Monday, November 17, 2008

.: Nasi Ayam Hainan :.

Nasi Ayam Hainan Melawati.

Kat mana? Medan Selera. Medan Selera yang mana satu? Hehhee...Korang jangn tataw..Medan selera kat Melawati nih ada 3 beb!

Yang lama, yang baru dan yang paling baru. Kesimpulannya, Nasi Ayam Hainan ni kedainya terletak kat Medan Selera baru (means yang start biz sejak tahun 1996/97).

Tokey dia Chinese tapi sumer menda sijil pengesahan Halal memang Uncle n Auntie nih tampal siap2 untuk tatapan ramai.

Yang buat CK suka Nasi Ayam Hainan ni, nasi tu sendiri. Lain beb rasanya. Bila campur ngan sup sengkuang, lobak putih then mixed kan dengan kicap ayam (taste like kicap masin not kicap manis or kicap pekat) ditambah pula ngan sos cili yang dibuat sendiri tuh (pakai cili merah ok, bukan cili boh)...Perghhh!!! Terangkat beb!

Ayam plak moist and tender on the inside but part luar minyak2 tuh alahai....Nyaman bah! Bole pilih sayur apa yang korang nak tambah. Selalunya CK akan up taugeh ngan kailan or bak choy. Sayur nih goreng ngan bawang putih + isi ayam sikit dan minyak bijan. Memang soo Chinese style la. Ada lagi sayur2 lain macam kacang panjang, peria (to name a few). Last time ada buat tahu kicap, pon sedap gak. La ni dah tak buat dah.

Kelakar makan kat sini bila time kira. Auntie tuh mesti gelabah giler. Mula la dia buat bz2 jek. Kalut semendang. Sebelah kedai ni ada kedai rojak yang leh tahan sedap la juwa. Rojak Hameed namanya. Tapi Tokey dia, berkira! Sapa makan rojak dia je leh dok depan kedai dia. Kalau nak makan nasi ayam, main jauh2. Hampeh tol! Pernah la jadi kes gak sampai masuk paper ngan MHI - masa zaman Aziz Desa. Still, to date...Tokey dea masih ado ado gak...Style sama je.

Neway, puas hati CK dapat melepas dendam makan Nasi Ayam Hainan itu. Kurang rindu dihati sudah!


6 comments:

SilverFerio said...

lapar!!!

DoOrDie said...

g makan gi....huhuhhuh

Kakak Tiri said...

Nanges :'(

Saya, Aku dan Kamu said...

mak aii. na mpak sgt sedap! tulunnnnnn

Pink Marie said...

jahat lah.

mek lapaaaaaaaaaaaaaaaa nieeee :(

DoOrDie said...

erk?

nyeh nyeh nyehhh...mana ade jahat....menda sedap, menda baik...kena la share...

mem, jgn nanes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...