Thursday, December 16, 2010

:: Tragedi Bulan Disember ::

No comments:
Bangun pagi, gosok-gosok mata sambil jalan macam zombie masuk bilik mandi. Dah siap pakai baju, wangi-wangi sembur Delicious tenyeh mata ngan eyeshadow purple. Barulah match ngan baju kurung bunga2 pink purple hari ni. Pakai tudung pink, sarung sandal putih.

"Ni pasal apa plak tumit dia rosak ni?". Aduyai. Time2 pagi hari camnilah ni nak buat hal. Kenapa tak rosak lusa ke, tulat ke. Ish...sarung sandal lain. Pastu melangkah ceria naik kereta sambil Papa drive ke stesen LRT.

"Alamak! Touch n Go balance dah tak cukup nak naik LRT hari ni!". It's ok leh jer top up kat kaunter nanti. Sampai je LRT terus buka zip beg sambil tangan seluk cari purse. Tiba-tiba ada flash back macam dalam filem. Ternampak-nampak jer purse merah tu atas meja makan pagi ni. 

"Aiseh!". Semalam singgah bank rimau masa balik kerja. Sampai umah terus park purse atas meja. So now, nak bayar reload ngan apa agak-agaknya? Hurm...Dengan pantas dail no Papa minta dihantarkan purse ke stesen putra. Terpaksalah melangak seketika. Tengok jam dah pukul 7.45. Fuhhh, horror-horror.

Pukul 8 papa sampai bawa purse merah debok. Terus pegi kaunter reload dengan segera. Dah reload lima puluh hengget terus swipe naik ke platform. Tepat 8.05 tren sampai. Tren 2 koc yang sikit tempat duduk tu. Terpaksalah berdiri sandar tepi cermin. Punyalah ramai dalam LRT hari ni. Tak sure sebab dorang bangun lambat ke memang itu timing dorang g kerja.

Sampai KL Sentral dalam pukul 8.25. Dek kerana lapar, singgah kat McD beli breakfast. Order fillet-o-fish ngan stoberi shake. Jam pukul 8.30. Fuhhh...kena marathon turun bawah ni. Nampak bas U82 tapi mak aih orang yang beratur ramai giler. Sampaikan dah tak muat bas nak naik. Kena cari jalan lain ni.

"Akak, Semantan". Hulur sekeping note merah ngan tiga keping note biru. Kupon dah bayar, teksinya tak nampak. Aduyai! Elok je toleh, sebiji teksi sampai. Terus lompat naik. Abang tu bawa boleh tahan moderate lajunya. Tapi sayang, jem mencemburui kami. Tersengguk-sengguk seketika. Hati makin berdebar bila jam dah tunjuk pukul 8.40. Harap sangat abang sempat U Turn so that boleh masuk opis ngam2 kol 8.45. 

Abang tu turunkan kat bangunan sebelah. Satu hal plak dah berlari ayam masuk opis. Masuk2 je tengok jam, cun2 8.45. Sign in sambil tarik nafas dalam-dalam. Pergh! Memang terbaeklah exercise hari ni. Kalau hari-hari camni, memang slim mak nok!

Tuesday, December 14, 2010

:: Surat Terbuka Untuk Seri Malaysia ::

No comments:
Kehadapan pihak pengurusan Seri Malaysia Kuala Terengganu, 

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih diatas perkhidmatan yang diberikan sepanjang penginapan saya dan rakan-rakan bermula Isnin, 6 Disember 2010 hingga Ahad 12 Disember 2010.

Namun begitu, atas dasar tanggungjawab dan prihatin seorang pengunjung, ingin disini saya kongsikan beberapa pengalaman dan sedikit luahan agar boleh diambil berat oleh pihak pengurusan Seri Malaysia Kuala Terengganu (disebut sebagai SMKT selepas ini) dan seterusnya diperbaiki untuk memastikan khidmat yang lebih cemerlang di masa hadapan.

Berikut adalah perkara-perkara yang saya ambil kira perlu diberikan perhatian :

1. Melangkah masuk ke dalam bilik sahaja, bau masam sudah mula terhidu di liang hidung saya. Mungkin SMKT boleh mempertimbangkan untuk meletakkan penyegar udara (air freshener) di setiap bilik. Tak perlu yang berjenama mahal dan menggunakan elektik atau bateri AAA, cukuplah yang boleh digantung di dalam bilik. Sekurang-kurangnya ia dapat memberikan impresi pertama yang baik.

2. Beberapa langkah masuk ke dalam bilik, langkah terbantut kerana kaki terasa lembabnya karpet. Barangkali inilah punca bau masam yang saya hidu tadi. Bila ditinjau dekat, saya jangka air itu datangnya dari peti ais mini dibawah meja solek. Tiadakah seorang pun pekerja housekeeping yang berhadapan dengan situasi ini? Atau tidak adakah sebarang rungutan diterima dari penginap sebelum ini? Saya khuatir jika kelembapan itu berpunca dari saliran air yang pecah dari dinding. Ia akan menimbulkan masalah baru - kulapuk.Sungguh menakutkan.

3. Sudah masanya untuk SMKT menukar ganti set bilik tidur. Tak perlu material yang terlalu mahal namun cukup jika menggunakan warna-warna yang lebih ceria dalam deko. Ini kerana comforter, selimut, cadar, sarung bantal kelihatan agak kusam. Kerana ini, SMKT kelihatan tidak relevan untuk bercuti dan menenangkan fikiran walaupun terletak berhadapan lautan biru. Secara tidak langsung ia kelihatan seolah-olah sebuah hotel bajet tempat muda-mudi melampiaskan nafsu serakah.

4. Masa mandi juga agak menggusarkan kerana tuala yang dibekalkan sudah tidak berwarna putih lagi. Kelihatan seperti sehelai kain lap sudah rupanya. Malah, ianya juga tidak lembut dan agak kesat untuk digunakan. Apalah salahnya jika SMKT laburkan sedikit keuntungan untuk membeli softener. Selain dari melembutkan tuala ia juga meninggalkan bauan yang harum.

5. Hakikat SMKT melanggan saluran tv satelit memang bagus. Dengan pilihan yang tidak mengecewakan Star, Disney / Cartoon Network, Nat Geo, TV1/2/3/9, 8TV, NTV7 - ia dilihat merangkumi setiap lapisan umur sehinggalah skrin tv bertukar ke warna kelabu setiap 5 minit sebelum stabil sepenuhnya selepas 20 minit dibiar pasang. Terpaksalah penginap berimaginasi sebagai seorang buta dan hanya mendengar berita Buletin Utama dibaca tanpa memperlihatkan visual. Agak mencabar juga hidup sebagai seorang yang cacat penglihatan rupanya. Apabila skrin sudah bergambar, 'remote control' pula mula buat hal. Bagai mahu terbenam butang2 di 'remote' ketika cuba menekan untuk menukar siaran dan menaikkan 'volume'. Nasib agak baik 'remote' tersebut tidak dibaling ke dinding kerana itu boleh menyebabkan saya dikenakan bayaran tambahan.

6. Keselesaan penginap seharusnya menjadi kepentingan SMKT. Namun, mana mungkin keselesaan itu dicapai apabila kami terpaksa berkongi dengan 'penghuni' lain yang tidak berdaftar. Bayangkan 'anak2 kecil' melompat-lompat di atas katil ketika kita sedang enak beradu. Atau bagaimana rasanya bila mana ada seorang 'wanita' menunggu di atas katil pada pertama kali penginap masuk ke bilik setelah selesai check in dikaunter? Bagaimana pula dengan tuala yang senantiasa berubah kedudukan setiap kali selepas bangun dari tidur? Dan adanya seorang 'maid' yang sentiasa memerhatikan kita tidur dari kerusi bersebelahan tingkap perlu dianggap normal? Sungguh misteri nusantara. Dan mungkin juga, selimut yang ditarik ketika tidur itu hanyalah illusi sahaja? Sila panggil ulama untuk melakukan sedikit bacaan ada setiap bilik. Ada kemungkinan 'penghuni' ini telah lama disitu setelah tragedi menimpa mereka di pantai berdekatan. Nauzubillah.

7. Saya bukanlah penginap yang taksub dengan penggunaan pemanas - water heater. Namun ketika saya cuba untuk menggunakannya ianya ternyata tidak berfungsi dengan baik atau lebih tepat lagi jika saya katakan ia memang tidak berfungsi langsung! Mungkinkah ianya hanya diletakkan sebagai hiasan untuk kelihatan seperti setaraf dengan hotel / rumah penginapan lain? Saya tak pasti.

8. Komunikasi adalah sesuatu yang agak penting dan ia boleh bertukar menjadi sesuatu yang menyusahkan apabila talian telefon sering putus atau 'hilang' di pertengahan perbualan. Adakah telefon itu sendiri puncanya atau talian tetap yang tersedia belum cukup bagus untuk mengelak tiupan ombak yang kuat? Malah, panggilan ke bahagian housekeeping juga sering tidak berjawab. Mungkin para pekerja terlalu sibuk melayan kerenah penginap di setiap bilik? Ya, mungkin juga.

9. Ketiadaan beg plastik untuk khidmat basuhan 'laundry'. Agak kelakar bila penginap mengambil inisiatif  sendiri untuk memasukkan pakaian kotor mereka di dalam beg, dihantar untuk 'laundry' dan apabila siap...pakaian ada, beg tiada. Salah siapa?

10. Makanan untuk sarapan pagi tidak begitu mengecewakan. Namun, ada masanya ia terlalu masin atau berminyak. Ingin juga saya sarankan agar pihak SMKT dapat menyediakan bijirin - cereal seperti emping jagung (cornflakes, honey stars, koko crunch) untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang kurang menggemari sarapan yang berat seperti nasi dagang, nasi minyak. Ia juga boleh menjadi alternatif kepada pengunjung luar negara yang datang menginap.

Saya rasa perkara-perkara diatas sudah mencakupi tujuan penulisan saya. Ada lagi isi-isi yang lain namun saya merasakan perkara yang telah disebut adalah subjek yang paling penting untuk memastikan SMKT berada setaraf dengan rangkaian hotel SM yang lain dalam menawarkan kemudahan dan perkhidmatan yang sentiasa dekat di hati para penginap.

Sekian.

Friday, December 03, 2010

:: Ada Apa Sama Si Polan ? ::

No comments:
Pernah tak korang rasa menyampah bila dengar nama si polan disebut atau korang cepat2 buka page lain bila tengok gambar yang ada dalam satu2 page tu? Kadang2 korang bukanlah kenal sangat pun si polan tu. Cuma rasa menyampah, meluat. 

