Thursday, June 26, 2008

Apa Suda Jadi Lor?

Cik Kuntum seriau bila tengok berita atau baca paper sekarang nih. Rata2 bole dikatakan hari2 bukak ada je berita pasal ATM machines kena kopak then kedai emas kena rompak. (eh eh...rhyme gitu, pak pak pak)

Apakah yang menyumbang kepada meningkatnya kadar jenayah ini? Adakah ini petanda masyarakat Malaysia kini semakin gangster atau licik dalam menjalankan jenayah terancang? Yang paling latest tadi dalam berita kata CCTV kat bank tu siap kena spray cat itam g tu! Kol 11 pagi esoknya time orang2 bank sibuk nak collect duit from ATM, bukak2 je kosong! Nehi nehi nehi...!!!!Apa suda jadi? Previously plak ade satu ATM kene angkut, diikat then tarik pakai lori ke apentah Cik Kuntum tak pasti @ convenient store @ petrol station.Gile apa? Main rentap2 gitu je?

Kedai emas plak dari Poh Kong bawakla ke Tomei..masing2 dah merasa kena rompak. Itu tak mentioned nama kedai emas yang tak glamor. Yang nasib baik takat nih still Habib la rasa...sebab tak dengar kes kena rompak kaw2. Teringat kata kawan Cik Kuntum, "Dengan keadaan ekonomi dan harga minyak yang naik melambung ni...Mengajar rakyat yang sederhana dan miskin untuk secara tidak langsung berbuat apa sahaja untuk menyambung penghidupan mereka walau dengan cara apa sekalipun." Phew! Menakutkan! Tapi benarkah begitu wahai kengkawan sekalian?

p/s : Psst..duit kita dilindungi kan? Kalau ilang still leh dpt balik kan?

3 comments:

sue cipot said...

tp pling kelakar bila baca perompak silap curik mesin atm dia silap ambik yg cek punya.. mesti kena kaw2 dgn bos dia hahahahhaa...
lg satu sue rasa mgkin jugak faktor jenayah sbp ekonomi skrg nie..

Gee said...

masa maybank pontian kena rompak tu dulu ngeri kitorang sbb adik no 3 k.gee keje bank jugak.. tapi bukan maybank kat pontian tu.. pas tu polis bgtau, dia dapat kat salah sorang perampok tu plan bank yg adik k.gee keje tu iskk.. sure dah plan bayek lar tu..

Adzra a.k.a DoOrDie said...

Fuuuhhhh :

sue - tuh ah payah kalau penyamun jenis tak abis skolah! ehehehe...arahan lak dpt tak clear..main angguk je...sekali bawak balik mesin, maw kene cepuk!


kak gee - tuh ah tu...yang kes dulu tu maybank cheras tak silap. Yang bawak larik duti from peti besi..sampai la nih tk dpt2 sapa yang rampok...mesti dah jadi usahawan berjaya la nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...