Tuesday, June 10, 2008

Busuknye Kaw Nyahhh!


Errghhh.....

Emmmmppphhh.......

Err....Err....

Snniifff...snifff.......iskkk.....

Bwekkk.......!!!!


Ever been caught in such situation? I bet u did! Alahai....Cik Kuntum ni naik rimas bila aroma-aroma yang kureng nyaman menusuk masuk ke rerongga pernafasan. Menakutkan...kan!? (Baca ala-ala style Sarimah dalam Diari AF)

Bukan niat hati nak mengutuk, apatah lagi mengeji. Cik Kuntum paham, kita semua dijadikan Tuhan ada kelebihan dan kekurangan yang perlu diterima setiap insan. Namun begitu ada jua dinyatakan setiap sesuatu itu ada penawarnya. Kan kan kan?

Jadi seorang insan dalam masyarakat yang mementingkan budaya dan budi bahasa menyebabkan kita sukar menegur atau memberikan pandangan secara terbuka. Macam kes Cik Kuntum, macam mana nak bagitau hamba Allah yang sorang ni bahawasanya Cik Kuntum rasa bau ketiak dea Ya Rabbi!!Memang boleh makan diri. FYI, dia nih bolehlah dikategorikan ada rupa la juga. Cuma Cik Kuntum rasa semenjak kebelakangan ni, bauan dia tu..Tak dapat nak dibendung lagi. Camna nak buat tu?

Ingat lagi dulu masa kat UiTM...Ada sorang junior roommate ni bau kaki dea..Masyaallah! Pergh! Kalau rendam kaki dalam sungai tu, maybe leh jadi tuba untuk ikan-ikan dalam tu. Sampai gitu sekali seriousness aroma kaki dea. What we did (me n partner in crime la) , bagi hint2 kat dia...Siap bagi perfume, then bagi pinjam deodorant kaki n stuff la. Hampeh, dea kata malas dan tak yakin nak pakai produk tu. Alahai....paling sengsara bila Hari Ko...Balik berkawad, bukak boot jek..rasa nak pitam! Maw takmaw..Cik Kuntum gak dijadikan wakil jurucakap anggota2 badan anti bau ni. Bukan sebab Cik Kuntum ni lantang bersuara, cuma diyakini Cik Kuntum leh susun ayat bagi molek agar orang tak sakit hati.

Nak jadikan cerita, Cik Kuntum slow talk la ngan dea. Yang paling hampeh bila dia kata "La...tak perasan pulak kaki saya berbau. Rasa ok je!". Apa nak kata? I said, maybe idung dea dan lali kot. So, Cik Kuntum bagi dea satu pack tawas. Taw tak menda ape tawas tu? Pandai2 la korang tengok gamba yang Cik Kuntum bubuh nih. tawas nih ala2 macam baru kristal..Keras la juga, jernih warnanya. Fungi tawas? Menyerap air atau lembapan. Sebab tu Cik Kuntum bagi dia tawas ni. So that dea leh buh serbuk2 tu kat kaki dia. Bila tak basah, takdela bau. Lagi satu, ada juga orang buh tawas ni kat ketiak. It's a traditional deodorant la kira. Infact, ada juga sekarang ni tawas yang dah dikomersialkan. Antaranya jenama Smelly No More. Cari kat farmasi, sure jumpa!Ni dah bagi tips2 terbuka ni, silalah bertindak kot ada sapa2 yang tergolong dalam kategori ni. A change will do you good, ait?

2 comments:

KitKet said...

the best thing is you tell him/her the truth but in diplomatic way lah..

Adzra a.k.a DoOrDie said...

dea buat muka sardin jer...pening Cik Kuntum!

rasa nk pitam dah bila dekat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...