Wednesday, April 08, 2009

:: Bila Baju Menjadi Isu ::

Pada hemat cK, ini hanya isu biasa. Tapi, bila kita terkena mulalah rasa pedih hati, jiwa segala anggota. Pernah tak korang berjalan dan perasan orang kat keliling korang pakai something yang agak aneh and u'll end up talking to yourself "Why is she wearing that?" or "Why on earth did he put on that thing?".

We are not born to be a fashionista who owns a label and give you freedom to critics on other's appearance. Namun, kebanyakan kita ni memang suka mengkritik orang-orang sekeliling dan membandingkan mereka dengan diri kita hatta dengan artis juga.

Bare in mind, trend akan silih berganti but that does not mean you have to be in trend to be my friend. Ugly duckling or ugly betty, dont bother much lah! Unless you are celebrities, please seek advise from the experts. We dont want our tv and mags to be filled by bunch of pictures of 'us', if you know what i mean. Still, no over rated clothing (which look so unreal in real situation) to be filmed in movie or drama. Takkanlah minah keje kilang can afford beg LV plak kan? Atau seorang maid mampu pakai jean Victoria Beck plak.

But what do you do when someone close to your heart has been spotted wearing the not-so-nice-outfit? Again, the baju is not as important as your relation with your friend. Budaya kita, cakap biar berlapik. Kawan yang baik akan memberikan teguran seikhlas mungkin. How?

1. DON'T start the conversation with "Ko pakai baju nih nampak macam kontraktor rambut kembang lah". Hello! Kita ni nak menegur bukan menghina ok?

2. Try to ask him/her something like this first "Eh u..Can i say sumtin tak?"

3. Bila dia dah kata "What?"..Korang pun susunlah ayat sedap sikit. "I rasa, baju ni kurang sesuailah dengan u".

4. Sambung sikit ngan kata-kata berbaur pujian. Contohnya : "Baju nih buat u kurang chomel", "Kalau u pakai baju yang lagi satu tu mesto lagi lawa"

5. JANGAN bandingkan mereka dengan objek, keadaan fizikal atau orang yang tak sepatutnya. Macam ni contohnya "Waaahh...baju ko nih sendat dah macam sarung nangka je aku tengok!" takpun "Ko rabun kaler ke apa pakai baju gini?". Confirm tunggu masa kena sepok!

6. JANGAN sesekali korang buat teguran tu sambil gelak terbahak-bahak. Nampak naw tak ikhlas. Plus, mesti korang dah bayangkan yang bukan2 kat dia kan? Keep it to urself ok. No matter how jujur one is, please have some thought on others feeling.

So, susah sangat ke nak menegur orang?

6 comments:

Dory said...

i xpenah kutuk orang..xbaik tau.. kutuk dlm hati jee.. hehehhe

DoOrDie said...

huhuhuhu...

tuh la...baik telan je words smer

Mem Aluya said...

Rasanya takkan tegur lah unless dah rapat cam adik bradik. Habis-habis pun kalau tak leh nak kata lam hati... cakap dengan Bamin je lah.

Of cos setiap orang sebelum keluar rumah. Depa dah rasa sehabis okay ataupun sehabis lawa dengan baju yang depa pilih untuk hari tu. Jadinya siapa pulak kita nak kondem dia. Sukahati dia lah nak pakai baju apa kaler apa. Dia rasa cantik and selesa and dah suka sangat dengan baju yang depa pilih.

Kalau terpaksa tegur pun, kalau boleh takmo la tegur depan-depan orang lain dengan memperlekehkan taste orang pulak. Insya Allah.

DoOrDie said...

saya sokong ngan mem...dah saya rasa nak copy paste ayat2 perangsang mem nih untuk insan yang satu tu...

Mira a.k.a Toti said...

ape kes??...sape ka ini olang??

DoOrDie said...

ha ha ha..u know by now kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...