Sunday, June 15, 2008

Killing Them Softly


Now Showing - Buletin Utama. Selalunya kalau berada di rumah, jarang Cik Kuntum lepaskan peluang menonton berita. Selain daripada kemalasan Cik Kuntum nak baca helaian surat khabar, inilah medium paling mudah untuk Cik Kuntum mengikuti perkembangan dalam dan luar negeri. Part 10-15 minit terawal biasanya akan berkisar kepada hal2 yang major dalam negara kita nih speshly hal2 berkaitan kerajaan la. So let it be. Cik Kuntum lebih fokus pada the next segment.

Zup! Berderau darah dengar pembaca berita melontarkan suara sebutir2 tentang berita seorang bayi dibuang lagi. Yang marveles tu, bayi nih diletakkan dalam bag sekolah kaler pink (kaler Mem nih, but i know u wont do that!) dan disangkut kat tiang surau! Kejadian ni berlaku kat N9. Ada ke patut? Apalah nak jadi ngan mentaliti orang2 zaman sekarang nih? Personally, Cik Kuntum rasa..kalau dah sangkut kat tiang surau tuh sahlah mak atau ayah sure orang Melayu dan berkemungkinan besar beragama Islam. Pada firasat Cik Kuntum lagi, mesti mak atau ayah baby nih nak harapkan orang2 surau yang jumpa mayat tu nanti tolong uruskan jenazah tu sewajarnya.

Macam ni ke dikatakan bertanggungjawab? Alahai...ceteknya akal. Cik Kuntum akur, zaman sekarang ni kalau ditegah makin menjadi. Makin kita larang, makin dia miang! Maka, bukan niat Cik Kuntum nak menggalakkan atau mengiyakan perbuatan sumbang yang dah sah hukumnya haram tapi sekurang2 nya pakailah perlindungan! Yang Cik Kuntum hairan tu, sanggup tunggu 9 bulan dengan perut membuyung dan akhirnya apa? Tinggalkan saja? Mazhab manalah mereka ambil pakai guna. Tidakkah ada rasa sayang, jatuh cinta pada bayinya selepas detik melahirkan? Mana mungkin tidak akan ada sekelumit pun detik rasa mahu bertanggungjawab diatas segala dosa? Dosa zina belum tertebus, ditambah pula dosa membunuh? Apalah salah si kenit hingga layak dihukum begitu?

Ya Allah! Ko jauhkanlah aku dari segala rasa takbur, riak serta menzalimi sesama sendiri juga hindarkan aku dari mendekati perkara2 mungkar yang amat Kau keji. Bukalah dan tetapkan hatiku kepada Nur dan rahmat Mu agar aku sentiasa berada dalam kelompok hamba Mu yang soleh. Amin....

6 comments:

seman.info said...

dunia hampir kiamat...bersedia lah

sue cipot said...

kite dh brada di tahap ke empat.. ada satu tahap lg maka hancurlah dunia ni.. sedih & takut mjalani khidupan ni.. sedih sbp manusia blumba2 mgejar harta, & taksub dgn dunia kbaratan.. xworld katanya jika majlis tanpa arak, ppuan, alahaiii umat... takut kerana memikirkan dosa2 diri sndri..
Nabi menagis krn takut kite masuk nereka tp kite mnagis krn xdpt hidup bmegah2, bmewah2, di dunia ni..
ya allah ampunilah dosa ku.. perliharakan lah aku serta semua umat islam dr pbuatan yg keji & mungkar..

Adzra a.k.a DoOrDie said...

menakutkan, kan? most of us now has lost the soul and touch to be a khalifah!

Si Tukang Karut said...

mama nak dapat anak...meyabung nyawa...bukan dapat secara normal lagi...IVF bayi tabung uji segalak...now senang orang mengandung dpt anak..di buang pula...kejam sungguh....sayu hati melihat gambar itu!

Adzra a.k.a DoOrDie said...

jahat kan?....eh tak...

bengong kan?....eh bukan....

zalim kan???.....ha!baru betol!

cHoco said...

amat zalim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...