Thursday, April 30, 2009

:: Bercakap Dengan Jin ::

Perbualan dengan seorang teman malam tadi telah menyebabkan cK terkenang zaman kanak-kanak dahulu. Masa tu tengah rajin membaca. Maka, segala buku2 tak kira yang ilmiah ke apa memang jadi mangsa bahan bacaan. Buku English je lemau sikit. Serius ok! cK nih mula2 dulu English sangat hampeh...I think after darjah 3 kot baru minat tu datang.

Well, thats not the point. Nak tanya kat korang sumer, berapa ramai pernah dengar nama Tamar Jalis? Pernah? Tak Pernah? Bukan buah tamar tuh...Tapi memang nama seorang penulis. Mama cK dulu cukup suka den
gan Siri Bercakap Dengan Jin hasil tulisan dia nih.
Sram nok i tell u! Kot sapa2 lemah iman tu, jangan la nak cuba2 baca. Tak daya nyer korang nak habiskan satu chapter. Berlandaskan cerita benar dalam kehidupan penulis dan datuknya, dia jadikan buku.Datuk penulis ni ala2 orang alim, beragama kira tahap macam Ustadz Harun Din tu.

Selalunya orang-orang kampung akan cari datuk dia nih untuk mengubat dan mengusir makhluk2 halus nih. Kadang2 kena lawan batin sampai dua tiga round! Gile power. Jalan penceritaan yang sangat detail menyebabkan kita lebih mudah faham dan dapat membayangkan kejadian yang berlaku. Seram tak? Seram kan??? So, not advisable to baca masa midnite kecuali korang
memang tak nak tido malam. Errr...berani ke baca buku hantu sambil menahan ngantok? mau berdebar2 je jantung nak luruh.
So, sempena mengambil hari Khamis malam Jumaat dan juga siri Keliwon kat TV3..Sama-samalah kita membaca siri ini yang telah ditaip semula kat sini. Klik je, pehtu korang dah leh baca. So Mem, ada berani?

7 comments:

Mademoiselle Cynicleopetra said...

I've read this book masa I was in my teen ...my bro and abah tulung belikan majalah gegiler dulu citer nih bersiri...eventually di bukukan...

byk gak pengajaran nya...wallualam and I loike the story suwuhlah pierre tu wat pilem!

DoOrDie said...

majalah variasari la momi...hehehhe...sekrang ni tataw ade lagi ke tak...kira cam mastika la lebih kurang.

buat ape suh pierre...suh khabir bahtia buat ala2 ku seru or suhaimi baba - pontianak harum sundal malam...

ngeeee!!!

Mademoiselle Cynicleopetra said...

aha adoii gegiler lah pulakk! mereng kampunden

DoOrDie said...

he he he...takper2....momy pening la tuh!

Mem Aluya said...

I read the books. Bought them. Tapi masa baca, balut cover ngan kertas sebab mengerikannnn. Rasanya the books are still kat umah lama.

KitKet said...

my mom dulu ada whole lots of buku seram cenggini masa i kecik2 dulu. hmmm.. ada lagi kah? nanti balik KB nak punggah store lah

DoOrDie said...

mem : memang ngeri sehhh

mamaket : cari jgn tak carik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...