Kalau si polan tu pernah sakitkan hati korang, bolehlah diterima yang korang sakit hati dan sakit jiwa. Tapi ni takde salah apa pun, it just go by nature. Nampak je muka dia, korang terus moncong hilang selera nak baca cerita tu. Kalau ikut bahasa kasarnya "potong stim".

Apatah lagi bila muka dia ketat je, tak langsung nampak friendly. Bukan nak suruh senyum nampak gigi tapi kan elok kalau buat ala2 iklan YES tu. Janji senyum sikit, kasi sejuk mata orang memandang. Kalau berita tu pasal aktiviti kanak-kanak, kena la buat muka ceria macam ibu yang bangga ngan anak mereka. Kot kalau pasal aktiviti sosial, budak2 kena dera..Kenalah ada riak muka yang sesal dan sedih. Pendek kata, air muka tu kena jadi cermin apa yang hati rasa.

Janganlah senyum plastik macam sesetengah artis plak. Itu pun rasa nyampah gak tengok. Nak plak bila headline kata "Si Polan Bukan Penggoda" tapi muka dalam gambar nampak macam mohon ditaja. Tengok dressing plak tunjuk peha, tayang dada. Oh, poyo giler! Itu bukan setakat salah konsep air muka, tapi bahasa badan (body languange) pun out juga. 

Buat tatapan mata cK, ada satu imej yang selalu mengganggu jiwa bila tengok. Jujur cakap, cK  bukan setakat tak pernah bercakap malah jumpa dia pun tak pernah. Tapi bayangan imejnya selalu buat cK kerut dahi bila tengok paper, berita. Tak tau la korang camne tapi inilah yang cK rasa. Try tengok meh.


cK rasa antara penyumbang utama kepada rasa kurang selesa bila menatap wajahnya adalah kerana :
a. Terbayang muka mak tiri yang tak berapa nak frenly
b. Secara serta merta rasa sukar untuk bercakap dengan pipi yang kejong
b. Jambul. Ya, jambul itu. Tak pasti bagaimana atau kenapa tapi jambul itu pasti ada sesuatu
c. Terdengar bunyi tik-tok-tik-tok ... kebabom!
d. Muka dia lagi banyak dari artis fofuler - over exposed bukan super imposed ya

Ada banyak lagi reason lain tapi tu je kot yang cK leh share. Korang plak camne? Kepada peminat dan followers auntie ni, harap maaf la yer. I just want to be sincere.

Wednesday, December 01, 2010

:: Hanya 2 Minggu ::

No comments:
Kalau nak dihitung kira dari segi matematiknya, secara am setiap bulan akan mempunyai 30 - 31 hari yakni bersamaan dengan 4 minggu bekerja. Paling-paling maksimum pun 5 minggu lah.Ini secara tidak langsung menyatakan bahawasanya sesiapa sahaja yang bertaraf kuli atau pun bahasa sopannya makan gaji, perlu bekerja selama 4-5 minggu sebelum akaun bank masing-masing dianugerahkan dengan 'angka-angka ajaib' yang amat diperlukan untuk meneruskan kehidupan.

Sekiranya diberi pilihan, pasti ramai kawan2 sedarjat yang berasa sexcited jika 'angka-angka ajaib' itu terbit tanpa perlu bersungguh-sungguh mengunci jam loceng setiap hari untuk memastikan awal waktu bangun pagi dan tergopoh gapah ke lrt sebelum berlari2 mengejar rapidkl yang sesak dengan warga-warga international itu demi mencari sesuap nasi. Oh, drama!

Hish, tak kuasalah cK nak continue bermadah helah segala weih. Motip utama entry ni sekadar nak share (20%)  dan ada sedikit unsur2 meriak (80%) dalam sanubari. Muahaha. Tak caya? Try test tengok snapshot bawah ni:

Apply, jangan tak apply
Sesungguhnya apa yang tertera pada snapshot itu mampu membuat saya mencapai objektif dan hasrat yang telah lama disimpan. Tak perlu keja mati-matian, dapat gaji ngan bonos riban-riban. Oh, rasa cam jutawan kejap. cK akan hanya bekerja 2 minggu sahaja bulan ini. Korang leh buat camtu? Takleh kan?

Guna habis Leave in Lieu - yang sebenarnya annual leave cK dari ofis lama. Total yang nak perlu cK clearkan adalah dalam 13.5 hari dan boleh carry foward 5 hari ke next year. Maka, apa lagi tunggu? Lepas dah tolak2 cuti ni...ada lagi half day nak kena abiskan this year dan 5 hari confirm cK carry foward tahun depan. Pastu dapat lagi cuti dan bolehlah kita bercuti-bercuti Malaysia ke... luar Malaysia ke..luar angkasa ke..eh over taw!

Harap-harap boss besar tidak mencacatkan kegirangan cK ini. Approvekanlah bonos yang tak seberapa tu boss. Celah gigi je tu kalau nak compare ngan bank pilihan rakyat yang dapat bonos manja-manja 8 bulan tu. Saya mesti pilih! So kawan-kawan, kalau rasa-rasa rindu ngan cK...kita pasti akan jumpa lagi...TAHUN DEPAN. i loike lah!

Friday, November 26, 2010

:: Cruel Love ::

2 comments:
Bercinta dengan seseorang yang bukan milik kita memang perit. Tapi orang selalu kata cinta itu buta dan kita akan JATUH cinta bila tiba pada masanya. See, JATUH - tak sengaja, boleh berlaku tiba-tiba. Mungkin dia solo atau mungkin tidak. Susah bila terpaksa buat pilihan antara akal dan hati terutamanya bila hati dah mula menguasai apa yang ada dalam minda dan sanubari.

Memilih untuk bercinta dengan seorang yang bergelar suami milik wanita lain mungkin bukan tindakan yang bijak. Hasil dari tuntutan hati, biarlah terseksa melayari hari2 bahagia bersama orang yang tidak dapat dimiliki berbanding dengan luluh hati kehilangan insan yang disayangi. Dan seperti yang dijangka, ianya tidak akan lama. Bukan kerana hati tak cinta, tapi hubungan dihidu isterinya. Maka, demi kebaikan semua putus hubungan adalah jawapan yang lebih dituntut masa.

Cuba bangkit dari luka lama, pintu hati dibuka untuk seorang jejaka. Dengan sejarah yang hampir sama,  berdua ganding bahu berusaha untuk mengecap bahagia dan lupakan kenangan pahit yang membelenggu jiwa. Namun hasilnya lebih merundung duka. Percintaan yang baru terbina mula goyah tatkala berita kekasih hati dan si dia dahulu rupanya bersaudara. Mana mungkin hati rasa selesa untuk terus melayar bahagia. Tatkala melihat kekasih lama, rasa itu masih ada. Terasa diri tidak berlaku adil dan jujur pada mereka berdua kerana terpaksa berkongsi kasih, cinta dari diri. Apakah ini permainan takdir? Kenapa cinta harus hadir untuk biarkan luka dan air mata mengalir? Kenapa?

Bagaimana lagi harus diteruskan perhubungan ini? Makin rumit bila kekasih lama sudah bersedia untuk melepaskan segala miliknya demi untuk menyambung kembali cinta yang tergantung di pertengahan. Bagaimana pula dengan si dia yang sedang bertakhta di singgahsana hati dan jiwa? Ahhhh!

Terpaksalah aku duduk depan tv lagi malam ni layan episod seterusnya. Baru aku paham kenapa orang suka tengok cerita Korea. Sekali tengok memang selamanya sangkut! Kalau korang nak tahu, cK sekarang ni tengah gila melayan cerita Cruel Love kat KBS World - Astro 391 setiap hari kol 10-11malam. Kalau rasa nak lagi feel, korang tengok marathon hari Sabtu 8.30 pagi - 2 petang. Gerenti sebak! 


 Memang layan kot cerita ni. OST dia pun best2 woo, sesusai ngan jiwa kuntum cK. Korang toksah risau2, KBS World sekarang ni tengah preview stage je baru so free walaupun tak subscribe. Apa-apa pun, segala cerita kat atas ni semuanya sinopsis ringkas cerita tu dan takde kena mengena ngan cK. And yes, Kim Seung Soo...I have my eyes on you. Sekian.

Thursday, November 25, 2010

:: That, Is Ugly ::

No comments:
I might just about to hang myself for writing this entry. Yea, i sure did. But somehow my frustration has taking a huge control over my fear of being the un-popular girl for voicing my concern and things which has bothered me for quite sometime now. 

In most of the personal development courses conducted by professionals to boost  your self esteemed, we were told to be proud of who we are instead of what we are. These lines should sound familiar to you - You should be proud of yourself. Learn to love yourself and others will love you! Even Christina once sing something like this "You are beautiful no matter what they say. Words can't bring you down". Agree?

How many of us especially ladies understand those lines completely? It is sure a great accomplishment when you can overcome your fear or uncertainty and be confident in what you are working with. Those are meant for your inner beauty. I repeat - INNER. Reality check, your physical appearance would be the highlight to anyone's eye to define the level of beauty you are in. Some will appear to be cute, most goes to average-OK looks, little were defined as hot and along the line there are some appear to be sexy.

Sexy can be very subjective. Some may find wearing a mini skirt is sexy. Other may have the impression that putting on anything with leopard print is sexy. Having said, in most of the time sexy is measure by how much skin you are willing to broadcast to your viewer. But honestly, that doesn't work on me. When you reveal too much at a time, i just lost the thrill of wanting more and my wild imagination will be dead. Gone. Stop.

And in some situation it just kill my mood to see a plump lady wearing 2 sizes small from what she should resulting the unpleasant view and the feeling of suffocation. Then, you'll be worry and cautious  that  her button will suddenly pop out and hit your face or whether her tight legging will be rip off and exposing he big bum and you just have to witness that? 

But what will all of that compare to one plus size apple lady wearing low neck blouse just to show off her acne, pimples and maybe birthmarks on her wide bare chest? Ok too much. She cant do much with the birthmarks. Still...what's with the rest of her marks she got? Wearing a short skirt (remember - 2 sizes smaller) just to see the unrecognized 'world map' also known as 'panau' on her hip, tight or wherever. Yet they claimed that sexy? Gosh!

Didn't these people ever has a chance to once a while take a look on the mirror? I love each and every element of woman's body. Its like a living art. Unique and sensual. One of God's great creation who can blew your mind admiring them even just by looking at a glance. 

