Thursday, January 29, 2009

:: Korang Mesti tak Pernah Tengok ::

5 comments:
Taraaaaa!!!! Duit satu sen dalam bentuk kertas! Tengok tarikh tu betul2. Kita zaman-zaman sekarang ni kenal satu sen tuh dalam bentuk syiling je kan? Kecik plak tu!


Kalaulah sampai sekarang satu sen masih dihasilkan dengan duit kertas ni agak-agak ramai tak kalangan kita ni yang simpan buat koleksi?




:: Ignorance ::

7 comments:
Orang-orang kampung sekalian, I need your help. CK bukanlah jenis yang ambil pusing sangat mulut-mulut laser yang ada kat keliling ni. But...This is not the first time too.

CK sedar dan amat arif dengan kenyataan "Tak kenal maka tak cinta". Tapi, kenapa masih ada orang2 zaman moden ni yang suka judge the book by its cover je. Bukannya nak reconcile ke apa, tapi lebih selesa ambil sikap menjauh. Takat tok jauh2 je takpe lagi, ini mula buka mulut tempayan kutuk sana sini.

CK tak pasti dimanakah silapnya (was there any?). Look, kebanyakan orang terutamanya perempuan akan payah bercakap dengan CK. Garang? I am. I admit. Tapi, bukanlah garang tak bertempat.

Laser? No, I am not. Direct? Yes. Sacarstic? Depend. Lain padang lain belalang kan? Pandai-pandailah nak menyesuaikan diri. Its not about u have to follow my style or vice versa its more about blending, adapt to each other's attitude. Tolerate mana yang patut.

I don't like the idea of not talking to each other when u r under one roof. Ridiculuos! Hari-hari tengok muka, bila selisih jalan buat tak tahu. Not even a salam! Perhubungan yang tidak berkembang dan tidak sihat. Bukanlah CK terhegeh2 nak suruh orang bercakap ngan CK setiap masa but logically why cant u talk to me? Daripada buat ketupat, tambah dosa yang takkan luak-luak tu, cuba bawa bercakap.

Ini tidak , tiada angin, ribut atau taufan tiba-tiba langkah berdiam dan berjauhan. Gilo apo? Bila pandang muka CK macam nampak hantu plak tu. Jeling2 ngan muka cuak. Talk to me la, I wont bite! Ke CK ni memang rupa macam rimau tunggu masa nak telan orang je?



:: Usah Lepaskan ::

No comments:

Yang terindah
Terlukis di bibir mu
Tak pernah ku lihat senyum mu
Sebegitu
Pudar kah sudah cinta yang ku beri
Berwarna warni segala
Yang dijanjikan ia

Usah biarku bersendirian
Usah biar hati mu di tawan
Usah biar diri ku di sini
Seorang menunggu tanpa teman

Usah lepas genggaman tangan mu
Usah biar semua berlalu
Usah terlupa perasaan hati
Pertama kali kita bertemu

Usah lepaskan

Tak mudah ku melupa segala yang berlalu
Ku ingin selalu bersama mu

Ku tak peduli apa sebabnya
Engkau dan dia harus bersama
Mendungnya langit bila berkata
Kita patutnya masih bercinta
Usah lepaskan
Usah lepaskan

Yang terindah
Terlukis di bibir mu
Tak pernah ku lihat senyum mu
Sebegitu

Wednesday, January 28, 2009

:: I Feel Cumil ::

6 comments:

For no particular reason except for the new white flowery baju kurung which Papa managed to sew last evening, I feel so Cumil today. You can say whatever you want i just don't care, darling! No mood to marah2 today..Hehe..yeah, i mean it ok?!


I went to Nagoya the other day (first day of CNY) and end up buying 5 meter of this lovely cloth. Dun know wats the material called but i like the texture which require no ironing! Yey! Ready to go je bah! I loike!

The reason on buying a white based cloth is simply becouse i don't have one! Yet, it's more as preparation for any bad news - funeral kinda thing. Sounds scary je kan but hey, better sediakan payung sebelum hujan. Kan?As a result, operasi meriak kat washroom! Hahaha!

