Tuesday, May 13, 2008

Mahalnye!


Ni Cik Kuntum nk cite sikit nih. Al-kisahnya, semalam Cik Kuntum pegi la singgah kat stall jual nasi lemak kat area umah Cik Kuntum. Macam biasa, Cik Kuntum memang suka air tangan acik tuh atau lebih mesra ngan panggilan 'Akak Abang' dikalangan pelanggan setia. Bukannya apa, appearance dea nampak cam abang2 tapi..bila bukak mulut, memang sah akak2. Its not the other way round k? Whereby looks like akak2 turns out bukak mulut the abang2 nyer suara yang keluar!

Ok..I have to admit, sejak zaman awal2 tahun 2002 bermulalah aktiviti membeli nasi lemak, kuih muih or bihun dari akak nih. Bukan ape, dah depan opis...sedap pun sedap speshly sambal sotong kering dea tu. Malatop beb! Krisis naik harga berkali2 tp, akak ni menten je. Still remember last time i bought her nasi lemak (portion byk ok!) for only RM0.90. It was until 2007, dea naikkan harga ke RM1.00. Took her at least 7 years to naikkan RM0.10 even though harga barang2 mentah nih dah naik lebih dari 2 kali.

But then, kesan daripada kenaikan melampau hargaberas, minyak baru2 ni...akak tuh telah mengambil langkah harakiri dengan menaikkan harga nasik lemaknyer kepada RM1.20. Walaupon ade beberapa tempat lain yang Cik Kuntum taw dah lama mengamalkan harga RM1.20 nih. Cik Kuntum tak kisah sangat, sebabnya Cik Kuntum memang turun padang bab2 beli barang bulan untuk umah. Maka Cik Kuntum tahu turun naik harga market.Tapi...yang Cik Kuntum geram kat sorang awek nih....

Mengikut kata Akak Abang, awek nih anak sorang Ustadz yang ngajar kat sebuah institusi agama kanak2 area situ juga. Dea nih akak suruh budak2 tuh g anta order kat Akak Abang nih pagi2 then ada lak budak lain untuk datang collect bungkusan2 yang dah dipesan tadi. Yang tak syok, minah nih leh datang serang Akak Abang ni time Cik Kuntum tengah membeli. Kemain lagi dea tempik, " Akak! Tadi saya kira lain!Kenapa jadi lain?". Dengan rilek Akak Abang kata "Ni ade akak buh breakdown harga. Korang nyer akak naikkan seposen je.Jadi la RM0.80 daripada RM0.70. Orang lain sumer akak kira RM1.20, taw."

Dengan sungguh lantang minah tu kata " Ah(sambil tunjuk2 list yang akak tu tulis)...ni ape...tuh ape...ni harga ape lak?".Dengan penuh hikmah Akak Abang tuh explain. Cik Kuntum yang tengok nih pon hangen. Rase nk hempok ngan batu bata da...Sengal betol. Dea terpekik2.Walaupon bertudung, rupe dea yang berkulit cerah tu cengis giler!Keruh, wa cakap lu beb! "Hah, nah! Amik nih...lagi 30 utang dulu. Macam2 hal..lepas nih ntah2 nasi ngan sotong jadi Rm3-3.50 lak. Ntah hape2. Cekik darah!!!". Then minah tuh angkat kaki blah.

Memang takleh pakai minah tu! Korang taw tak..minah nih beli nasik kat akak tuh harga lain, tapi dea leh jual balik nasi lemak tu kat budak2 yang belajar kat tempat dea harga lain lak! Sungguh tak malu dea mengaut keuntungan atas angin dari hasil titik peluh orang lain. Dahla akak tuh penat masak, budak2 skolah plak yang tolong jadi kuli order n ambik nasi tuh.Dea lak dapat untung goyang kaki!Bile kena bayar lebih sikit, takmo. Takut duit habis katanya!

Macam nih punya orang pon ade. Moral :

1. Lenkali nk bercakap ngan org yg lebih tua, hormatlah
2. Rasa tk puas hati sangat..jangan beli kedai...buat je sendiri!
3. Rajin2 la pegi pasar ke hypermarket ke . Taklah nampak sangat mcm awak tu ngok sangat!
4. Kalau takut busuk g pasar, rajin baca, tengok berita. Ni tak, tgk AF jer!

2 comments:

Kakak Tiri said...

Kakak tu lapar kot?? Sibuk sangat nak bisnes nasik lemak. Hehehehe...

Adzra a.k.a DoOrDie said...

itu fomfuan meroyan gamaknyer...hheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...