Seriously, I have no issues of you being sexy as long as its not ugly. And remember, there's no ugly lady in this world except for one who is too lazy to find a right size for her outfit. So girls, please don't be one unless you are not human and have no feeling of being guilty for filling up the world with horrendous looks. We love to see some skin, but not your cellulite please.

:: Budi Pada Tanah ::

No comments:
Berapa ramai antara korang yang suka berkebun? Membajak? Bajak orang ramailah kot yang suka, bajak tanah, tak pasti siapa antara kawan atau kenalan cK yang minat. cK akui yang cK sangatlah lemah dengan perkara-perkara yang membabitkan hasil tanah ni. Kalau beli pokok bunga bolehlah. Nak jaga, baja, siram...so not my thing. Tangan panas dan juga malas. 

Itu beza cK dengan Mama. Mama memang suka tanam-tanam pokok ni. Dia pernah obses dengan orkid - baik yang dalam pasu atau yang atas tanah. Bila berbunga tu, memang dia suka. Kat belakang rumah dulu pernah ada pokok mata kucing tapi tak pernah rasa hasilnya. Sebabnya pokok tu ditanam dekat sangat dengan longkang, maka akar dia dah tak sengaja pecahkan dinding longkang tu. So, kena caras. Pokok pisang emas dan tanduk pun ada kat belakang rumah sampai tak termakan hasilnya. Lagi satu buah, nenas Sarawak. Memang manis. Suka lah sangat!

Limau purut Mama saya
Now, Mama suka tanam sayur. Cili padi je ada 3 pokok dan pedas gila! Cili merah pon ada juga. Tu tak kira kacang botol ngan kacang panjang lagi. Macam best je main petik2 bila nak makan. Daun kari tidak terkecuali. Senang nak masak, tak payah pegi beli. Baru-baru ni pokok limau purut Mama yang sehat tu telah pun selamat berbuah. Besar dan banyak buahnya. Nasiblah tak boleh nak buat teh o ais limau...Kalau tak, mau licin cK kerjakan. 

Tapikan, dalam banyak2 pokok yang ada kat rumah cK (baik kat laman depan mahupun laman belakang) pelaburan paling tinggi adalah pada pokok anggur hijau yang cK belikan masa kat Cameron. Masa beli tu, tak yakin yang pokok tu boleh bertahan lama. Masa beli pokok strawberry dulu pun, 2-3 minggu je dia leh tahan. Pastu khatam. Tapi pokok anggur ni memang hebat. Dah berbuah pun dia...Boleh la pasni buat aksi makan anggur dongak2 macam Cleopatra nu. Huhuu...

Buah anggur Mama saya
Lagi satu, pokok Vanilla. Well, vanilla tu murah je harganya. RM25 sepokok. Tapi! sekilo vanilla cuba tengok berapa hengget! Ho ho ho! Cuma masa mula2 beli tu rasa terkilan sikit. Sesudah bayar, baru abang tu bagitahu yang hasilnya cuma dapat dilihat selepas 3 tahun. Lama tu! Pokok vanilla cK ni gemok dan sihat dijaga Mama. Dah almost 3 years dah..Tak lama lagi sure berbunga dan bolehlah guna buat kek atau kuih raya. Tak pun, kita jual! Sekilo pun sekilo lah!

Maka dengan ini saya berfikir, perlukah saya jadi seorang petani moden? Baahahahaha....

:: Sejarah MC ::

2 comments:
Bukan niat nak bangga diri ke apa cumanya satu perkara yang boleh cK banggakan tentang diri ni - jarang bercuti. Ya, mungkin itu kurang sihat untuk minda tapi cK terlalu berdedikasi! hahaha...Boleh dikatakan semua bekas boss cK notice perkara ni. Not bad eh? Yang tak best tu bila tengok accumulated leaves yang maha banyak. Pehtu cuak camne nak abiskan. Walaupun kadang-kadang ada niat di hati KIV leaves tu supaya leh contra ngan cuti kalau nak cabut from company, ianya tak pernah terjadi. Heheheh...

Maka, julungkalinya cK telahpun mengambil cuti sakit hari Jumaat lepas. Since balik dari KK dan PD badan memang tak berapa sedap dah. Tapi, bak kata orang tua-tua, jangan diikutkan sangat manja diri over-over so, cK kerja macam biasa. Khamis malam Jumaat tu dah tak tentu arah jadinya. Tidur awal. Esok paginya bila dengar suara David Cook nyanyi2 kat henpon, cK rasa macam ada batu dalam kepala dan badan memang panas. First thing first, terus je SMS orang opis bagitahu kondisi. 

 Ya, memang ada sakit-sakit sendi dan cK anggap itu cuma sisa2 yang berbaki dari aktiviti tarik tali masa Family Day tempoh hari. Boss cK kata dia harap cuma demam biasa, memandangkan dia sendiri baru je balik bekerja setelah seminggu down due to denggi. Buka mata tengok jam 10 lebih. Kena gagahkan diri ke klinik.

Dengan tekak yang perit macam dicucuk2 dan kepala yang dirasakan lebih berat dari berat badan, cK minta Papa hanta ke klinik. Nasib baik leh pakai medical card kat panel klinik. Dapatlah ubat beraneka warna dan MC untuk sehari tanpa perlu mengeluarkan sesen pun duit dari wallet sendiri. Doktor yang merawat tu taklah handsome tapi dia baik hati. Memang sahlah cK demam panas. 

Balik rumah, makan ubat dan terus tidur lagi. Tahu2 bila bangun dan petang dan perut rasa lapar. Ha, ni yang cK rasa syukur sikit. Selalunya orang kalau demam akan hilang selera makan, tapi cK punya selera maintain! Time tu la rasa nak makan macam2. Bila tengok iklan orang nari 2 McD McChicken tu...telan2 air liur la pula. Isk..Nak makan ABC pun ada. Kira kalau orang tengok selera makan, takkan jangka yang cK tak sihat badan. 

Bila makan tu, cK cuba makan makanan yang boleh mendatangkan zat dan menyihatkan macam set panini kat sebelah ni.

Makan chicken panini dengan sup cendawan. Yang best, siap ada susu lagi tu. Sihat kan? Hiks. cK mudah sakit tapi jarang berpanjangan tapi bila sekali down, memang sangat down. Total lembik! Pastu kalau cK yang mula2 jatuh sakit, ianya akan merebak ke satu rumah. My virus is so powerful, so don't mess with me. Kesian juga bila tengok Mama, Dekdek, Ewok batuk2 dan demam. Tapi sekurang-kurangnya susah senang kami bersama. Thanks to Papa yang sudi jadi housewife untuk beberapa hari - basuh baju, masak, kemas rumah. Apa-apa pun, cK dah kembali sihat dan bertugas seperti biasa. Lepas ni kena jaga kesihatan selalu agar taklah senang jatuh sakit (read : kalau cuti, mc selalu2 macam mana nak dapat bonos ghibu2!)

Tuesday, November 16, 2010

:: Mari Melawat KK ::

No comments:
KK bukan Kuala Kangsar, tapi Kota Kinabalu ya kawan-kawan. Terus terang, cK bukanlah pergi bercuti kosong jalan-jalan sini sana. cK terlibat menjayakan kempen jalur lebar 1 Malaysia yang sibuk Uncle Rais canang tu. It is not a part of my current job scope , its more like a favor to a friend merangkap ex-boss. Disebabkan bz yang melampau, cK nak singgah Filipina market pun tak sempat! Kuciwa!

cK travel sorang-sorang untuk perjalanan dua hala. Namun, nasib tidak bersama cK untuk dipertemukan dengan mana-mana cik abang yang ada mutu, gaya dan unggul. Dua sebab yang menyumbang kepada perkara itu - 1) Flight pergi seawal jam 6.40 pagi. Siapalah yang tegar nak lepak LCCT time tu unless memang ada urusan yang giler penting. 2) Flight balik jam 8.10 malam yang buatkan kita nampak langit gelap je dan minta mata ditutup  rapat2. Cumanya rasa kelakar pula bila jumpa orang KL juga kat airport sana. It was not planned at all. Apakah maksudnya itu? Miahhaha...Siapa dia biarlah rahsia. Kang kecoh je semua orang Malaysia. Ngee...

cK dipertanggungjawabkan mengawasi kelancaran perjalanan event highlight - lawatan orang kuat ministry  dan agensi juga bengkel kesedaran jalur lebar. It was fun and tiring when the weather can be pretty much unpredictable. It can be sunny where the sun shine so brightly then the rain just pour down un-alarmed. cK ditugaskan untuk jadi nanny artiste. I think i'm ok with the arrangement. Untuk hari pertama, cK salute penari2 kebudayaan yang tegar menari walaupun hujan renyai dan rasa lega bila Dafi & Farah naik pentas, cuaca 'beri muka'. Dan hari kedua, Abu Bakar Ellah rilek menyanyi, nari dan berinteraksi tengah panas  dek kerana stage tidak berbumbung. Alhamdulillah. 


Perkara yang paling cK tak boleh lupa di KK adalah bila cK terpaksa tawaf segala shopping complex yang ada (termasuk kedai2 dan bazaar) bersama kontraktor perempuan yang gila-gila demi mencari reben merah untuk acara pembukaan. Dah la penat cari reben, kena plak cari kedai nak gubah reben tu. Sungguh tak sesuai! Rasa nak pengsan naik turun tangga, eskalater, lif segala. 

Lagi satu pasal caterer. Orang dah nak abis tour, dia still gedik nak hidang makan. Pergh! Sebagai pekerja yang berdedikasi, cK pun terus jadi banquet  staff secara serta merta. Hidang makanan beria untuk VVIP. I must do it quick, or else the company's reputation will be on the line. They wont blame the caterer but they will blame the one who engaged the caterer. Thou its not me to blame, but i hold the responsibilities to ensure things are running smoothly and the guest dapat makan dengan aman. Fuuuh!

Apa pun, cK rasa selesa di KK. Orang orangnya ramah belaka. Tak menyombong walaupun ada waktunya bahasa membataskan pergaulan. Makanan memang heaven. Sempat cK belasah butter prawn ngan sizzling beef yang sedap selepas berpenat lelah. Ingat hati nak singgah JP layan nasi ayam penyet yang diwar2 marveles itu...tapi masa dan cuaca mencemburui cK. Next time lah ye?

Still, ianya trip yang penat tapi berbaloi. Dengan tiket, makan, hotel ditanggung dan dapat pula duit saku. Apa lagi perlu untuk cK bisingkan. Tak gitu?

