Friday, July 31, 2009

:: 170A Lawan 257 ::

Korang pernah kena saman?

Saman yang macam mana yang korang dapat?

Saman bertulis dan bertandatangan korang?

Saman ekor?

Tak tahu bila kena saman tapi tiba2 sampai je surat kat umah?

Al-kisahnya....my besties tak dapat nak renew roadtax insurance sebab ada saman belom bayar. Dia nih boleh jadi penyumbang utama la kepada gaji dan bonus polis2 dalam negara ni. Dia ada 4 keping saman yang bernilai hampir seribu ringgit malaysia.

Maka, dengan tegar dan berkobar2 cK temankan dia check her saman nyer details. Ada satu saman tanda * yang the rest tanda #. Dan..yang paling best sekali...Waran tangkap dah keluar last Februari! Woohooo!

Pegawai pendakwa bernama Tn. Abdullah pon nasihatkan dia to pay saman yang ada tanda * - twinkle2 little star. Why? Saman tu jatuh dalam kategori saman 170A saman bersama tandatangan. Means korang sign atas surat saman tu. Maka, ia bole dijadikan bahan bukti yang kuat atas kes tak mau byr saman koran. So, better pay!

Yang tandanya #, keep aside pon ok gak. Sebab yang dalam kategori 257 ni hasil daripada saman ekor..ala..yang polis main tembak2 je kat kereta tu. So that method bole dipertikaikan kesahihan dan kebenarannya. Kot kot nak tembak keta lain kena keta korang ke kan. camtulah.

Bila korang dapat saman yang korang sign tu, sila bayar sebelom tarikh bicara mahkamah. Or else, korang pergi mahkamah pada tarikh yang tertera tu dan rayuan pengurangan bayaran masih boleh dipertimbangkan. Namun, andai kata korang terlepas tarikh tu...makanya, korang kena g Mahkamah Trafik Jalan Duta (ni kalau kat KL la) untuk ambil tarikh perbicaraan yang baru or korang leh la cuba buat baik ngan orang kat sana untuk terus buat pembayaran. Cumanya korang takleh dapat diskaun la.

Bila dah kena waran tangkap untuk kes tak bayar saman ni, more or else kena penjamin. Tapi, tak payah risau sangat ye. Sebabnya penjamin ni boleh jamin mulut je, tak perlu kuar duit pun. Camtu lah al-kisahnya.

Maka, silalah semak saman yang korang ada kat sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...