Monday, March 09, 2009

:: Alasan ::

cK dah cuba untuk jadi seorang yang tidak merungut tentang segala perkara. Its better for one to open their mouth with a suggestion or solution rather than a never ending complains. But i guess, being Malaysian especially Malays, we are used to have millions of excuses when something went wrong.

Al-kisahnya, cK pergi survey few souvenier shop kat Central Market also known as Pasar Seni. Yes, tempat banyak hasil seni dihasilkan tu..Ni semua gara-gara nak tempah souvenier untuk Deputy Governer. He'll be at my place tomorrow to give his key note address to all the participant.

Dah habis pusing-pusing CM (sambil tersangkut kejap masuk kedai Spa Fish tu) cK pun masuk kedai kristal ni. Belek punya belek, I choose one design yang nampak classy gitu. Ok la for the price of RM 109.90. With a few lines of compliments, i think thats fair deal. Maka, cK pun order. Dah bagi segala artwork, the girl kata dalam 2 jam bole siap.

SO, i end up having my lunch kat Secret Recipe. Ralit bersembang, pukul 2.30 ptg baru cK kembali ke kedai tu untuk ambil my kristal. Sekali tuh awek tuh kata "Cik, boleh tak datang petang sikit? Belum siap la".

Malas nak tunjuk muka toya, i agreed to come back the next day. At least, dia ada banyak masa nak fokus buat kerja dia. So, as promised cK datang on Saturday to collect the souvenier. Sampai di kedai dalam pukul 11 pagi. cK pun check hasil kerja awek tuh. Then i spotted something.

"U, website nih salah la."
"Ye ke? Saya ikut macam dalam namecard cik tuh la"
"Mana boleh. Cuba tengok"

(Dalam hati cK dah mula meluat! Heh! Nak tipu aku la tuh!)

"Ok la cik. Saya buatkan yang baru"
"Baik. Esok sajalah saya datang"
"Saya akan call cik bila siap yer?"
"Ok"

Maka hari Ahad, cK tunggu panggilan. Eh, dah tengahari pun tiada bunyi lagi? Lantas, jari pantas menghantar sms.

"Hi, pukul berapa saya boleh datang ambil barang tu?"
"Maaflah. Staff yang nak betulkan kristal tu MC hari ni. Petang nanti baru masuk"
"Macam tu saya datang esok"

WTH!?Kalau cK tak text, dia pun senyap je la? Dem betol la! Mula la panas ni! Orang Melayu macam tu la perangai. Kita nak buat baik bagi bisnes, dia main2. Lepas tuh kang, cas tinggi2. Nak makan untung sekali je, tak fikir orang tuh akan datang ulang kali. Papentah!

Di pagi Isnin yang almost sempurna, cK di'spoil'kan dengan satu baris sms.

"Salam cik. Kristal cik tu pecah. Jadi kami akan gantikan yang baru. Kena tambah sikit harganya"
"Pecah? Macam2. Kalau tak dapat, saya beli barang lain"
"Memang dah nak buat dah"
"Ada picture? MMS atau email pada saya"

Selang beberapa minit.

"Saya dah emailkan. Kalau setuju, kami terus buat"
"Ok. Agreed. With the cost u mentioned"
"Jadi kami buat ye?"
"Yes, pls siapkan. I need to have it TODAY. I'll be using it tmrw morning. Thks"

So, pukul 4.00 petang tadi cK ke CM untuk collect the crystal. Nasib baik cun! Kalau tak, ade yang kena sembur berbakul2. Am i demanding? I have to. I hate to hear all those craps, the nonsense ones! Nampak na tak efisyen! Nak tarik nafas jap!



4 comments:

yaya|azura said...

berhati kental jugak cK nie yer.. kalu cikyaya haruslah dah serahkan tugas kepada orang lain... hihihihi.

DoOrDie said...

kan katanya nak cuba jadi bebaik sikit..

anger management la sangat. Tapi, anasir2 jahat yang nak menggagalkan usaha cK ni banyak sangat.

Ikut kadar bitchiness kang...tak daya org nk layan!

Dory said...

u shud scold her at the 1st day. bg muke sgt camtu la.. semua lemah lembab.. ggrrr

DoOrDie said...

kita kesian pasal dia sengsorang time tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...