Apo nak dikato laei jang...Orang2 kampung kito kan memang gilo meriak..Tak dapek den nak nolong!

Monday, January 26, 2009

:: Gerhana ::

10 comments:
Gerhana matahari pertama untuk tahun 2009. I'm blessed to be able to witness it. Takyah pon g tengok kat Planeterium sana. The next one will be in July 2009, hopefully I'll have my DSLR by then. Untuk yang tak dapat follow, silalah usha gambar-gambar di bawah ni. Harap maklum, semuanya suci tanpa sentuhan Photoshop atau sebaranf teknik2 fotografi digital yang lain.

Awal mula kejadian, matahari masih memancar di balik awan


Matahari telahpun kelihatan seperti bulan sabit. Ironic!


Mula kelihatan samar-samar dibalik awan yang terpilu


Keadaan gelap seketika umpama hampir senja


Thanks, Baman! U make my day - U know why! Hampagas!

:: Total Eclipse From My Heart ::

6 comments:

Thanks to Jay who notify me bout the eclipse today. Alhamdulillah, berjaya juga CK menikmati pemandangan luar biasa kurniaan Illahi.

Gerhana yang bermula pada pukul 4 petang berakhir selepas kira-kira 2 jam lamanya. Waktu puncak untuk melihat hampir 60% matahari terlindung adalah kira-kira pada pukul 5.20 ptg - 5.40 ptg (dari kawasan lapang umah CK).

CK sempat juga snap beberapa keping gamba kenang-kenangan namun, belum dapat dimuatnaik (upload) sebab tertinggal kad reader dan kabel Canon CK masih belum ditemui lagi. Kot kalau dapat kang, terus je CK upload untuk share ngan sumer orang.

Antara orang-orang kampung yang CK sempat bitaw adalah Mek (yg dah 2 minggu tunggu fenomena nih - siap g Bagan lagi!), Cik Nad (di hujung2 kejadian) dan jua Kuro San (sapa? ha ha ha!).

Hati ku kini gerhana lagi! Ahaks! Oh yeah, for those yang miss out this peluang, another round will be in July'09. Let's do the countdown bebeh!

Friday, January 23, 2009

:: Decanter @ Jalan Setiabakti ::

2 comments:
Hari Jumaat memang selalu dinanti. Bukan saja CK berpeluang untuk masuk lewat, malah balik awal juga. Yeap! Normal working hours will be 8.45 am - 5.45 pm, whereas Friday will be 9.00 am - 5.00 pm. Kool kan?

Yang lebih menarik ialah waktu lunch. Selalunya setiap Jumaat CK akan cuba sedaya mungkin untuk makan tengahari di luar bangunan office. Usually end up at Central Market having my lunch with Leq but not today.

Sunny promised to take me to Decanter (again!) to have a bite on Spagethi Bolognaise. Mind you guys, i prefer Italian's (the food-lah!) compares to those raw Japanese sushi! Maka kami berlimat(Me, Sunny, Ayu, Jj and Dilla) went to Jalan Setiabakti to have our lunch.

Highly recommended by Sunny, I ordered the above mentioned accompanied with Hot Lemon Tea and Air Suam. Can u believe it? Adzra minum air panas ? Air suam? Terpaksa beb! Kalau tak, mau ilang terus suara CK nih.For those yang belum tahu, CK sedang dalam keadaan sulit untuk berbicara gara2 hilang suara. Sign languange je la nampaknya..

We tried the pizza, Fish & Chips and off course Sunny's favourite - Chicken Wing. As for dessert, we opt for Apple Pie serves with a scope of vanilla ice cream. Aiyoo! Apple pie yang sangat lazat rasanya compare to Secret's. Rasa manis buah epal bersulam dengan rasa kulit kayu manis yang amat sedang2 enak dicampur bersama sultana dan sedikit hirisan badam. Sedaapp wooo!

Out of everything, I love to see the Nyummy Terry in action. Who's Terry? Go figure! *Nyeh*Nyeh*Nyeh*A nice setup to go dating2 speshly dah nak dekat2 ngan Hari Kekasih nih..So, lovers ! Take note ok?