:: Update Yang Lambat ::

No comments:
Kalau korang ingat lagi, dulu cK pernah cerita pasal seorang penyanyi wanita yang berbakat besar namanya Najwa. Sekali lagi cK berjaya menempah meja untuk menyaksikan persembahan beliau bertempat di NoBlackTie pada 27 Oktober yang lalu. See ...told ya its a late entry. 

Najwa dijemput untuk membuat persembahan bersempena anniversary NBT. Beliau berkongsi pentas bersama seorang lagi penyanyi yang tidak kurang hebat Alvira. Kedua-dua mereka mempunyai kekuatan vokal tersendiri. Najwa lebih jazzy dan Alvira punya lebih soul. They did few covers and sang their numbers as well. Najwa decided to giveaway her singles for those who manage to get thru the Q&A. Sadly, dia bawa 9 ketul CD je. So kesian for this birthday girl ( bulan Oktober kan?) tak dapat a copy. Sob sob sob...


Overall, i enjoyed the nite be it the performances or the company of Dy, Joejo, Elly and MiszDilla.  Met few familiar faces (last time Mukhriz), this time Charon Wardini (orang kuat bank Yaya) and Najwa's mom was there too (read : wife to TPM).  And yes, for the first time juga cK discover betapa sedapnya Green Tea ice cream. Lagi sedap bila ada orang yang belanja. Pastu nampak plak abang hensem duduk meja sebelah (butterfly, sure hell u know who). Sangat2lah berganda kegembiraan.

Latest i heard, Najwa and Malique Too Phat is doing some collaboration and the song is now been played all over HotFM. Not sure bout other station thou. Good luck girl!

Tuesday, November 09, 2010

:: Update Edisi Lebih Kurang ::

3 comments:
Apa yang baru? Ada la dua tiga ketul kot menda-menda baru yang jadi dalam kehidupan cK lately. Jangan dok bising tanya pasai apa dah nak setengah bulan baru gatai nak update bahan. Mau cK cili kang...

Mula-mula sekali, sesiapa yang rasa nak stalk cK silalah berhenti dari usha kat opis lama. cK dah pun selamat menjejakkan kaki ke opis baru. baru masuk 1 November yang lalu dan selamat bercuti 4-8 November. Gigih kan? Korang leh buat? Ha...ni tengah fikir camne nak abiskan 14.5 hari lagi cuti yang bersisa ni...tolak 5 hari leh carry foward next year, maka...adalah dalam 9.5 hari lagi...Mana mau pegi?

Yang keduanya, cK baru pulang dari cuti-sambil-dapat duit kat KK. Bukan Kuala Kangsar, tapi yang penuh ngan Bah sana..Bah sini tu...Met loads of interesting people. Cumanya kali ni cK travel sengsorang plus time limited sangat nak bershopping. Kena jadi nanny untuk Dafi ngan Farah Breep Breep. Dengan muka ala-ala Yolanda ni, selamba je la cK layan dorang brief apa yang patut. Been a long time since i was kelam-kabut-rasa-nak-teriak-kekuat while doing event. To Chris, lain kali kita marathon lagi cari riben merah. 

Yang ketiga, cK bakal ada family day merangkap dinner hujung minggu ni. Lepas tu, hujung minggu cK akan penuh yang jemputan orang kahwin disana sini yang rata2 semua lagi muda dari cK. Hoh! Bilalah turn cK? Turn on selalu dah...miahahhah...Maka, rabaklah poket membeli hadiah dan juga baju baru (mungkin) untuk ke acara-acara tersebut. Oh, nangis!

Yang keempat, cK akan jarang-jarang buat public appearance dalam fesbuk ya kawan-kawan. Itu pun atas arahan Mr. IT yang suka buat sekatan jalan. Add gadget pun dah tak jalan. Sampai ke Twitter pun dia jejak juga. Sentap mak nok!

Tu je lah kot buat masa ni...Nanti cK tambah tolak apa yang patut . Korang rindu, cK tahu...Sabarlah...Daaaa....

Tuesday, October 12, 2010

:: Nilai Dua Puluh Sen ::

2 comments:
Apa itu dua puluh sen? Himpunan 20 keping duit syiling satu sen. Atau mungkin 4 keping duit syiling 5 sen. Boleh jadi 2 keping duit 10 sen. Tak pun, sekeping duit 20 sen. Nilainya? Boleh dibuat bayaran untuk masuk ke tandas awam mana-mana pusat membeli belah atau pun membeli gula-gula. Tapi peristiwa hari Sabtu lalu buat cK benar-benar faham nilai 20 sen.

Kadang-kadang manusia ni leka, lalai, pelupa (eh...cam sama je maksud semua?). Dengan tegar, cK pergi Jusco menemankan Mama yang beria mengajak. Tak terlintas langsung niat nak bershopping. Bila masuk pasaraya Jusco tu, cK pandang sepi je segala benda. 

Sampai kat bahagian market tu, serta merta cK jadi tak keruan. Aiyoo...cantiknya sayur dia...Fuiyooo fishball dia bulat2 betul. Mama pun kata yang fishball jusco ni best. Masa Mama buat sup hari tu pun, cK enjoy kunyah fishball. Kenyal beb. Dek kerana tak tahan, maka selamatlah fishball dengan beberapa jenis sayur masuk dalam troli. Labu a.k.a Mr pumpkin pun terjebak gak...

Jalan lagi dalam, Mama dan Papa ambil lampu kalimantang Phillips. Ada offer 20% untuk Jcard member. Lampu tangga tu dah macam disko, lip lap lip lap..it's about time nak minta tukar. Lepas dah try pasang, lampu tu pun masuk dalam troli. Tolak troli terus...nampak Maggi yang ada offer separuh harga sebab tarikh luput 3/11/10. Lagipun stok Maggi dalam kabinet tu tinggal sepeket dua ja. Nak la juga kalau time hujan2 renyai tu masak Maggi. Harum gile bau tumisan cili, bawang merah dan bawang putih. Tambah pula sawi ten pecahkan telur. Terbaiklah! End up, amik  Maggi masuk troli.

Jalan lagi nampak eskrem! My oh my...Nestle Cremeria tuuuuhhh...aiseh...iskk...kira aci la juga masuk dalam troli. Oh, ya susu HL! Boleh makan honey star for breakfast. Gitu! Ambik...jangan tak ambik...Sumbat dalam troli lagi.Best best! Hurm...apa lagi eh...oh...dekdek nak chacos. Pun amik gak sumbat dalam troli. Ok.cukup la kot...Kang nak naik atas plak beli ehem2 plak...

Sampai kat kaunter, nampak gambar ni...
Jeng jeng jeng...Hamik ko! Apa nak buat? Ketar jap rasa badan. Dem! hari Sabtu la der!!!! Aduyai...camne leh lupa? Isk...takkan nak kepit segala kot...Alahai! So...cashier tu pun dah cam serba salah. Maka, dia pun berkata "Hari ni no plastic bag day ye. Setiap hari Sabtu, kalau tak tahu. Nak plastik juga ke?". Dengan muka sebal cK kata "boleh ke?". "Boleh, tapi charge 20 sen setiap satu". 20sen satu? Dem! "Ok, bagi saya yang paling besar lah camtu". 

Tu dia...amik...yang paling besao...sumbat segala kering basah segala. Sungguh la rojak. Lainkali, jangan lupa bawa beg beso ke mana2 tak kiralah hari apa!

.

:: Harapan ::

No comments:
Surat khabar merupakan medium penyebaran berita utama dalam kehidupan seharian. Apa yang tertulis di tajuk utama / headlines memang bertujuan untuk menarik perhatian atau memberikan penekanan tentang sesuatu isu. Perenggan pertama penceritaan akan menentukan samada pembaca akan meneruskan pembacaan atau tidak. Dan, ayat seperti ini :

"Sekolah Harapan, the country's first school for unmarried pregnant teenagers...." yang dipetik dari sebuah akhbar utama berbahasa inggeris agak mendukacitakan cK. Why cant they just called it school for teenage mother which sounds more human than a nation embarrassment? cK tak nafikan yang ianya fakta  bahawa sekolah tersebut diwujudkan untuk mereka yang mengandung diluar nikah. Tapi, perlukah ianya dicanang berulang kali? 

Cuba tanya diri sendiri apakah kita suka kesalahan kita diungkit berkali-kali? Tak kisahlah salah kecil atau salah besar hatta terlupa nak pulangkan pen sekali pun boleh buat kita rasa nak sepok orang yang asyik mengungkit. Asal jumpa kita dok tanya "Eh, ko ada ambil pen aku tak? Ko kan memang suka ambil barang orang tak pulang". Sekali dengar pun dah berdesing, apatah lagi kalau hari-hari.

Life goes on. Beri mereka peluang untuk belajar memperbetulkan kesalahan mereka dan bukannya hidup dalam hukuman sepanjang masa. As a media, do more homework will you? There's always another way to convey your message. Kalau seorang janda yang ada anak kita boleh guna terma ibu tunggal kenapa tidak untuk ibu-ibu muda ini? Mungkin ada antara kita yang ambil mudah perkara ini dan berasakan tidak ada wajarnya golongan yang tersasar ini diberi peluang untuk menebus kesilapan mereka, ingatlah pada sabda Rasulullah saw: “Jika zina dan riba telah merebak di suatu kaum, maka sungguh mereka telah membiarkan diri mereka ditimpa azab Allah.” (HR. Al-Hakim).

Ya, ramai yang kata kubur masing-masing. Sapa suruh dorang tu bodoh sangat? Tak reti pakai protection? Padan makan, pandailah simpan. Langsung tiada ihsan dihati mereka untuk sama-sama membimbing golongan yang tersasar. And i bet, dorang takkan mampu untuk mendoakan pun agar saudara perempuan mereka ini boleh berubah. Untuk orang-orang yang pentingkan diri sendiri ini, i feel sorry for you. Kerana adanya orang-orang yang lebih gemar mencaci dari membantu inilah, perkara-perkara yang dahsyat kerap terjadi macam pembuangan bayi. Lebih senang bagi mereka yang bersalah ini untuk meneruskan kehidupan seharian dibandingkan apabila  mereka mengakui kesalahan dan bersedia untuk memikul tanggungjawab dan bertaubat.

Seperti yang dijelaskan oleh Imam Ibnul Qayyim, “Firman Allah Swt yang berbunyi: “Katakanlah, Tuhanku hanya mengharamkan perbuatan keji, baik yang tampak ataupun yang tersembunyi” (QS.Al-Maidah: 33). Maka, adalah tanggungjawab kita sebagai saudara seagama untuk saling ingat mengingatkan. Segala yang berlaku ada sebab dan kaitan samada kita sedar atau tidak. 

