Pehtu...padam! Cik Kuntum terlelap kat sofa. Alih2 dalam kol 12.00 a.m gitu Mama kejut suh tido kat bilik.


Mulalah perot rasa lapar. Initially I wanted to have Nasi Lemak Malis kat Taman Bunga Raya nun. Sms la dua tiga orang yang ada kat daerah berdekatan, nak suh teman makan. Sekor pon tak menjawab.

End up, I drove to get my Nasik Lemak sorang2. pergh! Bila sampai kat sana, punyalah ramai umat, kalah waktu malam hari2 biasa. Ada yang datang ngan partner wink*wink*, ada juga yang bekeluarga.

Beratur panjang2 last2 sampai la turn Cik Kuntum. Order kita? Nasik lemak tambah telur mata up lagi ngan ayam goreng. Balik umah terus je Cik Kuntum baham segala sambil nengok Miami Ink kat astro. In other way, i dun need to sahur today. By the time Cik Kuntum taip ni, Mama pon dah bangun sahur. Takper la, layan je laaa..

p/s : Sapa2 rasa nak bersahur kat Malis, Taman Bunga Raya (near TAR College tu), ia dibuka sehingga pukul 4 pagi setiap hari dan tutup hari Sabtu.

Friday, September 19, 2008

Feel Dan Peel..

5 comments:
Ish ish ish...kalau la hidup nih sesenang ini untuk menjatuhkan hukuman kepada seseorang, agaknya berapa ramai antara kita yang mungkin sedang nazak atau sudah tiada di muka dunia.

Berkat adanya kesabaran dan akal yang dikurniakan, dapatlah kita makhluk Tuhan ni berfikir dengan sewajarnya akan tindak tanduk pergerakan kita.

Namun begitu, wajarkah hanya kita sahaja di pihak yang sentiasa cuba memaafkan dan beranggapan semua orang akan ada perubahan?

Duuhh...! Manusia ni kan, bukan senang nak berubah. Seyes beb! Nak nyer kalau dah buat menda yang memang dah sebati - kira jadi darah daging dah..lagi la liat nak ubah!

kalau dah kaki judi, nak suh benti...slow la..kaki penipu? nak suh cakap benar? Ada juga kornernyer. Sama la jugak macam kaki rokok! Walau sekotak tuh jadi doploh tigaploh hengget, lambat g rasanya deaorang nih nak tobat!

Kadang2 kejadian dunia nih tak adil untuk sesetengah individu..but i guess it actually apply to all. Sumer orang as a human being mesti sentiasa tak penah puas dengan apa yang dea ada dan apa yang menimpanya speshly kalau bala. Sapa la yang rela kan?

Cik kuntum cuma leh doa2kan...orang2 yang tersasar jalan ni, elok la carik torch light kembali ikut jalan biasa. Kalau ikut hiway kang, laju benor perubahannya. Kang orang tak percaya pule. Lagipon bila dah laju2 nih, takut tak lama..Speed kills, remember?

Mati Sudahhh!

1 comment:
Cik Kuntum sangat sakit hati...Sudah tidak dapat menikmati halwa telinga yang seronok ketika didalam LRT.

Oh NO! Nampak gayanya..terpaksalah Cik Kuntum rajin cas henpon selalu..kenela hampod lagu2 baru kat dalam henpon seadanya.

Player kite dah takleh pakai. Takper, nanti kite cuba anta repair yer? Mana tau sehat semula.

Kena bawak dia jumpa doktor cinta gamaknya..Ahaks!

Or else, kot ada sapa2 sudi nak prezzie mezzie for besday Cik Kuntum..i rela u!

Thursday, September 18, 2008

Coklat Ape?

No comments:



You are Milk Chocolate



A total dreamer, you spend most of your time with your head in the clouds.

You often think of the future, and you are always working toward your ideal life.

Also nostalgic, you rarely forget a meaningful moment... even those from long ago.



Korang yang lain2???Coklat apa? Jawab Bha...jawab...

Sapa Nak Duwet?

No comments:
Guys, for those yang rasa2 nak menambahkan pengetahuan - speashly fresh graduates yang belom ada keje (dan rasa nak jadi kaya dapat elaun tak tolak epf, socso sumer) sila2 lah baca.
More info , please log in to http://www.bnm.gov.my

Introduction
The Malaysian financial landscape has been transformed in recent years to one that is sound, competitive and well diversified. To support the dynamic growth of the Malaysian financial sector, the financial industry players comprising commercial banks, investment banks, Islamic banks, development financial institutions, insurance companies and takaful operators organised the Financial Sector Talent Enrichment Programme (FSTEP) to develop new talents to meet the shortage of skilled talents in the industry. FSTEP is a national project driven by the financial sector, managed by Institut Bank-Bank Malaysia and supported by Bank Negara Malaysia. FSTEP aims to attract high calibre graduates from local and foreign institutions of higher learning to join the financial services industry - banks, Islamic banks, insurance and takaful.