A note from Sunny "Adzra, would you please stop staring at Terry's butt?". Can't help la bro! Neway, thanks for the lunch darling!

:: Don't Tag Me, Please ::

7 comments:
Salam untuk semua. Dengan mengambil mood hari Jumaat dan juga hari penuh kegembiraan buat saudara K.E yang bakal2 menjadi tunangan orang sebentar lagi, maka CK akan cuba sedaya upaya menaip dengan kadar penuh sopan dan solehah. Cheewah!

Rata-rata semua ahli kampung kita ni ada MukaBuku. Kot ada yang still ado2, g la register cepat2. Bukannya apa, orang takde kisah dah frenster, tagged, maisepes sume tu. I find FB more convinient to be used. You can link ur blog entry as well. The best part, FB user must be 18 and above. So, this is not the club house for adik-adik ok!

Bila ada perkara-perkara sensasi atau informasi yang nak kita kongsi bersama, kita boleh tag atau mention kengkawan dalam circle kita tuh. Therefore, diaorang akan dapat notifikasi untuk membaca maklumat tersebut. Plus, dalam gambar dan video pon kita leh tag orang. People can comment on those particular entry. Contoh cam kat bawah ni :(Sila klik untuk lebih besor saiz gambarnya)


Bagi CK, whatever i find interesting and informative to share i will tag most of the people, worth sharing. There are some pictures which i find meaningful pon i will definetely share it. Yes, i can sent it via email still thats one of the reason of me having FB. Duuuhh!!

But then, one of my good friend pernah tanya " Why do u have to tag me when I'm not in the picture?". And my answer would be "Saje". Its not saja-saja. It's indiretly asking your opinion on those picture. Do u see wat i see? What do u think of it? Was it lovely? Was it horible and the list will go on.

If you don't like it, with all respect please untag yourself. I will view it from time to time and once i spot the changes I will understand your signal. You don't wanna be tag. Maybe the kinda anti-social or uneasy to be tag/ mention in most of the things i've load. Or maybe, you are just to busy to read it and it is time consuming to keep browsing and digging the entry just to understand why u've been tagged on a first place.

Above all, please let me know if you feel annoyed or mentally disturbed whenever i tag you in my entry. For me, as long as it will not spoiled my repo and menjatuhkan maruah , I'm kool ok
!

Thursday, January 22, 2009

:: Mole Mu Mole Ku Jua ::

No comments:

Bibir atas kanan --- Banyak rezeki, pandai
Bibir atas kiri ---Ramai kawan, baik hati
Bibir bawah kanan ---Disegani orang, ramai yang suka
Bibir bawah kiri --- Pandai bicara, tak mudah kalah
Leher kanan --- Cerdas, jujur, berani menderita
Leher kiri ---Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
Leher di tengah ---Tercapai cita-cita
Biji mata kanan --- Suka serong dan pembohong
Biji mata kiri ---Pembohong tetapi baik hati
Hujung mata kanan ---Baik hati, sopan santun, cerdas
Hujung mata kiri --- Baik budi, murah rezeki
Punggung kanan ---Agak mengalami kesulitan
Punggung kiri ---Malas dan suka duduk
Betis kanan --- Suka berhibur, boros
Betis kiri ---Rajin, tidak suka menganggur
Lutut kanan ---Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
Lutut kiri --- Kurang kuat berusaha
Kepala sebelah kanan --- Terkabul cita-cita
Kepala sebelah kiri ---Sering menemui kesusahan
Kepala sebelah belakang ---Jujur, sabar dan tekun
Kening kanan --- Cerdas dan cekap
Kening kiri ---Cerdas dan sopan santun
Tengah kening ---Keras hati dan berani segala hal
Hujung mulut kanan ---Kecil rezeki, tak mudah kalah
Hujung mulut kiri --- Suka berpoya-poya
Ketiak kanan --- Dapat menyimpan rahsia
Ketiak kiri ---Jujur, banyak yang cinta
Pergelangan kaki kanan --- Suka keluar rumah
Pergelangan kaki kiri ---Kehendak kuat
Batang hidung ---Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
Pada hidung ---Banyak rezeki
Dagu bawah kanan ---Jujur dan baik hati
Dagu bawah kiri ---Bijaksana, dan berbudi luhur
Kemaluan kanan atau kiri ---Baik, suka senggama
Di kepala kemaluan (lelaki) ---Bakal beristeri dua
Tumit kanan ---Jujur dan banyak kawan
Tumit kiri ---Baik budi
Alis kanan ---Suka menolong dan baik hati
Alis kiri ---Ramai yang suka
Pangkal peha kanan ---Kemahuan kuat
Pangkal peha kiri ---Suka kerja apa pun
Telapak kaki kanan ---Tak mudah mengeluh
Jari kaki kanan ---Suka menolong
Jari kaki kiri --- Berbudi, suka berbuat baik
Bahu kanan --- Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
Bahu kiri ---Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
Buah dada kanan ---Baik hati, pendiam, simpan rahsia
Buah dada kiri ---Ramai kawan, setia pada pasangan
Lengan kanan ---Setia dan taat pada atasan
Lengan kiri ---Menepati janji dan rajin
Pipi kanan ---Ramai teman
Tengah-tengah pipi kanan ---Ramai yang suka
Tengah-tengah pipi kri ---Ramai teman
Ubun-ubun ---Kurang jujur
Pusat ---Cerdas, tangkas, tekun
Pusat bahagian kanan ---Sejahtera dalam hidup
Pusat bahagian kiri ---Beroleh kemuliaan
Pinggang kanan ---Sayang pada pasangan hidup
Pinggang kiri ---Disayang pasangan hidup
Dada kanan ---Dapat mengatasi masalah
Dada kiri ---Berani, jujur dan sabar
Telapak kaki kanan ---Tidak mudah mengeluh
Telapak kaki kiri ---Baik budi pekertinya
Siku tangan kanan ---Kuat ingin memiliki kejayaan
Siku tangan kiri ---Baik hati, suka menolong
Jari tangan kanan --- Serba beroleh keuntungan
Jari tangan kiri ---Serba baik bekerja
Jari telapak tangan kanan ---Banyak rezeki tetapi boros
Jari telapak tangan kiri ---Banyak rezeki dan cermat
Pergelangan tangan kanan ---Boros, suka bersukaria
Pergelangan tangan kiri ---Dapat berpangkat
Perut bawah kanan ---Banyak rezeki, suka memberi maaf
Perut bawah kiri ---Baik hati, tenang hidupnya
Sudut mata kanan dalam ---Disayang suami atau isteri
Sudut mata kiri dalam ---Tidak mudah dilupakan pasangan
Sudut mata kanan luar ---Baik budi, ramai yang cinta
Pelipis kiri ---Murah rezeki, dapat jadi kaya
Pelipis kanan ---Serba berhasil dalam usaha
Kelopak mata kanan atas ---Baik hati, ramah, berjaya
Kelopak mata kiri atas ---Baik budi, ramai yang suka
Kelopak mata kanan bawah ---Agak malas
Kelopak mata kiri bawah ---Agak bodoh, kurang bijaksana


Happy Checking!


Wednesday, January 21, 2009

:: Wat I Want ::

11 comments:

Apa yang lelaki lihat dalam diri seorang perempuan? Ada yang suka tengok rupa, body, bau badan dan macam-macam lagi. Bila dah betul-betul serius, mula la nak ambil tahu either the lady can cook ka, sayang badak budak-budak ka and so on. But then, have u ever wonder apa yang membuatkan seorang perempuan itu berpaling kedua kali ?

Meh nak kabor sikit (from my view la, others tataw) ciri-ciri yang I akan tengok in a guy in a glance, belom mendalam lagi ok. Ciri yang boleh membuat CK berpaling 2 kali untuk merenung lelaki itu n makes me drool…ahahah!

