Tuesday, September 28, 2010

:: Bukan Orang Islam ? ::

Dua hari lepas, cK terkejut bila menerima SMS dari nombor yang tidak dikenali berbunyi begini "Nik Aziz buat kenyataan yang dia bukan orang Islam." Dang! Bohonglah kalau cK kata tak amik port kan. cK ternanti2 juga depan TV untuk Buletin Utama jam 8 malam. Kalau benar bagai dikata, sah2 lah berita utama. 

Tunggu punya tunggu, tajuk berita utama masih lagi kes bakar, buang mayat tu. Cari bukti sana sini, still tak habis-habis lagi. Sampailah ke berita sukan pasal bumbung stadium runtuh segala. Tak ada satu pun berita pasal Nik Aziz ni. Masih dirahsiakan kah? Mengancam keselamatan negarakah?

Dua hari berlalu, cK menjalani kehidupan senormal yang mungkin. Terfikir juga siapa dalang disebalik penyebaran sms itu. Tak rasa nak balas dan bertanya lebih lanjut sebab line telefon kena bar. Dan hari ini, si pengirim sms tegar menghantar YM kepada cK. Sambil gelak2 dia tanya cK dapat tak sms yang dia hantar pasal Nik Aziz pakai nombor baru dia tu. Jujur, cK pun ngaku lah. Memang ada. Then, dia buat ulang tayang kata , "Nik Aziz buat kenyataan yang dia bukan orang Islam." Pastu dia tanya cK "U nak tau dia kata apa?" . "Apa?". Tok Guru mengaku dan kata "Ambo ore Isle". Dang!

Terus cK sentap dan ignore sms mamat tu. Kelakar meh hantar sms camtu? Entah berapa banyak kredit dia habis hantar sms tu dan entah berapa ramai orang yang percaya dan mula sebarkan berita tu kat merata pelusuk. Nak kata dah mula waktu untuk pilihanraya, tak juga. Yang ko gatal-gatal nak menyebar fitnah tu pasal apa? Ada unsur-unsur politik wang? Seronok? Jahil kot sampai tak boleh nak beza yang mana boleh dilawakkan dan yang mana tidak. Malu plak rasa ada sorang kawan yang cenggini peel nyer. cK share cerita ni ngan korang dengan harapan korang tak terpedaya ngan sms bodo tu dan korang juga tak jadi macam mamat tu. Tak payah buang masa nak sebar fitnah.

And Dude, that is NOT funny at all. Retarded adalah kot!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...