Tuesday, October 05, 2010

:: Rumah Terbuka ::

2 comments:
Semenjak bermulanya bulan Syawal, maka berebut-rebutlah kebanyakan individu dan organisasi menghantar jemputan untuk menghadiri rumah terbuka. Tahun ni terus terang cK buat announcement yang cK tak buat sebarang open house ya. So, diharap tidak orang yang menunggu-nunggu atau berkecil hati takut tidak dilayangkan jemputan. Sesiapa yang nak datang, cK silakan cumanya at this point of time...biskut raya memang dah tinggal serdak dan tin semata. Kalau korang datang bawak bekalan sendiri, itu lebih afdal. At least tuan rumah cuma perlu sediakan tempat dan buat air je. Ok apa...hehe.

Kerana adanya rumah terbuka inilah kita dapat peluang untuk susun jadual jalan-jalan cari makan kita. Pagi rumah sapa, tengahari nak makan mana...malam plak dinner rumah sapa. Dah orang jemput, takkan nak menyombong pula kan. Itu belum kira lagi yang clash  ngan kenduri kawin kan. Waktu ini jugalah, jalan-jalan dalam bandar boleh sesak seperti hari bekerja dan adakalanya lebih dahsyat dari hari bekerja. Bayangkanlah dari Melawati ke Ampang yang selalunya maksimum 15 minit tu boleh mengambil masa hampir 2 jam baru nak sampai. Horror!

Antara makanan yang cK cari kat open house
Bila dah sesah makan macam-macam. Yang jadi mangsanya siapa? Perut sendirilah. Baru je dia berehat sebulan, dah kena proses macam-macam. Maklumlah tuan punya badan sexcited nak pulun mentekedarah, makan free katanya. Mulalah jadi episod berkawan baik dengan Ms. Jam bin Ban. Yang sebu, yang beri-beri, yang perot dok membulat sebab isi tak keluar...pendek kata macam-macam hal lah. cK pun terjebak gak, sampai terpaksa melepak je kat rumah. Kang tak pasal-pasal dek kerana nak menahan gelodak perut, naik pula bau gas beracun kat rumah orang. Oh tidak!
cK harap sangatlah aktiviti makan free ni diteruskan tak kira waktu perayaan atau tak. Boleh anggap macam amal jariah, rapatkan silaturrahim sesama insan. Tak gitu? Ngee...Apa-apa pun cK nak minta maaf secara terbuka (pergh cam artis plak rasa kan) kepada mana-mana individu yang cK tak dapat penuhi jemputannya. cK ni bergerak solo tanpa manager so susah sikit nak manage. Ghitoo! Thanks for the invites thou. Jangan serik nak jemput lagi. Mekasih!

:: Makan. Doa. Cinta ::

2 comments:
"You have been to hell, Ketut?"
He smiled. Of course he's been there.
What's it like in hell?"
Same like in heaven," he said.
He saw my confusion and tried to explain. "Universe is a circle, Liss."
He said. "To up, to down -- all same, at end."
I remembered an old Christian mystic notion: As above, so below.
I asked. "Then how can you tell the difference between heaven and hell?"
Because of how you go. Heaven, you go up, through seven happy places. Hell, you go down, through seven sad places. This is why it better for you to go up, Liss." He laughed.
Same-same," he said. "Same in end, so better to be happy in journey."
I said, "So, if heaven is love, then hell is.. "
Love, too," he said.
Ketut laughed again, "Always so difficult for young people to understand this!"

Elizabeth Gilbert (Eat, Pray, Love

cK bukanlah peminat tegar filem-filem cinta yang ditayangkan di pawagam. Namun, harus diakui yang cK menangis bila menonton Titanic, Armageddon, Cinta dan Sepi. Tak kisah berapa kali tengok pun, sure rebeh air mata. Panggillah apa pun, hati jeli ke...hati kuntum ke..apa saja...cK terima. But please remember ye, NOT every lovey-dovey movie can make me cry a river ok. Not something like Maria Mariana or not even Sembilu. So, please people. Hiks.

So, recently cK pergi ke menonton Eat.Pray.Love (now on EPL) kat TGV, Wangsa Walk nun. Julia Robert bukanlah seorang pelakon wanita kegilaan cK but damned she's good. Ok unfair nak puji dia sorang. First thing first, the story itself memang best. Again, please remember people that is my personal view so kalau korang jenis hati batu, sorry can't help.

It is adapted from a novel written by Elizabeth Gilbert who's unhappy with her marriage. Decided to divorce and travel to Italy - for the food, India - stayed in the ashram to make peace with God and Bali - to find herself fall in love once again. Seriously, for those yang pernah bercinta dengan sepenuh hati will find that they can totally relates to this movie. And please people, kalau sesiapa rasa nak tengok hot chick sexy-mexy sampai terjojol mata, meleleh air liur ...nope. Tidak ada sama sekali. The most u can get is by using your mind to translate a line saying "You, American girl always come to Italy for two reasons. The Pasta and the Sausage".

Its a sweet, emotional kinda story. You'll be surprised to see Christine Hakim - a well-known Indonesian actress as one of the cast in the movie and Ketut will definitely make you smile when he come up with this "You need to learn to smile with your face, your mind and your liver". Get it? Orang selalu refer soal cinta ni dengan Heart...whereby heart is translated as Jantung. So, liver refer to hati. Bravo Ketut! Its Ketut not Kentut ok. And yes, korang boleh belajar a word or two of Italian - "Il bel far niente." yang membawa maksud "the beauty of doing nothing."

Think i have to have another round of this as i missed few minutes at the starting point. But, i have decided that this shall be a perfect gift for my upcoming birthday. I have made my reservation and i'm gonna collect it this evening. Which mean, u'll see me reading in the train tomorrow. How's that?!

Tuesday, September 28, 2010

:: Tak Nampak Tapi Tak Buta ::

No comments:
Semalam cK balik dalam keadaan hujan lebat. Diketika menunggu di stesen LRT sambil mencuba-cuba nasib kalau-kalau ada wi-fi percuma, cK nampak pasangan lelaki perempuan cina sedang memimpin seorang lelakibuta berbangsa Melayu. Pakcik tersebut kemudiannya menaiki sebuah teksi yang dipandu oleh seorang lelaki India. Sounds so 1Malaysia kan? Kebetulan saja. 

Entah kenapa tiba-tiba saja hati cK tersentuh memikirkan apa yang baru terjadi didepan mata. Melihat pasangan tadi juga seolah-olah bingung dengan apa yang mereka lakukan sebentar tadi. Membiarkan seorang buta menaiki teksi seorang diri untuk menuju destinasi yang kami pun tak pasti. Medula oblongata cK terus dihimpit pelbagai persoalan. Antaranya:

1. Macam mana orang buta tu tahu bahawa jalan yang dilalui oleh pemandu teksi itu sememangnya menuju tempat yang diinginkannya?

2.Adakah pemandu teksi itu akan jujur apabila memulangkan semula not RM50 yang diberikan secara tidak sengaja oleh sibuta untuk membayar tambang?

3. Apakah nasib si buta jika si pemandu menipu dan meninggalkannya dia tengah-tengah kawasan yang asing?

4. Dapatkah si buta mengenal pasti rumahnya dan mampu berkata "Berhenti" apabila teksi melewati pintu pagar rumahnya?

5. Bolehkah si buta mebantu pemandu baru dengan menunjuk jalan dan mengesan land mark yang ada di destinasi tersebut ?


At that point of time, cK rasa sangat bersyukur dikurniakan pancaindera yang cukup. Terasa begitu kurangnya andai salah satu nikmat itu direntap. Apalah nasib dan bagaimanakah cK dapat menjalani kehidupan yang tidak berwarna - hanya hitam semata. Tidak ada beza siang atau malam, musim luruh atau musim bunga. Bila melangkah, sukar untuk dipastikan adakah cK di jalan yang benar atau sedang sesat. Apatah lagi bila insan keliling lebih rela menjauhkan diri daripada menghulurkan bantuan. Berjalan 'blind folded' pun dah cukup seksa, inikan pula memang tak boleh melihat langsung!

Ya, cK sangat sensitif melihat orang yang kurang upaya. I wish i could help them all. Mungkin bukan dengan wang ringgit, tapi dengan usaha dan pertolongan selagi terdaya. cK percaya, mereka hanya buta pada penglihatan namun tidak pada hati.

:: Bukan Orang Islam ? ::

No comments:
Dua hari lepas, cK terkejut bila menerima SMS dari nombor yang tidak dikenali berbunyi begini "Nik Aziz buat kenyataan yang dia bukan orang Islam." Dang! Bohonglah kalau cK kata tak amik port kan. cK ternanti2 juga depan TV untuk Buletin Utama jam 8 malam. Kalau benar bagai dikata, sah2 lah berita utama. 

Tunggu punya tunggu, tajuk berita utama masih lagi kes bakar, buang mayat tu. Cari bukti sana sini, still tak habis-habis lagi. Sampailah ke berita sukan pasal bumbung stadium runtuh segala. Tak ada satu pun berita pasal Nik Aziz ni. Masih dirahsiakan kah? Mengancam keselamatan negarakah?

Dua hari berlalu, cK menjalani kehidupan senormal yang mungkin. Terfikir juga siapa dalang disebalik penyebaran sms itu. Tak rasa nak balas dan bertanya lebih lanjut sebab line telefon kena bar. Dan hari ini, si pengirim sms tegar menghantar YM kepada cK. Sambil gelak2 dia tanya cK dapat tak sms yang dia hantar pasal Nik Aziz pakai nombor baru dia tu. Jujur, cK pun ngaku lah. Memang ada. Then, dia buat ulang tayang kata , "Nik Aziz buat kenyataan yang dia bukan orang Islam." Pastu dia tanya cK "U nak tau dia kata apa?" . "Apa?". Tok Guru mengaku dan kata "Ambo ore Isle". Dang!

Terus cK sentap dan ignore sms mamat tu. Kelakar meh hantar sms camtu? Entah berapa banyak kredit dia habis hantar sms tu dan entah berapa ramai orang yang percaya dan mula sebarkan berita tu kat merata pelusuk. Nak kata dah mula waktu untuk pilihanraya, tak juga. Yang ko gatal-gatal nak menyebar fitnah tu pasal apa? Ada unsur-unsur politik wang? Seronok? Jahil kot sampai tak boleh nak beza yang mana boleh dilawakkan dan yang mana tidak. Malu plak rasa ada sorang kawan yang cenggini peel nyer. cK share cerita ni ngan korang dengan harapan korang tak terpedaya ngan sms bodo tu dan korang juga tak jadi macam mamat tu. Tak payah buang masa nak sebar fitnah.

