Monday, April 25, 2011

:: The S ::

Semua ni punca dari laporan English daily pasal kem Besut. Dah baca? Meh baca sini. Dek kerana perkataan SISSIES tu, semua orang panas punggung. Baik yang golongan marhaen atau memanda menteri. Banyak feedback yang negatif daripada yang positif sampai ada menteri yang bersifat ibu mithali membantah tindakan itu kerana ianya dikatakan mencabuli Child Act. 

Tapi, berapa ramai yang baca laporan ni. Ada? Malas nak klik? Meh sini cK tepek sebaris dua ayat yang cK rasa amat relevan :

1. The Student Personality Development Programme carried out by the Terengganu Education Department aims to boost the confidence of male students facing an identity crisis.

2."We have taken an early step towards realising this by identifying male students who are not active in associations, uniformed bodies and sports to join the personality development programme".

Now, tell me berapa ramai yang akan melompat kalau berita dari Bernama tu keluar dulu sebelum English daily tu? Ada sapa2 yang beria-ria nak highlight pasal berita Bernama ni kat satu dunia? Ada? Yang kecoh giler that english daily punya post as if semua orang Malaysia ni nak buat penghapusan etnik kat golongan soft ni. For this, i blame that english daily for the headline. Beb, kalau kau nak lakukan paper pun tak payah la nak provok sampai macam tu sekali. 

Hatta kalau benar pun budak2 tu sissies, cK tak rasa perlunya diwar-warkan satu dunia. Lembut tak maksud dia songsang. Tapi bila korang buh headline yang macam tu rupa, tak ke buruk benar impaknya? Looking at the damage done, gila besar. Dan ya, saya perasan yang marah meluap2 tu bukanlah lembut semata tapi yang trang tang tang. 

Bila agaknya media kita nak cerdik bila bagi headline yang berguna? Ia memang patut sensasi tapi bukanlah yang makan diri. Dahlah English daily, ramai manusia kat pelusuk dunia yang faham. Kita ni hidup bermasyarakat, kelat macam mana pun kita sama2 pimpin tangan untuk ke arah kebaikan. cK memang sakit hati bila baca entry camni. Shallow.

cK faham rasional kem tu diadakan. Pernah dengar melentur buluh biarlah dari rebungnya? Pernah?Maka cK rasa tak ada salahnya kalau mereka lakukan seperti apa yang orang tua2 kita sarankan. Kalau dah tua bangka, cakap apa pun tak guna. Sebab kalau dinasihatkan juga, ramai la yang kena baling tumit pastu kena laser sampai keluar statement "Kubur asing2". Ha ah memang. Tapi bila aku dah tau, aku pun sama share sikit percentage dosa kau tu. Oh, dosa aku pun tak tertanggung kot? 

2 comments:

yaya|azura said...

Ada yang gagah perkasa, hensem, macho rupa-rupanya sissies pon! Camne tu?

DoOrDie said...

dorang sissies tapi tulen ok je. Kena develop la kegagahan depa tu. Ni kalau saya gagah perkosa ni, nak kira camne?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...