Monday, August 24, 2009

:: Sapa Kata Buka Puasa Kat Rumah Tak Best? ::

Ha...tu dia!Panjang sungguh tajuk entry hari ni. Kena baca senafas je ok? Miahahaah...Korang semua puasa tak? Harap2nya puasa la ye. Kalau orang pompuan tu, cK paham le ada pasang surutnya. Janji cukup masa, sila ganti!

Ok, ni nak cerita ni. Ada yang kata kalau bulan puasa ni lagi best buka kat luar compare to buka dirumah. Maka, cK rasa pemahaman ini patut diperbetulkan. Serius ok. Korang bole je beli juadah kat mana2 bazaar ramadhan (beli jangan sampai membazir) dan still amalkan konsep berbuka di rumah. Lagi seronok, percayalah.

Untuk cK sendiri, bertuah rasanya dapat memulakan puasa di rumah. Ewok pula tahun ni cuba berpuasa penuh dan alhamdulillah dah dua hari dia berpuasa penuh. Walaupun dalam pukul 5-6 petang tu dia dah mula hangen je menahan lapar...bila dia tengok reward yang bakal dapat untuk berbuka, terus dia semangat.


Yea, konsep tu mungkin silap sikit la. Sepatutnya bulan puasa ni kita kena belajar menghayati hidup dalam serba kekurangan. Namun, cK rasa daripada dok umpan ngan duit je baiklah kita serapkan nilai2 yang kekeluargaan dalam diri sikecil ini. Contohnya, bila nak menyediakan juadah tu, kita ajak dia sama2 involve. Bagi dia rasa excited.

Dah habis berbuka, sama2 basuh pinggan mangkuk. Kan seronok tu. Ada juga nilai2 tanggungjawabnyer. I will try my best to buka puasa everyday at home, kecualilah ada jemputan berbuka yang tak dapat dielakkan. Yelah, rezeki jangan ditolak..musuh jangan dicari.


Seronok bila cK dapat buat hidangan ala2 5 star untuk menjamu keluarga. Tak bermakna kita makan kat rumah, tak perlu manners ye kawan-kawan. Ini penting untuk mengasuh diri kita lebih beradab bila pergi makan kat yang high end. Idokle tak kenal apa spoon, fork mahupun pisau. Lagi satu, idokle nanti jakun sangat bila tengok hidangan tu dihias bagai.

Untuk Ewok, U go boy! Jangan marah-marah ok?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...