Objective
FSTEP is entrusted to produce 1000 highly trained financial industry professionals to have an exciting career in the financial services industry.

The Targeted Participants
FSTEP is targeted at high calibre graduates from any discipline from local and foreign institutions of higher learning. Those who are working in the non-financial sector with interest to pursue careers with the financial institutions of banks, investment banks, Islamic banks, insurance companies and Takaful operator are encouraged to apply.

Entry Requirements

Selection Criteria

  • Open to both local and foreign trainee graduates with a minimum CGPA of 3.25
  • Age 25 years and below; discretionally up to 30 years old
  • Possess a high level of English proficiency
  • Recognised degree in the following disciplines:

Accounting

Finance

Economics

Insurance

Actuarial Science

Banking

Investment Analysis

Islamic Banking

Syariah Law

Engineering

  • Other related business and non-business disciplines will also be considered


Programme Structure
FSTEP provides an intensive 1-year technical training in banking and insurance, including Islamic finance and takaful.

The comprehensive training includes simulations, workshops and case studies as well as on-the-job training/exposure through internship with financial institutions. In addition participants will also undergo personal development courses, Outward Bound School and be involved in community projects aimed at developing well-rounded individuals.

Programme Content

The orientation of the programme will focus on practical and operational aspects of finance services industry.

  • Phase One : Introduction to Malaysian Financial System as well as 6 months classroom training on the following:

Introduction to Conventional Banking

Introduction to Investment Banking

Introduction to Insurance & Takaful

Introduction to Islamic Banking

Other extra curricular activities of Outward Bound School, community projects and industrial visits

  • Phase Two : 6 months of Internship with Financial Institutions

Internship to a Financial Institution

Mentoring Programme

Technical Skills Development

Benefits

  • Monthly scholarship allowance of RM2,200.00 per month
  • Basic medical and insurance coverage
  • Invaluable industry training and exposure
  • Successful participants will be absorbed into the financial services industry
  • Plus many more benefits of personal development courses, Outward Bound School training, English speaker club etc.

Meeting Lagi Lah?

1 comment:

Thursday September 18, 2008 MYT 2:30:19 PM from NST

Umno supreme council meeting at 3pm today


KUALA LUMPUR: The Umno supreme council meets at 3pm Thursday and the main topic is expected to be the transition of power.

Umno president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has said he would hand over the presidency to his deputy Datuk Seri Najib Tun Razak in June 2010 or “earlier if possible.”

Party elections are in December and divisions will nominate who they want as their leader between Oct 9 and Nov 9.

Another matter expected to be discussed by the supreme council is the use of the Internal Security Act against three people recently.

Besides the Umno supreme council meeting, Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is scheduled to hold a press conference at 2pm Thursday on his next move to take over the government.

In the evening, Abdullah will host a buka puasa with the Umno supreme council members at PWTC while Anwar will be hosting a buka puasa at his house in Bukit Segambut.

Stay with Star Online for the latest updates.

2.20pm: Datuk Seri Anwar Ibrahim arrives at PKR headquarters for his press conference with party whip Azmin Ali and PAS secretary-general Datuk Kamarudin Jaafar.



Wednesday, September 17, 2008

Buat Mu Yang Giler Gamba

5 comments:
Announcement to Kaki Gamba (speshly for PL, Asbha, Mek, Spazzo)

Diversity: A black and white exhibition

The Annexe Gallery
Fri 19 Sep to Sun 5 Oct, 11am to 7pm
Presented by The Annexe Gallery and Central Market
Admission is free and open to the public

BLACK & WHITE FEST Opening

Fri 19 Sep, 8pm
Refreshments served
Buyers' Preview: Thu 18 Sep, 3pm to 8pm. Please contact Alex Moh (012 211 0809) or Pang Khee Teik (012-305 1135).
The Black & White Fest is a mini multi-arts festival presented by The Annexe Gallery and Central Market, featuring three exhibitions of black and white images that explore and question life, politics and history in Malaysia. These include:

DIVERSITY
Photography Exhibition

By Alan Ng, Alex Moh, Azril Ismail, Azrul K. Abdullah, Bernice Chauly, Caecar Chong, Erna Dyanty, Lim Hock Seng, Pang Khee Teik & Tan Chee Hon
Ten Malaysian photographers return to their first love, black & white photography, to seek diversity in a monochromatic world. All works printed on silver gelatin paper.
Photographers' talk: Sat 20 Sep, 3pm


More info : http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=59513

Makhluk Tuhan Paling Seksi kah?

No comments:


Using my real name

What's Sexy About Your Name



You are sexy because you are always up for a fun fling.

