Sunday, October 25, 2009

:: Jangan Terlalu Emosi Pada Tanah ::

Sorry for the late review (macamlah korang tunggu pun kan?hiks!). cK g layan muvee ni pada hari pertama on big screen. Takde lah ramai sangat. Agak cabaran la jalan cerita nak mendapatkan tiket ni. Still remember how sakit my kaki is jadi lipas kudung ngan high heels. But, trust me its worth it!


Cerita ni dah diperam agak lama - cuba tengok kat poster tu ya kawan2. Kiranya tersasar daripada target tayangan asal. Namun begitu, jalan ceritanya masih relevan untuk keadaan hari ini. I guess, that's the beauty of being Afdlin Shauki - always thinks ahead of time.

Papadom berkisar pada nilai2 kekeluargaan dan kemasyarakatan yang makin dilupakan dalam konteks kehidupan seharian kita. Saadom yang mempunyai perniagaan nasi kandar telah mengambil mudah urusan rumahtangga dan menyerahkan bulat2 pada isterinya Munirah (Khiriah). Satu demi satu janji terlerai tanpa ditepati, hinggalah insiden Mun meninggal dunia.

Dek kerana ingin membetulkan keadaan Saadom menatang satu2 anak perempuan nya Miasara (Lyana Jasmay) secara berlebihan. Makan, minum, pakai segala2nya dijaga rapi hingga tiada ruang untuk anaknya menjalani hidup normal seperti manusia biasa. Perkara berlanjutan hinggalah Miasara mengambil keputusan untuk meneruskan pengajian ke Universiti. Episod baru bermula dengan kisah cinta remaja dan Saadom yang juga menemui cinta baru. Lebih2 , korang gi layan sendiri lah.

Apa yang cK suka dalam Papadom:
1. Que Haidar! Korang kena tengok filem ni sampai penghujung...Jangan berganjak, kalau tak...rugi!
2. Dialog selamba (refer title entry) dan tidak over.
3. Konsep 1 Malaysia...Uncle Pete..not bad huh!

5 comments:

yaya|azura said...

macam sodap je kalu dpt pekene poppadom skrg nie... aihh..

Tok Ketua said...

movie ni not bad.. cuma ada kemusykilan.. ttg kemasukan ke Uitm (dlm movie) bkn ke 'Eyvon' tu cina (kalo x silap).. Uitm utk bumiputera.. melainkan dia tu org sabah sarawak dlm citer tu... huhuhuuh

DoOrDie said...

yaya : papadom dia besoooo...

tok : tu la pasal..yvonne tu sarawakian kot? muahaha...tajam sungguh pengamatan tok!

DoOrDie said...
This comment has been removed by the author.
Tok Ketua said...

huhuhu.. tapi bg tok.. BULI movie terbaik afdlin shauki..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...