And Dude, that is NOT funny at all. Retarded adalah kot!

Friday, September 24, 2010

:: Unik ke Pelik? ::

1 comment:
Fesyen di rujuk sebagai cara berpakaian ataupun tingkah laku yang menjadi kegemaran ramai dan popular pada satu-satu masa.

Fashionista  pula adalah gelaran untuk wanita yang suka berfesyen dan amat mengikut perubahan trend.

Ceritanya begini. Dalam perjalanan ke pejabat pagi semalam, seorang wanita yang cantik rupa parasnya telah menyebabkan saya agak kurang selesa. Mula-mula tak pasti kenapa. Setelah dipandang untuk kali kedua..Ya! Saya dah jumpa!

Harus diakui yang wanita tersebut mempunyai potongan badan yang cantik. Dari cara pemakaiannya, saya jangkakan dia adalah seorang eksekutif di syarikat yang besar. Fitted grey blouse, low neck, no inner, tudung ikat belakang. Yes, that low neck part. Banyak mata yang tertumpu pada bahagian yang terdedah itu. Tak pasti sengaja, atau terlupa. Bonus point bila jari cik kak tu mula main-main buah rantai sambil sebelah tangan lagi membaca sesuatu di Blackkberry. 

Rasanya dia sedar dia jadi bahan tumpuan tapi dia langsung tak kisah. Tak luak apa pun kan. Setakat pandang. Kot luak pun, pahala la. Tapi itu pun tak nampak dengan mata kasar. Tak tahu kategori mana fesyen cik kak tu. Someone said that it's kinda sexy to see some skin when you are all covered. Mungkin. Kinda subjective as sexy and beauty lies in the eye of the beholder.Tepuk dada sendiri.

Di dalam tren yang lain ada kejadian yang hampir sama. Bertudung namun sleeveless. Lagi unik kan? Saya mungkin dilahirkan, dibesarkan dan tinggal di bandar namun ada sesetengah perkara yang masih gagal untuk saya terima. Contoh tambahan : Seorang wanita berbaju kurung lengkap bertudung,di tepi tangga bersebelahan air pancut KLCC , berhadapan dengan Dome. Biasa? Tidak bila dia duduk bertenggek sambil menghembus liar asap rokok dari mulutnya. 

Memang ada antara kenalan wanita saya yang merokok dan saya juga sedar ia sesuatu yang biasa di zaman ini. Atau patut saya katakan yang ia memang wujud dari zaman dahulu lagi? Nenek-nenek menyuntil sireh kemudian menghisap rokok daun - sounds familiar? Cumanya kerana gadis itu bertudung dan berbaju kurung, saya mungkin agak skeptikal. Call me kolot, but that's how i see it. 


Friday, September 17, 2010

:: Luka Itu Masih Sakit ::

No comments:
Sekali terluka, kesannya masih ada. Kalau kena kat bahagian yang nampak, bolehlah lagi nak sapu Vitamin B ke T3 oil ke apa kan...Tapi kalau dalam hati? Camne nak kasi rawatan kecemasan? Camne nak balut ngan anduh kalau patah hati? Bolehke nak tampal plaster? Susah...memang susah. 

Nak diukur dalam lama torehan pun payah. Luka dipermukaan kah? Luka dalaman kah? Kena infeksi tu belum confirm lagi. Kalau jumpa doktor, dapat tak ubat yang sesuai dan boleh sembuh serta merta? Amat sukar untuk memperolehinya. Ubat tidur dan dan ubat penenang, mungkin boleh lekakan minda dan hilangkan sakit buat seketika tapi bukan menghilangkannya.

Ia akan sembuh, tapi perlukan masa. Berapa lama? Terpulang pada tuan punya badan. Setelah melalui banyak perkara dalam kehidupan, satu perkara yang saya belajar adalah "Let it out, Let go". Luahkan dan lepaskan. Kemudian , berserahlah pada Tuhan. InsyaAllah, segalanya akan lebih jelas. 

Dendam? Bukan jalan terbaik. Berdepanlah dengan kesulitan kamu dan atasinya. Itu akan membuatkan kamu lebih bahagia dan lebih kuat dari biasa. Percayalah, tidak ada satu manusia pun diuji Tuhan dengan dugaan yang tidak mampu ditanggung olehnya. Kita cuma diuji dengan ujian yang berbeza-beza namun tujuannya masih sama - untuk mendewasakan kita. Paling penting, jangan lupa pada Dia.

Wednesday, September 15, 2010

:: 1st Malaysia Day ::

No comments:
Malaysia, u make me proud to be a Malaysian. To cherish the unity among us and as a support to the 1Malaysia notion, i strongly believed below ads explain it best. 

 
Selamat Hari Malaysia.

Credit to : The creative and brainy peeps @ DiGi

:: Gushmuk ::

No comments:
Sesungguhnya pada masa dan ketika ini saya amat mengasihani perut saya.Setelah dia berehat sebulan, sekarang dia didera dengan aneka juadah. Yang manis, berminyak, berlemak, pedas, masin dan pendek kata segala macam rasa. Saya tahu bukan salah dia kerana sebagai unit yang menurut perintah, dia cuma menerima segala-galanya dengan redha. Sesekali ada unsur protes bila dia melakukan lonjakan angin yang menyebabkan segala isi kandungannya terpaksa diluahkan semula. Kesian dia!

Saya memang salah. Tapi, takkanlah saya nak menolak mentah-mentah. Almaklumlah, juadah ni dapat setahun sekali dan saya agak malas untuk memasaknya sendiri. Ambil lemang sebagai contoh. Mana ada bulan2 lain orang jual lemang berderet2? Ketupat pulut pun camtu gak. Kalau ada pun, mungkin boleh jumpa di sesetengah pasar tani terpilih. Just that feel raya tu takde lah. Another bonus point,  makan2 di bulan  raya ni mostly FOC. Maka, its hard to resist okie.

Antara hasil yang berenang-berenang di dalam perut saya
Sekarang, saya berhadapan dengan dua masalah besar. Yang pertama : kebarangkalian penambahan jisim saya adalah melebihi pengurangan lemak ketika berpuasa. Hoh...scary kan? Kalau posing nak bergambar tu, rasa cam takmo amik side tepi je. Rata sangat. Takde lekuk ke curve or apa2 yang sewaktu dengannya. Oh tidak!
Masalah kedua : Segala input yang masuk dalam badan saya tidak diproses atau lebih tepat lagi dihadam dengan sempurna menyebabkan jadual pelaburan terganggu. Yelah, sebulan rehat tiba2 kena kerja keras. Tak ke sawan? Secara tak langsung, ianya amat berkait rapat dengan permasalahan saya yang pertama. Bila dah isi penuh2, tapi pengeluaran takde...bertambah-tambahlah jisim. Dipam-pam umpama mak buyong peknen gamaknya. Nehi!

Maka dengan ini, saya perlu mengambil langkah drastik untuk memulakan ops mengganti puasa secepat mungkin. Secara tak langsung mengambil berkat puasa enam di bulan Syawal. Mampukah saya? Yes, u can!

Tuesday, September 14, 2010

:: Saya Bantah Yang Arif! ::

No comments:
I hate to start my day with a unwanted lecture or should i say "Pukul anak, Sindir menantu" kinda thing. Double hates when i have to listen to it at the exact moment for me to enjoy my foodies. A big NO. Do not by any chance scold me, nag me, even shout at me when I am having my meals. Never ever. 

And please, do not waste my time with your lame statements as below:

"When you are in a company, do not comment or complaint".
I read : Wrong. Doesn't stand up for your rights ring a bell? For those who got nutin to say in how a company is running its business its due to 2 things - The Company is super duper excellent OR the employee are too lazy to think for the Company. If I am a Boss, i don't want to have a Yes Man / Woman to be by my side. being supportive is not the same as sucking up the ass above you. Period.
"You may think you have a good idea, but people might not like it".
I read :  Does it PEOPLE or YOU? Say something about it. Don't just say No but suggest something else which is better. Most people love to argue about everything but refuse to offer solution or option. Those are the kind of people who are lack of motivation and certainly not a career driven type of person. Always remember, work and career are two different things. 
"My office hour starts at 8.45" with a smirk on your face.
I read : How great! What a perfect example for the staff. But wait...Starting the day (or work) at 8.45am(as u claimed) does not entitle you to have lunch at 12.45pm (when it suppose to be 1.00pm) and yes, it does not granted you with the extra 10 minutes to wrap up  your makan-makan at 2.10pm. Sad!

 Nasib baiklah sesetengah orang itu tua pada umurnya. Suka atau tidak, masih ada rasa sekelumit hormat untuk tidak menjatuhkan maruahnya di khalayak umum. Pun begitu, sabar setiap insan ada batasannya. Eloklah tidak bertentang mata daripada asyik nak bersengketa. Dan kerana umur juga la, cK lebih rilek sekarang ni.

Baru sudah Ramadhan berlalu, dah mula nak buat cK berbulu. Memang magiklah dia boleh tahan nafsu berkata perkara2 nista selama sebulan sebelum dia sambung habit lama. Cakap depan2, kan senang. Setel semua benda. Ini tak, nak membebel time orang nak menghadap rezeki. Nasiblah tak putus selera. Nasib juga la cK ingat yang makanan tu cK beli ngan duit belen gaji so, tak boleh nak bazir suka2 hati.

Nak bagi nasihat percuma? Maaf, saya akan minta bila perlu. Dan kamu, bukanlah orang yang pertama saya akan jumpa untuk mengadu  dan bercerita. Try harder to be in my life. But i am proud to tell you that, u will never come close to it. Sorry. Do not cross the line.

Monday, September 13, 2010

:: Misteri Hari Raya ::

No comments:
cK bukanlah jenis yang mudah percaya benda2 pelik lagi ajaib ni kan. Cuma sesuatu yang berlaku pada malam hari raya pertama buat cK rasa sedikit gundah gulana. Guana? Ha...chill ok chill. Sapa yang jenis lemah  semangat, sila jangan sambut pembacaan korang. Cerita ni hanya untuk mereka2 yang berhati  waja dan tegar sahaja. 

Ok, camni ceritanya. Masa cK di kawasan perkuburan baru-baru ni, cK dengan tiba-tiba rasa tersentuh bila melihat pusara yang tidak dilawati dan dibersihkan. Dengan tulus ikhlas, cK cabut rumput rumpai atas kubur2 (ya, bukan 1 tapi ada a few in those 3 tanah perkuburan) yang terbiar tu. Rasa tak sampai hati nak biarkan. Then, cK akan minta Mama taburkan bunga rampai (don't know whether this is the right word sebab selalu bunga rampai orang refer time nak kahwin kan. Ni jenis, racik2 daun pandan campur ngan bunga dan air mawar. About the same ait?).


