Friday, July 18, 2008

Katakan TIDAK!

Pernah tak terfikir yang dengan membantu seseorang menyebabkan kita sengsara? I know i do, for some reason.Sigh! Kadang2 kita teperangkap (means kita taknak buat, tapi kena buat jugak) dalam situasi yang amat sukar untuk memberikan keputusan. Banyak faktor yang terpaksa dipertimbangkan atau kita hanya perlu tutup mata dan n go with the flow. But then, till when? But watching Makcik Oprah make me realize of all the Don'ts that I've done so far. Meh nak share:

1) Say NO to people who repeatedly ask for money - borrow your money. Why? By giving this people a special treat, kita sebenarnya membiarkan mereka lari dari tanggungjawab. Golongan ini akan mengambil jalan mudah untuk menyelesaikan masalah. Akhirnya, kita akan rasa diperguna. Kelmarin pinjam, arini byr, lusa pinjam balik. Ape kes mcm tu? Leh ke korang tahan ngan orang2 yang begitu?

2) Say NO to your family member yang jadi peminjam tegar dan tak reti2 nak lunaskan repayment. Kita akan terfikir, sayangi keluarga....Duit bole cari, tapi family tak ternilai harganya. Well, wrong! We thot we share their problem when we let them to have the money. Nope! Its not how things work. Kita sebagai orang yang berduit pinjamkan duit kat family member dengan harapan masalah selesai. Fikirkan, kenapa mereka meminjam? Sebab mereka tiada sumber. Bila takde sumber, how do u expect them to settle their loan? At the end of the day, apa yang u share sebenarnya? Kemiskinan mereka! Nutin will be better. Yang lagi sakit, bila u plak tenat deaorang wat derk je. Makcik Oprah pon kadang2 rasa seolah2 dijadikan Bank Negara/ATM oleh ahli keluarganya. Imagine Makcik Oprah pon kata gitu? Reta dea berjuta2 pon rasa gitu apatah lagi kita yang kurang / tak berharta ni.

3) Say NO to anyone yang nak pinjam duit cuz they are all liars! Deaorang nih tanam tebu tepi bibir je. Tabur janji2 palsu , buat muka seposen bagi kita kesian kat dia. Bila dah masuk perangkap, duit dah bertukar tangan..Kim salam je le. Mohon murah rezeki halal segala. These people tend to make an empty promise. They just want that damned bloody money. Ni memang selalu sangat jadi dalam family. Nak mintak balik, kang menyinga. Kata tak sayang keluarga segala.

Maka, berpada padalah dalam segala usaha melakukan bantuan kecemasan korang kelak. Jangan sampai makan diri. Afterall, prevention is better than cure..Tak gitu kawan2?



3 comments:

Kakak Tiri said...

Totally agree. Walo dengan adik beradik pun.. kalau mintak dengan I RM100, I bagi RM10 jerk. Tak pulangkan boleh pejam mata... hahahaha.

I never give the full amount they ask.

SilverFerio said...

say NO to dadah

Adzra a.k.a DoOrDie said...

Uik?

Kak Tiri - ilang plak 0 seketol eh? Kene prektik nih

Silver - itu suda tentu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...