  • Looks
    • Thou I suka tengok yang cerah-cerah spesis Chinese look still that's not the main focus (ehem…tan pon ok wat!). Mind you, CK akan tengok :
      • Muka : Jenis berjaga ke tak. Kot kulit kusam je, nampak la hati muram. C'mon I need him to cheer me not to drag me deep into those dooms look!
      • Kuku : Ha! Tak semestinya pegi manicure segala. Cukup kalau pendek. Takmo la ada cagu ke apa then itam2 kat celah2 kuku tu. Mau patah selera nak mintak suap! Kuku kaki tu pun sama. Tolonglah potong. Ni tak, sampai bole mencangkul! Puhleez!
      • Mulut : Yes, heavy smoker tang ni susah sikit. I love to see those bibir merah and gigi yang tidak berkarat. I know, mine are not perfect tapi at least tenang la juga mata memandang bila tengok dia bersembang kan? Rokok banyak-banyak nanti bau mulut pergh, takleh blah!
      • Mata : sepet or those deep look tu…Cayerrrr….
      • Badan : Nyummy, tinggi from me.
      • Rambut : Cacak pon ok, panjang pon ok. Kalau panjang, tolong la jaga ala2 abam rejoice tuh. Kalau jenis minyak2 melepek..alahai…geli ah!
      • Pakaian : Bergosok ke tak? Mat smart ke ape? Tang kolar ngan ketiak tu bersih ke tak…Ha penting tu!
      • Ketiak : Tolong la trim beb! Ni tak..pakai t shirt kalu bila angkat tangan je haru!


  • Bau badan
    • CK ni sangat suka ngan bau-bauan yang nyaman, menyegarkan. Kot kalau tak pakai perfume pon, at least bedak yang sedap bau atau bau softener baju Softlan pon cukup. Janji bau wangi!
    • Kalau sapa –sapa yang ada bau2 hamis tu..kureng la berkenan CK. Kadang-kadang terfikir, diaorang nih takde hidung ke ape?
    • Bau badan lelaki tuh mungkin bole menarik perhatian sesetengah pompuan. But I guess, peluh badan tuh bila mix ngan perfume yang sesuai lebih mendamaikan!


  • Accessories
    • Yang paling penting JAM! Ini menunjukkan this guy particular bout time or not. Ini salah satu cara CK nilai samaada mereka pandai merancang hidup atau tak.
    • Wallet. Ada lelaki yang suka pakai wallet yang sampai dah nak barai, speshly kalau kulit la. No issue to me. Sebabnya ala sentimental value di situ. But pls, get yourself a wallet rather than all your IDs bersepah-sepah. Dan selalunya dari wallet juga kita dapat tahu jenis orang tu camna. Cukup stabil atau tak ekonominya. Tebal kah? Nipiskah isinya..heheh..
    • Gejet ! Gosh I fancy technology. Handphone contohnya. Blackberry, IPhone..salute beb! Tapi kena ingat juga, bukan semua orang suka dan mampu. Ada juga yang rasa tak perlu nak perabis modal banyak2 untuk device ni. Janji leh call, sms dah cukup. Tak perlu nak ber3G segala. Tapi CK suka je, bab2 MMS, 3G and berFBing dari hujung jari. It just that, CK rasa orang-orang ni ala-ala up to date and on-the-go no matter wat. I loike!
  • Karektor
    • Mysterious. Mencabar minda nak treasure beb. And hopefully it's worth it! He won't tell u everything at one go, u have to tackle him to get the rest of the info.
    • Funny. I need a break once a while. Pls make me laugh. A good sense of humor will keeps the conversation alive.
    • Think tank. I can't be the decision maker at all time. Suggest me few options. Then I can choose. Ni kot sikit2 "U nak makan mana?", "Nak pergi mana?"..derr…seyesly cant turn me off. Surprise me la!

Again, ni baru langkah2 awal je. Belum sampai tahap nak betul2 mengayat. Hard to pleased huh?






Tuesday, January 20, 2009

:: Kotak Bergambar ::

4 comments:

Dearie Blog,

I have finally found my piece of mind.

He’s back.

For good I hope.

Don’t want to be apart anymore, no more.

Wentworth, I heart u!

Ha ha!

HTTP vs HTTPS

6 comments:

Original


Original


Fake


Fake

Guys,

Carefull if you are do alot of online transactions (ie: airasia,maybank2u, etc)
Please take note of the information below:

HTTP stands for HyperText Transport Protocol, which is just a fancy way of saying it's a protocol (a language, in a manner of speaking) for information to be passed back and forth between web servers and clients.