Tak cukup dengan tu, cK baca nama arwah dan sedekahkan Fatihah, siap minta Ewok do the same gak. In fact, our family akan sedekahkan Fatihah pada semua penghuni ketiga-tiga kawasan perkuburan tu. I just feel right doing so. Selalu, tak pernah plak cK rasa nak cabut segala rumput2 kat pusara orang. Not this time around. I feel happy by doing so. Mungkin dah tua-tua ni, hati lembut sikit kot?

Nak dijadikan cerita, malam tu cK takleh tidur. Rasa cuaca macam panas sangat. Sedangkan kaki time tu sejuk. Dekdek siap tidur bergulung ngan comforter macam udang. But not me. I just cant close my eyes. Paksa juga mata sebab tengok dah pukul 2 pagi. Tiba-tiba...jeng jeng jeng...cK dengar esakan tangis. Aiyo!!! Mau tak rasa nak gugur jantung! It cant be my neighbour ya kawan-kawan. Sebab dorang semua balik raya. 

Soalannya, siapakah dia yang menangis teresak2 pukul 2 pagi sampai pukul 4 pagi itu? Terkumat kamit cKdok baca segala surah, ayat yang hafal. Berdebar2 ye. Nasiblah dia tak tunjuk muka kan. Kalau terus pengsan takpe, kalau tak? Guane? cK pernah dengar orang kata kalau kita dengar bunyi tu sayup2, means 'benda' tu dekat je ngan kita. Kira cam logiklah. Kalau dekat, buat apa 'dia' nak teriak kuat2 kan. Pelan2 sudah. Dah penat baca macam2, dalam pukul 5 pagi baru cK berjaya lelap. Fuuuhh...

cK beritahu Mama, and all she said "Agaknya arwah2 tu tersentuh kot tengok ada orang luar sudi bersihkan kubur dia. Buatlah selalu". Adoi!

:: Be-Ra-Ya 2010 ::

No comments:
Apa yang best raya tahun ni? Well....Let see...Ahah! Malam raya tak pasal2 ada projek baik punya! Thanks to D and J, bawak saya pusing naik keta beso sampai ke Pahang semata-mata nak cari lemang. Walaupun agak kecewa sebab gerai2 lemang tu tak semeriah selalu, tapi...at least lemang tu tahan 3 hari ok. Plus, lembut plak tu. Tu belom lagi cerita bab harga. Satu batang besar RM7...yang kecik sikit RM6. Lemang Pak Ali? Tak dapat la harga camtu kot? Plus...dah lama cK stop beli lemang Pak Ali. Tu semua gara2 beli lemang pagi, petang dah basi. Terus pangkah! 


Raya tahun ni, thrill dia lain sikit. Bayangkan, my baju raya siap dijahit pukul 5 petang on Raya eve. Kelasss! Pehtu, balik dari lemang hunting...dok terkedek2 jahit tangan kat part2 yang patut. Pastu jahit sikit la pearl sikit2 nak nampak meriah. (Motif sebenar : Nak bagi tahu cK ni reti pegang jarum ngan benang ok!). Tahun ni, we go green. Yang best, most of the time (beberapa tahun kebelakangan ni lah) tema family kitaorang mesti sama ngan baju PM on first day raya - time dia buat open house tu. Teruja la juga kan. So, tahun depan nak kena forecast warna apa plak. Setakat ni, Dekdek dah request nak warna Oren ala lemak ketam tu. Macam cun gak. Memandangkan tahun ni cotton jadi hits, so both cK n Dekdek pon pakailah cotton.

Yang best lagi raya kali ni? For the first time in my life, cK pergi melawat Tanah Perkuburan Ampang. Kat mana? Yang kat depan tempat orang cucuk langit tu -  Zouk. Pelik? Don't be. Sebelum ni, cK dok pergi Tanah Perkuburan Klang Gate tengok pusara arwah Atuk (side Abah). Then pergi Tanah Perkuburan Cheras melawat pusara nenda (side Papa). This time around, i managed to visit pusara Moyang and the other relatives from Mama's side. I wish i could fly to Jakarta to visit pusara Nenek. I shall do that, one day. As for now, Al-Fatihah untuk Nenek.  And yea...on the way balik tu, sempat bz body tengok tiga unit  kedai kat Kg Baru terbakar. Nampak api wooo...Nak masuk tengok dekat2, tapi bomba tak kasi. Sedeh.


Sorry to Chuck Bass's favorite step bro , Dylan van de Woodsen cuz I didnt make it to your family mansion on the first day of raya. Pitty me tak dapat rasa your air tangan preparing the nasi dagang. Hint : Sila repeat at ur unit dear. Huwaaaa....gitew! Mentang2 dah abis bulan puasa ni kan...Nak jalan2 pegi rumah terus! Chill! U know I'm teasin u, ait? Still, i wish my dream will come true! Hahahaha...
Oh yea, did i mentioned that i have simpan satu tin penuh cheese cookies that i made the other day? Oppss! Spoiler! Yes, i did. And No, u cant have it. I am so in love with my cookies that i dont want to share it with anyone. Miahahahah! So, kalau datang rumah cK apa yang cK hidang tu je la korang bedal. Jangan pandai2 nak mintak macam2. Ada paham?!


 Last but not least, Boy masak hasil tangkapan laut Abah dan kitaorang makan sama-sama. Ikan kerapu beso, ikan siakap pun ada. Puas hati la makan kan. Kenyang beb. Masak lenaj ada, masak tiga rasa ada, boncis goreng (ni tak amik dari laut la kan), jering (yang ni, cK tengok je tak gheti nak makan)., ulam kacang botol, sambal belacan ngan air sirap ijao. Makan ramai-ramai ala2 kenduri. Best!

p/s : Congrats to both Abam Fazz n Kak Yaya on ur new born!

Thursday, September 09, 2010

:: Diari Ramadhan Tahun Ini ::

No comments:
Hari ini adalah hari terkahir umat Islam di negara kita menjalani ibadat berpuasa di bulan Ramadhan. Pengumuman dari lelaki terpenting - Penyimpan mohor besar raja-raja pun dan mengesahkan bahawasanya 1 Syawal akan disambut pada hari Jumaat bersamaan 10 September 2010.

Alhamdulillah, selesai satu lagi bulan penuh ibadah. Insyaallah, kalau tegar cK akan mula mengganti puasa seawal mungkin tahun ini. Haha..kantoi plak, bocor puasa! Bukan apa, alang2 mengganti puasa tu dapatlah buat puasa sunat. Berbaloi2. Harap2 misi itu berjaya. Cuma belum confirm nak buat straight ke Isnin - Khamis. Malas nak ganti last2 minit macam dua tahun kebelakangan ni. 

Terus terang, Ramadhan kali ini mencoret terlalu banyak kenangan. Ada yang manis dan ada juga yang getir sampai kuar air mata suci cK ni ah. Yang baiknya, sesukar mana situasi yang cK dan keluarga hadapi .. Tuhan telah tunjukkan jalan dan idea2 bernas untuk menghadapi situasi.

Lega bila persiapan raya masih dapat dipenuhi. Walaupun lebih bersederhana berbanding tahun2 terdahulu, yang penting kami sekeluarga masih bersama meraikannya. Alhamdulillah!

Monday, September 06, 2010

:: Funny ::

No comments:
To save someone's ass from being under utilized, i have to hand over my portfolio. After a hard work in building up repo with outsiders, the credit will now goes to that someone. Before i agree to take up the challenge and responsibility to handle those, i was been approached nicely. And now, without any notes...it just been taken away from me. Just. Like. That. 

Immediately, i lost my mood and excitement to do things. Is this a plot, to make me look like the insignificant ones? Gosh. Only God knows how i feel now. Maybe its the 'colors' and it happen to be that my fair skin does not good enough to beat the others.

Crap!

Thursday, August 19, 2010

:: Kereta Besar, Otak Kecil ::

No comments:
Ya. Tak usah nak digosok-gosok mata tu. Memang betul tajuk tu. Tapi bukanlah semua yang macam tu. Jangan korang ingat cK ni marah kat semua orang yang berkereta besar. cK cuma hangin yang orang yang mempunyai otak kecil dan tidak dapat menampung input yang banyak untuk bertindak lebih cerdik ketika memandu kereta besar mereka. 

Apa dia ingat kalau kereta dia besar, dia boleh memecut sesuka hati dengan harapan nak mencilok pastu break emergency sebab kereta bagak dia tak muat nak masuk?

Dia ingat dengan kereta besar dia tu, dia boleh je potong Q bila-bila masa yang dia suka terutamanya bila line panjang?

Dan, adakah dia rasa kereta besar dia tu boleh diparkirkan sesuka hati sampai makan space orang lain?

Dia salah. Dia silap. Dia totally tak betul.

Sakit jiwa betul bila pagi-pagi kita ni berbarislah panjang-panjang menurun bukit tunggu turn lampu merah tu jadi hijau. Yang keta beso ni plak, lalu ikut lane sebelah tup2 baik je dia masuk lane kita. Apahal plak kan? Bangun lambat? Sapa suh kan?

Lagi satu, spesis yang kalau orang nak masuk simpang tu...mentang2 dia kat jalan lurus...seboleh2 dia tekan pedal minyak dia. Dengan body keta yang beso tu, beria2 dia nak lepaskan diri. Tak boleh terima kenyataan kot kalau kereta kecil, comel boleh potong depan dia. Aiyoo...Yang lagi tak boleh blah, bila dia buat dajal...dia pandang kita dengan kening naik sebelah sambil hembus rokok. Hampeh tol!

Lainkali tolong pastikan saiz akal, otak korang sama beso ngan kereta yang korang bawak ye kawan-kawan. Jangan jadi macam beruk dapat belacan. Excited je lebih. Jakun betul.Melainkan kereta yang bawah ni, korang jangan mimpi nak buat menda2 luar dugaan. 


Sekian.

Tuesday, August 17, 2010

:: Apa Benda Yang Kau Taip Ni ? ::

2 comments:
Bila seorang kawan cK menulis satu update yang berbunyi begini :



Maka, dengan senang hatinya cK mengaku bahawasanya "Ya, saya mempunyai masalah yang sama!".