You're sexually open and assertive. You know what you want, and you're going to get it.



You are a very physically attractive person. You take care of your body.

You are attracted to other gorgeous people - and you don't care if that's shallow.



You don't have many sexual hang ups or issues. You simply enjoy sex.

You are adventurous and open to new experiences. You experiment freely.





And this is for Cik Kuntum

What's Sexy About Your Name


You are sexy because you have an almost universal sex appeal. Many people desire you.

You are a huge flirt, and you can't help but come on to people.



You love attention, whether it's from your partner, friends, or strangers.

In fact, nothing makes you feel less sexy than being ignored.



You tend to be interested in whoever is the most interested in you.

You are attracted to people who dote on you. You like to be worshipped.



p/s : I guess it's a mix n match of both...ahahahahh!



Terkenang Juwa...

No comments:

Tadi kat opis dah kuar circular pasal nak tukar not baru untuk dijadikan duit raya.

Terfikir sejenak dalam benak pemikiran Cik Kuntum yang terlebih space ni. Sapa eh yang aku nak bagi duit raya?

Ermm...mama, papa, dek dek n ewok..Abah? Che Suzie (i was suppose to call her Mummy...maleh!).

Tapi deorang2 nih takkan la Cik Kuntum nak bagi pakai not singgit2..mau tebal je sampul..Hehehehe. Kot kalau ewok ngan dek dek tu maw la sengeh sampai tinge dapat sampul tebal2. Yang tua2? Eh silap...yang veteran? Boy dah tayah bagi sebab dea dah jadi laki orang!

Sapa nak bagi Cik Kuntum duit raya, Cik Kuntum alu2 alukan. Memang sedia je menanti dengan senyuman. Still entitle lagi tak agak2 nyer? Afterall, hari nih Cik Kuntum dah dapat (dan dah blanje da pon sebahagian darinya) duit raya. Kira rekod la...belom raya da dapat duit raya! Hew hew hew...Jangan jeles sehh!

Kot kalau kaum Cina tu, selagi tak kawin...selagi tuh la valid dapat duit raya. Tapi orang2 kita ni len macam skit. Kalau dah keje je, takleh dapat duit raya da. Kena plak kasik duit raya! Apa2 pon, Cik Kuntum rasa la jugak tempiasnya. Still, i will get my duit raya. Not to worry la..Cuma makin lama makin sikit la amountnyer..ahaks!

Makanya, orang2 kampung yang lalu umah Cik Kuntum ni, sila2 la drop kan sampul2 yang patut eh. Lucky kaler Cik Kuntum ialah purple, tapi kadang2 merah pon ok je. Hahaha... Ape lagi? Tak gheti2?

Resepi Rahsia

4 comments:
Ahah! Ketahuilah kamu bahawasanya Cik Kuntum telah mengidam nak membedal kek sejak hari Isnin yang lalu.

Namun begitu, atas sebab2 yang tidak dapat dielakkan contohnya tertidur kerana terlalu penat dan pening akibat penangan bau2an yang dihidu ketika dalam tren, Cik Kuntum terpaksa biarkan niat suci murni itu berlalu begitu sahaja.

Walau begitu, hasrat Cik Kuntum terlaksana juwa malam ini. Sungguh pun agak hampa kerana Sikret Resepi kat Melawati nih tutup awal (yang patut tutup kol 10.30 tp gatai tutup kol 10!), Cik Kuntum berjaya menjejaki cawangan di Taman Melati. Lihatlah hasilnya....



Alang membeli, kenyangkan perut sekali! Hambik ko...Sekali 3 Cik Kuntum beli. Hajat hati nak beli dua je asal2 nya. Tapi, setelah difikirkan dari segala segi dan segenap sudut...Cik Kuntum "up" lagi sekotak. Moga dengan ini, lenyaplah seketika perasaan mengidam itu hendaknya.



Kek apakah yang terpilih untuk mengikuti perjalanan pulang menuju ke rumah dan seterusnya tekak Cik Kuntum? Dari kiri ke kanan - Coklat Banana, lapisan Coklat yang diselang selikan dengan hirisan pisang yang cukup ranum. Yang di tengah2 Brownies with Walnut yang sangat kaya dengan rasa Coklat dan sangat lembab dan cair apabila di masukkan ke dalam mulut.

Yang paling hujung, tentulah Rasberry Cheesecake pojaan hatiku! FYI, memandangkan bday Cik Kuntum dah makin dekat (hint..hint...sebulan dari sekarang!) sila2lah kirimkan cheese cake ye? My faveret ol time yu!


Ha...yang nih plak..aksi Cik Kuntum memasukkan cheesecake yang lazat itu ke dalam mulut sebelum operasi selanjutnya dilakukan. Kalau korang nak taw, Cik Kuntum suka kemam lu cake tuh dalam mulut, bagi dea cair sendiri...then dah nak melted tuh..baru telan. Ha..barulah orang kata menikmati makanan..ada butulka?

