Sunday, August 23, 2009

:: Al-Pukat De Avocado ::

Masa kecil2 dulu, belakang rumah arwah nenek ada tanam pokok pukat ni. Ala, orang kampung paknggey pukat org bandar high end panggil avocado. So nak jadi cerita masa dulu2 tu agak muak la juga nak mengabiskan buah ni. Almaklumlah rasanya yang memang lemak berkrim so cepat la muak sikit.Arah nenek dulu suka potong2 pukat ni dan sira dengan susu pekat. Kadang2 nenek tabur sikit nescafe nak matikan rasa lemak yang amat tu. So, ni setelah beberapa tahun tak merasa avocado ni, tekak rasa teringin la plak.

Maka, cK suarakan pada mama hasrat nak buat avocado blended. Mama kata OK, janji Ck yang buat la kan (walaupun muka dia cuak sket..miahhhaa). Maka pergilah anak beranak ke Giant beli avocado 3 biji ngan Hersey. Kat umah ada eskrem ngan ais.

Lagi 30 minit nak buka, acara blend pon mula. Blend avocado, ais ngan susu pekat sampai sebati. Then amik gelas masing2. dripkan hersey dalam gelas tu. Anyway sapa2 yang suka Chocs ni kan, Hersey tengah promo, sila la beli kat Giant. Then, tuang sepatuh gelas Avocado tuh. Masukkan ketulan2 ais kat tengah2 avocado blend tu. Bukan apa, nanti bila masuk mulut, rasa sejok je.


Pastu, continue penuhkan gelas korang. Finishing kalu, sila masukkan satu scope eskrem ikut pilihan hati korang, Optional ni. Tak penting sangat pon, kot ada ... taruk..takde takper. Maka, untuk korang2 semua, selamat mencuba!


4 comments:

miEz haNeM said...

salam ramadhan:) askem kamu tu:) waduh2..
bikim kecur liur oke!!
jap gi nak rembat satu:)

LIly said...

wah..besh besh...buat la lg..nnt aku g ambik kt rmh kau..mphuahuahua

yaya|azura said...

bagus-bagus.. leh buka gerobak jus nie. :D

DoOrDie said...

hanim : wah wah wah...dasat betol side effect nyer yer...janji makan lepas buka puasa ok?

lily : aku buat, then ko amik...ermm..apakata ko sediakan segala bahan ngan gelas2 nyer sekali..miahahah...

yaya : ahaks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...