Monday, February 23, 2009

:: Magical Nite of PGLM ::

Taaarrrrraaaa!!!!

Malam yang penuh dengan emosi, kejutan dan magik! That's how i see it. Andai ku tahu betapa gemalainya lentok tari, merdu indah alunan melodi dan betapa hebatnya naskah ini...cK confirm akan buat kunjungan setiap kali ianya dipentaskan.


My first theater experience dan PGLM3 membuatkan ck rasa bangga dengan producksi pementasan teater tempatan. cK terserempak tuan direktor nya Dato Zahim Al-Bakry few times and all i said was just 'Hi Dato!'. I managed to catch few others familar faces includes Dato' Tom Abang Saufi (who thught i'm one of the fashion student, puhlezz!), Suhaimi Baba (nama je lelaki tapi dia perempuan ok!) , Azizi 'Chunk' Adnan (Spanar Jaya guy), Samatha Scubert (Red Kebaya), Lina Teoh (former Miss Malaysia). Oh, jangan tak taw orang kuat Celcom Dato Sazali Ramly pon ada!

Diri rasa amat beruntung dapat menyaksikan buat kali pengakhiran Datin Seri sebagai Gusti Puteri disamping laksamana idaman hati Tuah dibawakan tanpa pelat (despite the 's' pronounciation ada sikit cam ajai) oleh Stephen Rahman. Honestly, i dont know where to start or who deserve dipuji melambung the most. All of them contributes their level best to make the best of the wonderful play.

Prop.Costumes. Songs. Skrip. Vokal. lakon layar. Dramatari. Ahh..memang sangat indah! belum masuk elemen magikal dalam beberapa scene contohnya bagaimana Bayan dapat memetik api umpama ada lighter di hujung jari. Dan siapa tahu bagaimana Gusti Putri dapat hilang dibalik lingkungan kain batik jawa si Bayan? Babak Gusti mengganggu rombongan peminangan Sultan Mahmud yang menyaksikan nenek kebayan mucul di serata pentas. Menakjubkan!

Jalan cerita yang tidak membosankan dipenuhi dengan bahasa2 indah, puitis malah ada juwa jenakanya. Pat Ibrahim amat bijak menyusun langkah tari kareografi para pelakon PGLM3. The movement is sharp. Bravo. Err...i sempat congratulate Pat, give him a pat on his shoulder. Heheh..Sweet! Dan buat Roslan Aziz, dapat salam ngan u pon ok dah! Lagu2 dalam PGLM3 ni memang ai suka! Tapi sayang CD dah sold out!

The crowd? Happening beb! So supportive! Masa time break 20 minit tu, cK sempat la calling2 Mem sebab ada perutusan dari sana. Terbeli la polo shirt (kaler merah Gong Xi Fa Caii - kata Bamin), kad touch n go (i lost mine, ok...!) and the booklet. After the show, ada sessi otograf - meet n greet with the cast kat foyer. Maka, dapat la klik2 pica and signature depa. Wat an experience!

I will be missing PGL and TJ the most! Gosh, as this is my first experience i have sumhow set a high benchmark for the industry. What can be better than PGL? I challenge u!

4 comments:

Mem Aluya said...

It is indeed a new benchmark for theatres in Malaysia. Tu pasal Bamin and I habis hati kat PGL nih. Best kan, CK. Memang patut ditontoni oleh setiap lapisan masyarakat. I bet orang yang tak minat teater akan jadi minat lepas tengok PGL. Impressively amazing!

DoOrDie said...

Its not just to see a lady 'berkemban' as some will say. It has lot more to offer!

Seperti kata TJ, naskah ini patut diperturunkan dari generasi ke generasi agar ianya tak hilang begitu saja. Ia patut dipertahankan.

Pementasan ini bukan hanya kerana TJ tetapi keseluruhan produksi. Maka, tidak kira siapa pun yang memegang watak utama, selagi dia mampu menghayatinya kenapa tidak kita menyokong?

Mem Aluya said...

Yeap. The whole team makes it a great piece of work. Kalau kita tengok on stage sajer... everyone plays his/her part... all out!! Tu baru yang on stage... yang belakang tabir nih... lagi lah...

DoOrDie said...

betul betul betull...

orkestra sumer tu...lighting man...soundman...asap man...erkk?! ntah apa2 man lagi yang ada (termasuklah women) masing2 best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...