Wednesday, June 18, 2008

Sick Mind!

"Kita harus menerima seseorang itu seadanya tanpa menghakimi kelebihan dan keburukan yang telah dilahirkan bersama-sama tuan empunya".

Nicely quote, kan? Satu baris ayat yang sesuai dipraktikkan dalam kehidupan seharian terutamanya dalam perhubungan kita dengan orang luar. Namun, sejauh manakah kata-kata ini dapat diguna pakai dan diterima baik oleh kebanyakan dari kita? Cik Kuntum musykil, sangat musykil!

Nak dijadikan kisah, pagi ni Cik Kuntum hantarlah satu baris ayat meminta pertolongan pada seorang hamba Allah yang ada di office. Oh yeah, Cik Kuntum sedang dalam proses menghabiskan cuti tahunan sebelum memulakan langkah untuk berkerja di tempat baru. Soalan yang cukup simple dan senang , "Bole tolong tak?". Tapi reply, " Aku takde masa. Aku nak carik keje lain. Ko jangan buang masa aku."Ape kejadahnya??!!!Bole jerk Cik Kuntum sabar. Nasib baiklah menda tu urgent, dan lebih penting daripada nak merasa sakit hati membaca jawapan seorg designer yang memang takde kerja dan menghabiskan masa melayan website porno semata!

Cuba berlembut la juga, walaupon ada ayat yang mungkin meruntun jiwa. Cik Kuntum bertanya lagi dan kali nih jawapan yang diterima lebih agresif."Betina Sundal, ko boleh blah!" Pergh! Hotak ayam dea! As far as I'm concern, yes I'm on leave but I'm still the Company's HR Personnel. Or else, aku nih seorang manusia yang ada maruah dan akal juga perasaan yang bole merasa kepedihan dan sakit ati lantaran tindakan bodo kau tuh.Suka ati mak bapak kau je nak sundal2kan aku? Dari dulu Cik Kuntum memang berbulu ngan mangkak yang sorang nih. Sakit otak semendang je dea. Ntah ape la masalahnya.

Cik Kuntum bukan la judgemental nyer type of people. Tapi sampai bilakah kita je harus menerima sahaja keadaan orang (speshly yang cacat mental mcm mamat nih) ? Bukankah kita patut bersikap lebih terbuka dalam memberikan pandangan dan nasihat? Atau kita patut buat tak peduli saja? For me, baiklah Cik Kuntum ditegur salah dan silapnya daripada orang membiarkan kita terjerumus dan rosak binasa. Namun begitu, biarlah teguran itu membina dan kena gayanya.Bukan la main hentam kromo saja. Budi bahasa kan budaya kita?

4 comments:

sue cipot said...

kalo aku jd ko dh lama mamat tu makan pc. xmo aku hentak kepala dia kat lubang jamban..dasar jantan keparat..sesuke hati je nk myundal2.. dia ngat dia sapa? pantang betol laki xtau hormat org nie

Adzra a.k.a DoOrDie said...

ala sue...buang karan melayan mamat sakit otak tuh..Dea nih mmg mcm ada krisis identity taw...mula2 dea ok, pehtu dea jadi pervert tibe2 sexual abuser. Ha camno tuh?

Hatta kalau bawak ke mahkamah sekalipun, rasanya dea lepas sebab sakit jiwa!

Avatar said...

Assalamu'alaikum Cik Kuntum.

1st and foremost, nice blog. I like the way you reflect on issues around you.

2nd. "Menerima seadanya" is a condition one must in itself, accept as is; terima seadanya. The truth is, we don't live in a black and white world, be it in the sense of colours: black or white; or in the sense of morals; right or wrong; or in the sense that a subject must be either accepted or rejected. While we do revolve around these dualities, things are not just as easily fall in one extreme and not the other. They could just be something in between.

In the case of "acceptance", numerous things around us we do not either accept nor reject, but it's still there. We suspend judgment until it becomes more involved in our lives.

What you should do upon acceptance or rejection, I leave to you to decide. I'm merely remarking that when you're ready to accept, you accept as is: the good with the bad; as most of the things we reject, we reject the bad with the good. But of course, there are other idioms just as complicated or maybe even a complimentary, such as "buang yang keruh, ambil yang jernih".

But I suspect, you knew as much. I'm sorry if this comment appears to be patronizing. My sincere apologies. Perhaps, I should write this on my own blog when I properly have one.:)

This comment is yours to accept, or reject: as is. :p

Good day to you. Cheerio.

Adzra a.k.a DoOrDie said...

Wa'alaikummussalam Avatar,

1. Thanks for taking your time to read my blog.Yes, i take it as compliment. Flattered.

2.Appreciate your sincerity and comment for my entry.Would be happy to read ur blog (yeah, when u have one).

Again, thks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...