Monday, November 24, 2008

.: Wat Say You ? :.

It's been a while now for me to have this sesi luahan hati seorang pekerja korporat. Cant blame the person. More or less, the job must be tough or the boss is too cold and pushy.

I've been in the position before. Hidup rasa terseksa gila. Nak pergi opis pagi2 tu rasa macam kena paksa je. Otak nih ligat je fikirkan aktiviti lain selain dari pergi kerja.

Nak kata tempat kerja tuh tak best, tak juga. Bole tahan la environment nyer. Cuma mungkin sebab ada satu dua kepala yang gila, bukan gila2 ok! Kot gila2 kalu, leh lagi CK tahan. Ni ha, jenis keje tak sama masa ngan orang lain.

Hidup dah jadi tak tentu hala, macam hilang nakhoda nya. Cewaaah! Lagi kecewa bila diri sendiri tak taw portfolio sebenar. Dalam letter tulis lain, bila masuk buat menda lain. Bukanlah CK berkira, at least biarlah proper. Kalau kerja sendiri tak siap, takkanlah nak terhegeh2 buat keje orang. Multitasking, yes. But Over task, sendiri kena tempias!

Yes, during the period memang rasa nak blah je from that place. But alhamdulillah, things change and i have change too. The mood become different now. Sebab tuh CK percaya, things happen for a reason. Sabarlah. Ade hikmahnya.

Tapi, tak dapat dinafikan, ada juga musibah yang datang melanda menyebabkan kita kena berfikir lebih mendalam. Fokus dalam kehidupan, apa yang kita inginkan sebenarnya. Bukan semua tindakan kita mesti ada dalam daerah percubaan. Bak kata Rizal Hassan "Tak ada istilah cuba. Cuma ada mahu/ya atau tak". Think of it, it's true. Mana boleh kita cuba jatuhkan sebatang pen. Yang ada cumalah samada kita nak jatuhkan pen tu, atau tak.

Buat sahabatku yang lara itu, lambung dadu pilih jalan hidupmu.

5 comments:

SilverFerio said...

sabar ye... org tak de keja pun ramai skrg ni

Dory said...

dugaan tu CK. kat opis i, bkn kt ktn ni, tp kat HQ sane tu.. ade geng2 melayu ni asik xpuas ati je dengan management. macam2 complaint. tapi kalu kje bagus nak complaint tu xpe la jugak. ni kje cam hampeh, pastu nak complaint org. seb baik i xliase ngn diorg.. kalu x, i sembur je.. xsuke tul org yg byk complaint ni.. xkisahla nak complaint byk mane pon, tp kje tu kne la tip top kan? ish.. ngumpat lak..

Saya, Aku dan Kamu said...

hmmm... paham bebeno bila CK ckp "Hidup rasa terseksa gila. Nak pergi opis pagi2 tu rasa macam kena paksa je. Otak nih ligat je fikirkan aktiviti lain selain dari pergi kerja"

that's wat i feel now... hmmm

DoOrDie said...

anome : itu la yang CK bitaw kat dia...susah gak buang apa yang ada bila orang lain tak pasal je kena buang keje

dory : this person i'm talking about..memang hardworking. Maybe dia tak smart enuff to cope with the workloads. tapi mmg i have to agree, org2 yang bising2 komplen, sedangkan keje cam hampeh. NATO sungguh! patut campak dalam longkang!

yana : ish...ye ke yang...i've been there, done ...done wat ahh? buat modo, sabar sikit...alhamdulillah....setel dah.

Qaizer77 said...

hmmm...keje bnyak mr silver nk atau x nak jer...

setngah org kt ni complain jer lebeh tapi keje nk senang je cik dory

saya aku dn kamu klau keje x sronok gitu la jadinye hikhik

jadi lu fikir la sendiri...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...