Thursday, November 13, 2008

.: Kahwin - Cerai :.

CK rasa terpanggil nak menulis tentang menda nih. Excuse me for not being an expert on the issue or maybe ada yang rasa tak layak nak discuss on these...Just that, i wont go deep sangat pasal the teknik2, tips2 kebahagian ke ape...

Cuma yang CK risaukan adalah isu kahwin - cerai yang sekarang nih hangat diperkatakan. Eh, bukan pasal artis tuh ah! Isu yang segala mala tak sah nih.

Nikah pon katanya tak sah... Cerai pon kata tak sah. Abis camno? Sah or tak sah tu dari segi camne agaknya? Undang2 yang penuh birokrasi? Or memang dari segi syaraknyer?

Kalau dah dilafazkan akad nikah, tang mana yang tak sah akad nikah tu? Sebab Tok Kadi tak dokumenkan segala maklumat yang patut dengan lengkap..? Maknanya pernikahan tuh tak sah ke?

Macam mana pula dengan penceraian yang tak sah? Kalau lafaz talak buat luar mahkamah, kira tak sah juga ke? Takkan la kot laki bini bila gaduh2 then tak tahan sangat, or memang dah takde jalan damai...tengah2 gaduh tu dok heret pasangan g mahkamah syariah then carik saksi segala baru lafaz cerai. Gitu? Ck konpius!

Ada plak kes yang dah kawin then cerai pehtu kawin kali kedua, tiba2 kata tak sah plak yang cerai pertama kali dulu. Camno tuh? Kira femfuan bersuami dua ke camne tuh? Menda2 camni la buat CK lagi seram nak menamatkan zaman solo (cecewahhh...promosi tuh...). Walaupon masih belom bercalon muktamad (promo lagi..ahahah!) takut juga kot2 kena kat batang idung kita nanti kes camni.

Simpang malaikat 44!

2 comments:

SilverFerio said...

kalau nak tau ilmu nikah cerai carilah ilmu nikah cerai... jgn dengar gossip dan ulasan

DoOrDie said...

ermmm...bila anome bersuara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...