Sunday, April 10, 2011

:: Facebook Vs. Twitter ::

cK sepatutnya tak perlu ambil pusing dengan perkara ini. Umpama memberikan publisiti kepada mereka yang terlibat. Cuma anggaplah cK seorang wanita yang sedang PMS dan tidak akan lengkap hidupnya jika tidak mengomel tentang perkara yang mengganggu penglihatan serta pemikirannya.

Berapa kerap korang update Facebook atau Twitter korang. Sehari sekali? Sejam sekali? 5 minit sekali pun ada kan/ Toksah nak tipu. Kalau Twitter ok, tapi kalau Facebook tak Ok. Fine. Ni nak cerita sikit pengalaman peribadi cK kat korang semua. Dulu cK pernah gak dilaser-laser dek orang keliling "Kejap2 update". Tak pun...balik2 dia update. Dia dia dia. Snap gambar je update. Buat tu sikit, update. Tol? Angguk je la tak rugi pun. Ada antara korang juga yang laser2 tu. Toksah nak buat muka blur2 plak.


As time goes by, cK jumpa Twitter. Mula2 kekok. Tapi lama2 cK rasa selesa. Boleh update apa saja, bila2 masa. Sesaat sekali pun boleh kalau sanggup la kan. Maka, segala update cK lebih diberatkan dalam Twitter. Alhamdulillah, dah sampai 8 ribu twit so far dan ianya akan bertambah hari demi hari. Trust me. Typing your thought / feeling is so damn fun rather than keeping it inside and soon to know it kills u slowly. Go give it a try. 

Yang cK dapat simpul kat sini, ada beberapa perkara yang boleh dipertimbangkan bila korang nak buat update. Ia juga akan membantu korang untuk mengenal pasti yang mana lebih sesuai untuk korang.Nah baca. Kalau korang......

1....jenis suka baca update2 orang tapi tak suka nak update akaun sendiri : Facebook. Takda makna ada Twitter kalau tak update ya.
2....suka kuiz mengarut dengan aplikasi yang tah apa-apa : Facebook je yang ada kuiz2 tu.
3....suka sangat nak update status korang setiap lima minit sekali atau kurang dari 2 jam sekali : Twitter. Takde sapa kisah ko nak twit berapa kali.
4....beria2 nak type status panjang lebar macam karangan : Facebook sebab Twitter limited. Tapi lebih baik korang blogkan saja. Aku pun muak tengok status panjang2.
5....nak seluruh alam maya tahu siapa sedara mara, pakwe korang : Facebook sebab ada option untuk pilih update relationship status
6....jenis yang suka fast movement kat timeline korang : Twitter tapi sila pastikan korang follow ramai orang kalau tak nampak orang tu je la.
7....suka snap gamba pastu nak update kawan2 : Facebook / Twitpic - Dedua boleh sebab gambar ni selalu kurang menyakitkan hati dari update status banyak2 kali
8....suka jadi mafia, bercucuk tanam, judi, bela pet : Facebook je ada game2 tak tentu arah camni. Twitter tak plak jumpa lagi.
9....nak dapat respon cepat dari artis, tokoh2 korporat, ahli poltik : Twitter. Janji dorang tu bukan yang kekwat la. Kalau Facebook, sekali artis tu update..yang lain2 penuh ngan komen2 peminat je.
10...nak buat marketing untuk produk korang : Facebook lah. Sebabnya Twitter agak limited kecuali korang post link. Tapi cK memang kurang gemar pesen tag2 orang buat marketing ni. 

So, dah dapat dah? Simple je guide yang cK bagi tu. Harap-harap korang faham la ya. Penat nak hide semua kat facebook tu. Kalau remove ke delete ke, kecik hati pula. So, Mark lepas ni patut buat group hide. Senang. Semua campak kat situ je. Bukan setakat takleh tengok wall/update cK tapi cK pun takmau nak tengok hyper update dia. Kalau ada masa nanti, baru cK turun melawat k? Peace.

2 comments:

yaya|azura said...

Happy twitessary to me! It's been 2 years now. Lol.

DoOrDie said...

hip2 hooray!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...