Tuesday, October 27, 2009

:: A.S.A.P ::

Fuuhhh sana...Fuuhhh sini...
Hembus sana....Hembus sini....
Kepul sana....Kepul sini....

Aduyai! Seriously, i am not so against smoking. Memanglah merokok tu membahayakan kesihatan, merosakkan paru-paru dan apa saja yang bersangkut paut dengannya. Tahun demi tahun, harga rokok pun dinaikkan demi mengekang penjualannya.

Tapi! Boleh dikatakan penduduk negara kita ni terutama abang2, pakcik2, malah mungkin juga atok2 sangat tegar orangnya. Fund allocation untuk rokok ni memang tak pernah miss.Paling2 tak pun kalau dulu hisap Dunhill ke Salem ke...sekarang ni mungkinlah Sempoerna or Gudang Garam. Fine, duit korang...pandai2lah nak allocate camne pun kan.

Yang tak best, bila orang2 ni duk hembus2 asap2 beracun dorang ni kat orang2 cam cK ni. Eiii, cik abg...saya tak minta hatta sekelumat pun nak merasa sedut asap rokok tu. Dah penuh dalam udara segala asap kilang, asap motor, asap kereta...jangan la tambah asap rokok kamu tu pula. Senak paru2 saya.

Fakta yang mengatakan bahawasanya orang kedua yang menghidu asap ni lebih berisiko untuk 'padam' awal, amatlah merisaukan. Ya, semua orang pengakhirannya mati. Itu benar. Tapi, taklah pula saya bercadang untuk menamatkan riwayat dek kerana terlalu baik hati berkongsi masalah kesihatan dengan orang2 lain yang memang kebal dan dahsyat.

Selain dari bau yang kureng, cK takut gak kalau2 ada kes tuju2 angin ni. Baik santau, guna2 mahupun pukau. Semuanya tu selalu sangat dikaitkan ngan asap rokok. Ingat ya, asap rokok taw..bukan asap bakar daun kering ke apa. So, sebelum meraung kemudian hari baiklah adanya sediakan perisai ya?

Motif : Sila hembuskan asap korang jauh2 ye.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...