Wednesday, February 25, 2009

:: Makan Suap ::


Perbualan terjadi ketika sedang berjalan pulang dengan Ayu ke stesen LRT Pasar Seni. Sewaktu melihat deretan kereta bersusun parking di tepi kaki lima di bahagian belakang balai polis trafik Jalan Bandar gara-gara kes tak mahu bayar parking la nih.

Ayu : Eh, kereta-kereta kat tepi-tepi ni kan masuk ikut mana ah?
cK : Tu ha...masuk ikut tepi kat bulatan Syed Putra tu aaahhh...

Ayu : Ooo...ehh....Tak kena saman plak parking sini?
cK : Ha ah kan. Kalau aku jadi DBKL, lama dah aku saman.

Ayu : Memang patut kena saman pon!
cK : Kan kan kan..Suka-suka hati je parking sini. Saman je la. Nak parking free jek!

Ayu : Ala...DBKL pon makan suap!
cK : Errmmm...tapi kan...kalau tak suap, macam mana nak makan?

Both : Ha ha ha!


Come to think about it, true kan? Kalau tak disuap, cukup makankah gaji-gaji mereka itu? Atau mungkin orang-orang bandar ni cuba-cuba nasib sahaja parking di sana? Kalau kena saman, bayar (itu pun lambat, tunggu waran tangkap keluar). Kalau nasib baik, lepaslah dari saman segala. Manusia ooo manusia!

5 comments:

NaD said...

ciknad pun keje dbkl tapi cukup je gaji bulan2. makan pun suap sendiri. takyah org suapkan.

DoOrDie said...

nad, good for u. My uncle pon tak plak kata tak cukup makan. Tapi, ada juga yang cK kenal kat sana, dok balun OT semata nak extra money.

Plus, selalunya bukan DBKL je la...tapi org2 yang kat lapangan g buat inspection nih yang paling senang di suapkan.

Jalan mudah lor..

Zu said...

Kat sini byk gak kes2 makan suap ni...ntah lerrr

DoOrDie said...

selagi namanya manusia zu...

yang kat dalam berita dok asyik kuar pasal suap org jabatan utan tu...siap kantaoi rakaman lagi!

nuaryoung said...

Bukan tak mahu bayar parking, parking takde...

saya malas nek kete pun pasal nak cari parking punya la susah.

I work on bukit damansara pun cam tu gak.

pegi chow kit beli barang pun camtu gak.

pegi mid-valley pun pusing lama giler cari parking.

haha, dbkl saman pun sebab tpaksa dah.. seme orang pakai kete. tak seme kete ada parking kat situ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...