Tuesday, September 16, 2008

Kebabun Al Mahmudah

Resepi kebab simple ni Cik Kuntum dah janji ngan Sue Siput nak publish.

Bahan-bahan (untuk sebungkus roti pita)

1. Roti pita - leh beli je kat pasaraya, opt for croissant kalau nak lebih kenyang
2. 5 keping daging burger- goreng lu then,hiris (kalau lebih pon ok je)
3. Separuh kobis - mayang halus2, kalau tak suka leh je pakai salad
4. 1 btg lobak merah hiris halus2 panjang2
5. 1-2 ulas bawang besar (ikut saiz) - mayang kan
6. Mayonis sesedap rasa
7. Thousand Island sesuka hati
8. Paprika dan tomato (kalau nak la)
9. Garam sikit

** untuk no 6-8, kuantiti mestilah cukup untuk melembabkan daging

Cara nak buat?

1. Pastikan bahan2 yang patut dihiris, dimayang dah selamat dihiris dan dimayang.
2. Masukkan semuanya dalam mangkuk dan gaul bersama mayonis dan thousand island.
3. Bila dah rata, masukkan sikit garam dan paprika.
4. Satu keping roti pita leh dikerat dua. Memang dah siap dah pun berlubang kat tengah.
5. Sumbat masuk isi yang dah digaul rata tadi.
6. Hidang dan jemputlah makan.


7 comments:

HambaMaya said...

garam tu memang kena letak ker pasal mayonis dah ada? nak try ni la..

Si Tukang Karut said...

jang kata sue...ini idea yang sangat baik...mau mommi buat juga malam ini...wink* wink*

thanx Azdra for sharing..

Pink Marie said...

err daging burger tu fresh from the fridge kah?
tayah masak kah?

Adzra a.k.a DoOrDie said...

tuan hamba - garam tuh buat melemakkan je..tk buh pon takper

momimok - welkam2...nih la yang jadi bila cik kuntum lapo

lantai t pinkie - ko goreng dulu la daging tuh yang oiii...len la kot nak jadi ala2 barbarian je ape

Tomyam said...

peeeergh, syioknye kebab...

Pink Marie said...

hiks...
tak pasal2 mek jd lantai..
parquet kah mozek kah?

bagus. da update resipi.

Adzra a.k.a DoOrDie said...

tomyam - errmm....syok mmg syok...speashly klau foc...har har har...anyway, kenal2 kan la diri

mek - kira ok la...lantai bukan sebarang lantai, white horse occay!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...