Posto...posto

No comments:
Tadi kan ...Cik Kuntum pergi la Pejabat Pos besar untuk hantar franking (ala yang dakwat kaler merah atas envelope tu yang takyah pakai setem tu) kad kad raya daripada tempat keje Cik Kuntum la.

Mulalah otak nih melayang kepada kenangan silam zaman budak2 dulu. Owh by the way, ada staff baru kata Cik Kuntum ni umo 24 tahun (oohh lihat la dunia!Ahaks!!!).

Neway, kenangan silam tuh berkisar pada edisi menulis kad raya untuk kengkawan sekelas dan juga luar kelas. Masa time2 ni la galak je masing2 menulis kad sambil circulate merata.

Cik Kuntum punya style plak kalau tulis kad raya, mesti buat pantun punya. Tak kira berapa kerat pon. Selalunya pat kerat la kan. Isi kandungan pantun mestilah ala2 catchy gitu. baru la seronok baca. Tol tak?

Lagi satu, yang penting mesti ada bait2 pantun yang menjurus ke arah duit raya, dan mengingatkan betapa wajibnya penerima kad untuk membalas kiriman kad Cik Kuntum. Nyeh nyeh nyeh...banyak songeh betol! Kot kalau tak suka mana2 individu tu, takdelah Cik Kuntum nak kasik kad raya pon.

Cik Kuntum penah gak terjebak dalam golongan2 orang2 yang menghantar kad raya untuk artis pujaan! Ahahahaha...sungguh tak ku sangka akulah golongan itu! But, bare in mind eh..bukan sumer artis ok! Antara yang pernah dilayangkan (dan dapat balasan) KRU, Ella, Ziana Zain (apsal tak pernah anta kat Anuar eh!), Tun M, Nico, 4U2C (wakakakaka!)..to name a few la. Dapat je balasan from artis2, celeb ni rasa nak lompat2! Pehtu bitaw kat kwn2 skolah...ahahaha!!!!Eleh, takkan korang tak pernah kan?

Believe it or not, i still sent my kad raya (not email raya ok!) to the one close to me. Afterall, not that bad kan? Cara lama ni lebih klasik dan aura dea lain macam sikit. Tak caya? Try tengok!

Tuesday, September 16, 2008

Kebabun Al Mahmudah

7 comments:
Resepi kebab simple ni Cik Kuntum dah janji ngan Sue Siput nak publish.

Bahan-bahan (untuk sebungkus roti pita)

1. Roti pita - leh beli je kat pasaraya, opt for croissant kalau nak lebih kenyang
2. 5 keping daging burger- goreng lu then,hiris (kalau lebih pon ok je)
3. Separuh kobis - mayang halus2, kalau tak suka leh je pakai salad
4. 1 btg lobak merah hiris halus2 panjang2
5. 1-2 ulas bawang besar (ikut saiz) - mayang kan
6. Mayonis sesedap rasa
7. Thousand Island sesuka hati
8. Paprika dan tomato (kalau nak la)
9. Garam sikit

** untuk no 6-8, kuantiti mestilah cukup untuk melembabkan daging

Cara nak buat?

1. Pastikan bahan2 yang patut dihiris, dimayang dah selamat dihiris dan dimayang.
2. Masukkan semuanya dalam mangkuk dan gaul bersama mayonis dan thousand island.
3. Bila dah rata, masukkan sikit garam dan paprika.
4. Satu keping roti pita leh dikerat dua. Memang dah siap dah pun berlubang kat tengah.
5. Sumbat masuk isi yang dah digaul rata tadi.
6. Hidang dan jemputlah makan.


Masak Lemak Cili Padi Siput

4 comments:

Dah lama tak merasa lauk nih.

Apa yang kena ada untuk masak lauk nih?

Bahan - bahan yang tak di mesin
1kg siput sedut (mesti buang belakang buntut tu, baru senang sedut)
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit (kalau nak hiris pon ok)

Bahan - bahan yang kena mesing / giling / blender
20 tangkai cili api (ikut la..kot nak pedas g tambah la
3 ulas bawang merah
Kunyit hidup (ala2 besar ibu jari)
Garam

Camana nak masak?
1. Masukkan siput tu dalam periuk (Ingat, siput je bukan sue siput!nyeh2)
2. Masukkan juwa bahan2 yang korang dah blend tu. Gaul rata2 ngan siput.
3. Agak2 dah gaul rata, korang masukkan santan cair.
4. Biar mereneh , then masuk santan pekat.
5. Dah ala2 mengelegak, masukkan daun kunyit.
6. Taraaa....dah siap pon! Hidangkan dan ngap dengan nasi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...