Wednesday, June 04, 2008

Janji Tinggal Janji


According to Kamus DwiBahasa Oxford Fajar Edisi Ketiga:-

Promise - Declaration in verbally or in writing that one will give/do/deliver a certain thing

Korang mesti penah dengar istilah Janji Melayu, Cakap Cam KapLamYaNga dan macam2 lagi la dalam kehidupan seharian bila melibatkan janji. Teruk sangat ke orang2 kita ni dalam berjanji?

Personal experience, Cik Kuntum lebih suka dengar dan terus laksanakan (listen and act) apabila diberitahu tentang sesuatu. Time2 orang mintak tolong terutamanya yang Cik Kuntum trust - tak kiralah kederat ke, duit speshly...Cik Kuntum cuba tolong sedaya upaya. Kalau tak dapat, Cik Kuntum bagitaw kata tak boleh. Kalau ada syarat, Cik Kuntum bitaw ape syaratnya. Bukan la Cik Kuntum ni nak jadi ala2 Ah Long Bukit Beruntung atau pon hencek Ceti ke hulu hilir bawak payung tu..Tidakk...It just that, for the time being maybe Cik Kuntum tak ada kepentingan untuk menggunakan fund tu. Sebab tu Cik Kuntum bila bab money matters, Cik Kuntum akan be specific. I'm willinng to help but please help me too. Bukan nyer Cik Kuntum mintak duit bunga, faedah, interest ke ape. It just, I need u to keep your promise plak. To pay me accordingly.

Cik Kuntum bukan nyer chop duit. I have problem to say NO. Lagi satu, Cik Kuntum nih segan nak bukak2 mulut mintak2 walaupun Cik Kuntum sedar, itu duit Cik Kuntum. Sebab tuh, kalau korang rasa korang takleh nak full fill your promise , tolong bitaw awal2. So that Cik Kuntum bole tolong mengikut nilai yang sepatutnya. I'm not saying I value the friendship with money. No, its not that. Manusia pegang pada janji, dah kalau tak bole nak tunaikan janji baik jangan berjanji dari esok lusa buat orang sakit hati. Contoh macam...Korang nak pinjam 500 la kononnya. But i need that 500 in another 2 weeks let say. I still can loan u, not an issue but u have to pay me back within the period. Kalau boleh dapat, no problem. Kalau takleh, Cik Kuntum kena la adjust maybe bole bagi half je ke or how. Dun lie.I dun want to trouble myself. U pinjam duit i, then i plak kene pinjam duit orang untuk settle my things. Tak ke modo namanya?

I dun have to tell evrione on my account balance . But as for u to loan, I need to know wats the repayment like. Seyes, Cik Kuntum nih bukan la berkira. Ada yang pinjam sikit2 berkurun lama pon Cik Kuntum wat derk je. But for me, myself..Nak bukak mulut pinjam from my own buddies pon i susah, even adik bradik. I suffer takper, jangan deaorg. Wats comes around, goes around. But i guess, orang lebih pentingkan nak lepas sesak sendiri then others kan?

3 comments:

sue cipot said...

weh sini sue g bakar umah org tue.. cik kuntum kasi alamat umah dia meh sue nk penggal kepala dia

meo188 said...

lagu kru nih...

Adzra a.k.a DoOrDie said...

Sue - kalau dea ade insurans takpe..Leh gak tuntut duit tu dari family member. Tapi takut juge kot dea jadi antu, tak aman la katakan. Dok pk nk setel utang !

Meo - Mekasih...perhati dar jauh je ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...