The important thing is the letter S which makes the difference between HTTP and HTTPS.
The S (big surprise) stands for "Secure".

1. If you visit a website or webpage, and look at the address in the web browser, it will likely begin with the following: http://

This means that the website is talking to your browser using the regular 'unsecure' language.

In other words, it is possible for someone to "eavesdrop" on your computer's conversation with the website. If you fill out a form on the website, someone might see the information you send to that site. This is why you never ever ever enter your credit card number in an http website!


2. But if the web address begins with https://, that basically means your computer is talking to the website in a secure code that no one can eavesdrop on.

You understand why this is so important, right?
If a website ever asks you to enter your credit card information, you should automatically look to see if the web address begins with https://.

If it doesn't, there's no way you're going to enter sensitive information like a credit card number!

BEWARE!

Monday, January 19, 2009

:: The Weekend Story 2 ::

6 comments:
6.45 petang..Erk! Sempat ke nak sampai Bukit Jalil nih? Aduyaiii!!!!Nak kensel ke takmo nih ahh?

End up me and dilla took the STAR LRT all the way to Bukit Jalil while i still trying to figure out who will fetch us later and drove us home.

Yusma texted, " Awk, sy lmbt skit. Kena amik kawan. 7.10 kot baru sampai"

Phew! Lega! Manage to reach Bukit Jalil @ 7.20 pm. Meet us Leq (after like nearly a month) for the tix collection (from Yusma - thks darl! ). Tengah-tengah pusing keliling tu...alih2...Macam kenal!

"Ehh?Haaaiii!!!" Abam Cumil pon lalu...sambil senyum tersipu2.
"Haaai....!!!I nak mingle2 dulu eh?", kata Abam Cumil.

Toleh kiri terus .... nampak orang melambai.
"Hai!!", then he walked towards us.

Shake hand.

"Hiye...Apsal tak masuk lagi?"
"Kena tunggu red carpert"
"Picture?"
"Ok!"
"Eh...awak nampak lebih tinggi hari ni"
"Yea..sebab hari ni saya pakai platform"
Sweet!

Baru CK perasan area kitaorang melepak tu, tempat mula red carpet. So, ramai la artis hang out situ. Nampak la Azwan Ali, Fazli Zainal, Saiful MI1 (to nam
e a few which i dont really feel to snap a pix with them). Bila tengok crowd dah ala2 reda..we decided to go in.

Masuklah Stadium Putra dengan gumbira berlandaskan tiket free itu. Whoaaa...gile ramai dah orang kat dalam ni! Me and Dila pon start ambil tempat. Masa tu tak sedar lagi yang kitaorang tergolong dalam golongan supporter yang cool dan gempak gempita! Still, tak dilupakan supporter Akak Ziana kening tajam kita nih. Jerit2 leh tahan power gak depa, sama pitch ngan Akak Ziana!

Bila show da start, baru la perasan yang crowd kitaorang ni BESTEST of the BEST. Amacam tuh? Penyokong Aizat, Farawaheeda (sikit), Estranged, Meet Uncle Hussain and of course Super 5zal dok ngan kitaorang. Gile gempak! Kalau sapa tengok live telecast semalam yang si Cheryl, Ally and FBI dok jengok2 atas tu..tengok group kitaorang la tuh. Woohoo!

Apa kitaorang buat time kat umah kuar iklan? Dengar lawak dari Mr Os ngan Din Beramboi! Darn funny! Takde la boring kitaorang nih. Yet, ada yang request nak suh dorang melawak lagi. 6 kali naik pentas ok! Kalah artis lain! Gandingan bintang Sr n Jr memang superb. Siap ada buih-buih chenta lagi tuh! Woohooo!!!


Time nak announce winner tuh, memang berdebar2 tapi puas jerit!!! Abam Faizal memang rox la! Kira dendam tak tengok dia perform dalam AJL22 terbalas! For Farawaheeda, tahniah ye! And for Meet Uncle Hussain, u guys prove Indie Boleh!

Gambar selebihnya bole amik kat sini dan sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...