Friday, October 30, 2009

:: Inglourious Basterds


cK bukanlah peminat cerita perang. Apatah lagi nak ambil tahu segala Perang Dunia, Nazi segala. Tapi! Inglourious Basterds buat saya suka tengok cerita gelap ni. Haip! Bukan sebab adanya Brad Pitt semata-mata ya. Sebagai pengarah, Quentin Tarantino berjaya menghidupkan setiap watak dan plot cerita.
Dengan tajuk yang agak kasar, cukup untuk membayangkan penyiksaan yang ada. Namun begitu, korang jangan salah sangka. Filem ni cukup dengan gabungan pelbagai elemen. Sedih, gembira, cinta..jenaka pun ada. Watak yang best :

Shosanna Dreyfus - Jew yang lari ke Paris - jadi tokey panggung dan nak balas dendam kat Nazi yang bunuh family dia.

Colonel Hans Landa - Nama glemer dia The Jew Hunter. Kolonel Nazi yang jahat giler dan menggunakan pendekatan psiko dalam interogation. Instinct dia yang sangat power dan menggerunkan.

Bridget Von Hammersmack - Aktres German yang belot dan berkomplot untuk menjatuhkan Third Reich. Kira nak suh nazi gulung tikar la ni.

Lt. Aldo Raine - Ha..ni Brad Pitt la ni kan. Dia ni Jewish American soldier yang jadi kepala untuk the Basterds. Kira method balas dendam dorang ni cam Apache.

Donny Donowitz - Badan besor giler orang panggil The Bear Jew. Part paling best bila dia sebot 'Margariiitiiii....'

Sgt. Hugo Stiglitz - Jenis panas baran dan membunuh tanpa perasaan. Kira yang paling kejam la.


Babak2 yang korang akan teruja:

1. Each time Landa interogate orang. Memang sangat gerun. Nak tipu pun cam tak sanggup.

2. Bab Aldo toreh logo Nazi kat dahi orang2 Nazi yang kalah. Konsep : You may take off your uniform, but i will give u sumtin to make you different from others so that we kno who you are.

3. The Basterds toreh 100 scalps of Nazi's.

4. Transmission from Chapter to another chapter.



2 comments:

yaya|azura said...

ahaa... i teruja nak tengok citer nie tapi tokeh dvd tu kata citer blom clear lagi so nak kena tunggu lagi. mlm ni pegi makan roti boom leh survey dvd sekali. hiks. :D

DoOrDie said...

amboi2!

cite nih sonok tgk kat panggung la yaya...berbaloi2...haaha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...