Tak tahulah korang macam mana pula. Mula-mula kita cerita pasal bab memendekkan perkataan. cK rasa bahasa dan ejaan cK dah agak dahsyat dicantas sini sana - terutamanya ketika ber'sms'. Tak sangka pula ada yang lebih tegar caras semua huruf-huruf vowel yang ada dalam setiap baris perkataan. 
cK ada satu habit tengok chat box kat 8TV malam-malam. Kadang-kala cK tengok @15. Yang tu lagi aktif. Naik juling nak faham maksud ayat yang dorang cuba sampaikan. SMS memang sepatutnya ringkas tapi mesti tepat supaya orang senang faham. Bukannya ambil masa dok tenung2 skrin hp tu dengan kening berkerut2 cuba nak faham mesej yang baru masuk inbox. Contoh:

Aq x brp ske ngn dye. Cb ko tgk dye 2.

What is that? Formula baru? Bahasa Iban? My oh my! Maksud sebenar ayat tu cumalah "Aku tak berapa suka dengan dia. Cuba kau tengok dia tu." Ha, amik ko. DIA  jadi DYE. Dan yang paling teruk,celah bedah mana AQ boleh bunyi AKU? Sadis betul. Agak-agak la kan kalah nak slash vowel tu. Ke tak kenal vowel tu menda apa? A,E,I,O,U. Faham?

Spesis kedua, yang jenis suka taip huruf kecik besar selang seli. Boleh tak agak-agaknya buat keputusan? Nak pakai huruf besar ke kecik. Ingat lawa ape huruf selang seli camtu? Tahulah korang leh je buat script untuk tulisan camtu but its a total annoying ok. Terutamanya kalau dorang combine penggunaan perkataan caras ngan typing beso kecik tu.

Aq B bRp SkE nGn DyE. Cb Ko TgK dYe 2.

Tak macam terencat ke korang rasa? The most extreme that i can think of bila nak pendekkan ayat tu cuma "Aku x brp suka ngan dia. Cuba Ko tgk dia tu". Still boleh difahami i guess. Why on earth nak eja CUBA as CB. Cash Book? Coffee Bean? Kalau YOU jadi U, ok lah. Not that bad. Tapi, ni dah sampai tahap mengarut. Silap-silap kang orang ingat mencarut. 

Lagi teruk kalau orang salah faham. Bila buh MRH orang ingat MARAH tapi rupanya MERAH. Mungkin juga ada yang fikir MURAH. Camne tu? Dahlah penuh SMS dengan bahasa rojak segala. Tak perlulah ditambah pula dengan penyalahgunaan bahasa yang melampau over nya. Keep it short and simple. Dah nama pun SMS. So tak perlu mengarang panjang lebar macam menulis buku cerita. 

Kalau nak cerita panjang-panjang gak, cuba belajar buka phone directory tu dan cari nama kawan yang korang nak cerita beria tu. Dah dapat nama dia, tolong tekan butang Call. Kebanyakan hp dia buh icon telefon warna hijau. Korang tekan, tunggu lepas bunyi "tuut..tutt.. tutt.." mesti kawan korang tu akan jawab panggilan tu. Tapi ada gak masa-masa tertentu korang akan dengar suara awek yang jawab "Harap maaf. Kredit anda tidak mencukupi". Jangan suspen, pegi topup dulu. Lepas tu semuanya OK. Peace.

:: Sikit-sikit Advance ::

No comments:
Dia kata "Boss, nak minta advance buat belanja raya untuk anak-anak".
Dia mungkin niat "Ni kalau dapat advance ni, boleh la tukar rim 17"  gold kaler. Pehtu bagi sikit kat bini buat beli perabot, tukar langsir apa patut".

Dia kata "Boss, kalau boleh nak minta advance lah nak buat belanja anak-anak nak masuk sekolah"
Dia mungkin niat "Dah dapat advance ni, boleh la gi holiday. Gi Bukit Tinggi ke, Cameron ke. Janji jalan!"

Ok Ok. cK mungkis bias dalam hal ni. Tapi, sesungguhnya ia sesuatu yang amat muak untuk didengar, dibaca setiap tahun. Minta advance bukan sikit-sikit plak tu. Nak seribu dua. Susah sangat ke orang-orang Gomen ni nak menyimpan? Atau dorang ni memang jenis suka meminta-minta sepanjang masa?

Ni nak bagi peringat sikit kat semua. Tiap-tiap hujung tahun, budak-budak akan cuti sekolah lepas tu awal tahun anak-anak akan naik darjah. Tiap-tiap tahun juga lepas puasa sebulan di bulan Ramadhan, masing-masing akan menyambut Hari Raya tak kira puasa penuh atau tak. Bukan sesuatu yang diluar jangkaan kan? Semuanya dah boleh diduga dan dibuat belanjawan. Jadi, kenapa korang tergedik-gedik nak minta advance?

Jarang plak kita dengar dorang ni minta advance sebab masuk hospital, nak buat kenduri arwah ke apa kan. Balik-balik mintak advance sebab nak bersakan. Duh! Kang bila dah dapat advance tu, mula la kecoh pula nak bonus, kenaikan gaji baik yang melintang, menaik segala. Tapi bila waktu kerja, ramai betul yang menyerong. Patut ke?

Perkhidmatan pelanggan masih ditakuk lama. Kau tolak aku, aku tolak kau. Kalau sampai kat kaunter tu, nak senyum pun payah apatah lagi nak mesra pelanggan kan? Bab-bab duit ni memang sensitif ya. Kalau korang punya perfomance tu setimpal ngan bonus berbulan yang korang dapat tu takpe gak. Ini tak. 

Tolong cermin diri ya abang akak Gomen.Kalau rasa tak mampu nak bersakan, cukuplah seadanya. Tak perlu semua nak serba baru dari pangkal rambut sampai hujung kuku kaki tu. Belajar menabung dan bersyukur dengan apa yang ada. 

Monday, August 16, 2010

:: Bila Sampah Di Salah Erti ::

No comments:
Sekarang ni ramai sangat orang yang confuse dengan istilah pembuangan sampah merata-rata. Atau mungkin mereka confuse sampah tu apa. Ok, meh sini nak recap sikit.

Plastik balut gula2 hacks yang orang lelaki selalu kemam lepas hisap rokok tu, sampah.
Kertas balut burger yang ada tulis burger otai ke Ramly burger tu, bila korang dah habis mentekedarah burger tu..ha, yang tu pon confirm sampah.
Barang2 dalam plastik itam dalam tong sampah besar yang depan rumah masing-masing, sampah.
Benda2 dalam plastik biru dalam tong sampah kat opis kat cubicle masing-masing tu, sampah. 
Faham dah?

Kiranya sampah ni jatuh kategori benda-benda yang tidak berguna hatta sesen pun. Tak caya? Bagi contoh lagi - sampah masyarakat. Ini bukanlah bermaksud sampah2 yang korang semua buang hari2 secara tertib atau pun main lempar je. Tapi, ni maksud nya mayat hidup. Orang yang takde hala tuju, takde rasa nak memajukan diri pehtu dok tibai cucuk sana sini sebab gian nak jadi doktor tak lepas PhD. 
Faham?



Yang cK marah ni, bila ada orang buang je sesuka hati baby yang dah penat bawak memboyot 9 bulan ke hulu hilir. Ada yang tepi longkang, ada gak yang buh kat tepi takungan air hujan. Paling fames buh kat masjid la. Siap ada nota lagi mintak tolong kapan kan baby tu ngan selit duit RM50. Yang paling kurang hajar takat ni kes kat Damansara, buang baby keluar daripada kereta yang bergerak. Hoih! Ni spesis orang yang ada otak tapi takde akal, ya kawan2. 

Elok sangat la bila Mak Menteri kita si Sharizat tu announce yang si haprak2 ni bakal berdepan hukuman gantung sampai mati. Apa punya manusia lah depa2 ni. Takde hati perot, otak buh kat lutut. Time mula2 kenal bukan main hulur tangan salam dijabat, dah kenal dia pakat duk rapat2, bila bercinta dia mula peluk erat2, dahtu bila dekat nafas mula sekat2, sampai masa bila lekat depa pakat buang rata2 tempat. Patutka cek?

Kadang2 cK rasa malu ngan orang2 yang beragama lain ni. Takde agama yang menggalakkan pun, buat maksiat. Tapi, depa2 cerdik la juga pakai protection biar tak haru biru esok lusa. Kot kalau lekat pun, takdaklah sampai sanggup depa nak jadi pembunuh pun. Ada plak, lagi rilek 2 3 orang anak hasil hubungan terlarang ni yang dorang bela sampai besar. Jaga makan minum, pakai segala.Korang apa cerita?

Ni korang tunggu la nanti, bahagian yang menunggu korang di hari pembalasan nanti. Sebab tu dikatakan, iman itu tak boleh diwarisi atau dijual beli. Pokok pangkalnya diri sendiri. Toksah nak tuding2 jari.

Thursday, August 12, 2010

:: When He Said...::

No comments:
Semenjak dua menjak kekalutan yang melanda cK ni menyebabkan hujung minggu banyak dihabiskan diluar rumah. Yelah, weekdays asyik susah nak befoya-foya. Walaupun waktu bekerja adalah ditetapkan hingga jam 5.45 petang sahaja, jarang2 cK akan pulang on time.

Banyak perkara yang perlu dibelek and i guess, it just my nature of doing works suka stay back. Tapi! Jangan ingat cK ni stay sebab nak claim OT ke hape ok...Takde lagi dalam sejarah cK claim OT sampai beratus riban sebulan. Oh No! So not me. 

Kalau sempat pun nak merewang after keje, cK pegi minum2 je. Ada la sempat gi tengok muvee. Pehtu, jalan kaki pusing KL dari hujung ke hujung sebab nak cari kain buat baju raya.  Itu dah kira big accomplishment la tu sebab berjaya paksa diri memastikan aktiviti sosial dalam diari.



Balik sedikit lewat dan keluar dengan besties every weekend.  And i thought its OK until...

"Sister, i rindu lah dengan u. I tahu u balik rumah hari-hari tapi i susah nak jumpa u. Bila i boleh buat appointment ngan u?"

Dang! 

Tiba-tiba mak sentap nok! Rasa nak menitik dah air mata. I am so touched! Sorry my little ones, I have chose work over you all these while. So now, i will try to be there as much as i can. And guess what, cK dah buat satu plan baik punya...I have this one black book which i will drop few lines untuk my lil ones. So, bila dia balik sekolah, dia akan baca dan reply. Then its my turn plak, nak baca n reply to his words. It will go on and on and on. Kool kan?


Lil ones, i will love u always. That, i promise u.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...