Tuesday, February 01, 2011

:; Hal Ehwal Dating - Part 2 ::

Edisi sambungan ngomelan sebelum ini. Kalau sebelum ni cK tulis pasal perkara-perkara yang perlu diambil kira sebelum / ketika / selepas dating, kali ni cK nak share perkara yang sama sekali tidak wajar dilakukan ketika berdating. Teruskan membaca kalau korang nak ada harapan cerah for the next date. Tiada unsur paksaan disini. 

Apa pun, senarai yang bakal korang baca ni adalah berdasarkan pengalaman cK sendiri. Things that i hate during date:

1. Datang lambat. Dalam bandar Kuala Lumpur ni, jam memang merata. So, opt for LRT if you may. Unless, korang ada plan nak gi tempat jauh which require other mode of transportation. Still, jangan lambat. First impression counts ok. Kalau really lambat, 10 minutes dah kira max. Please learn to tect him / her and inform them. Jangan buat dia macam tunggul menunggu. 

2. Lupa nak calit deodorant. Ok, sorry. Bukan niat nak hina, tapi tolong jangan lupa pakai deodorant kalau korang ni jenis cepat berpeluh dan kuat bau badannya. tak semua orang mampu beli perfume yang mahal tu. Nak beli One Drop pun berkira2, apatah lagi nak beli Polo ke DKNY kan. So, most common belilah deo. Walau tak pergi dating, korang still b oleh pakai untuk daily. Build up ur cofidence plus tak menyeksa pihak yang lagi satu. 

3. Jawab call / sms lebih dari 5 minit. Sangat tak cool ok. No matter how boring your date is, don't you ever answer those calls more than you should. Have some mercy. Worst kalau korang tengah syok2 borak, tup2 kamu sembang plak dengan ntah-sapa-sapa on the other line and totally ignore ur date. Nganga je dia. Kesian wooo. A big NO.

4. Related to number #3. Bila jawab call tu, jangan bercakap kuat2 sampai nak terkeluar anak tekak. Malu y'all. Macam nak broadcast to the whole world plak on your conversation. C'mon you are not a superstar so, why talk so dem loud. Cukuplah kamu dan pihak lagi satu tu dengar. End of story.

5. Avoid free politic campaign. Out of so many topics available, kenapa nak kena cakap pasal politik? Fine, keadaan politik kita ni macam2. At there's a lot to talk about. Haraga minyak, krisis Mesir, empangan Bakun, banjir kat Tenang. Pendek kata, macam-macam. But, i am not comfortable with a man who talk like a politician. Remind me alot to NATO - No Action Talk only. Lagi teruk bila dia kata 'i memang tak pernah mengundi. Buang masa'. Dang! There goes your so call - brain. Please la weih. 

6. The biggest one of all. When you are the one who called up for a date, NEVER. EVER. ask the other party "Lagi, nak buat apa?". Wrong move. When you invite that someone on a date, please plan it in advance. Give suggestions, not asking questions. Ni la spesis yang cK paling kureng sekali. Ajak orang keluar tapi blur cap ayam tataw nak buat apa. Mencik tol. Ingat ye, you should have figure it out. Lepas tu, bila orang bagi cadangan, mula la nak bangkang. Tak suka tempat ramai orang, crowded sangatla itu la ini lah. Bengong.

7. Don't talk with your mouth full. Jaga adab sikit cik kak / cek abang. Nampak gelojoh la kan kalau time tu nak bercakap, time tu juga mengunyah. Tersembur-sembur pula nanti. And make sure, lepas makan tu gigi takde terselit apa2 sisa makanan. Tak pasal jadi iklan Dentyne plak.
8. Please sit eye to eye while having ur meal. Bertentang mata. Bukan bersebelahan. Why? It's easier to talk bila berdepan dari terteleng2 kepala kan? Plus, kurang sikit risiko nak meraba, kena raba, diraba atau teraba. So, masing2 selamat. Kan bagus begitu?

Nanti cK tengok apa ada lagi yang boleh dijadikan guideline. I'm not the master but at least i can share a thing or two with you. Sharing is caring kan? Kalau nak diikutkan agama, kita ditegah berdua-duaan kerana yang ketiga itu pastinya syaitan. Tambah pula kalau iman yang lemah, silap haribulan terjerumus ke lembah zina. Nauzubillah! Kalau date korang tu jenis yang miang, eloklah minta excuse balik segera. You don't have to listen ayat2 menyakitkan telinga dan mual tu. Be in control people!

2 comments:

yaya|azura said...

Ooo i pernah kena ngan sorg mamat. Bukan 1st date pon, 2nd date. Dahlah kawan dia dalam kereta, siap amik tangan kita nak pegang lak. Taik betul. Sumpah dalam kereta aku siap seranah dia. Tak kisahlah kawan ko ada ke tak. Taik. Sampai sekarang rasa dia taik. Masa 1st date tu takde lak dia buat pape pasal jumpa kat public. So, betul apa cK cakap ni, jumpa kat public places. Safer!
Huh. Taik betul.

DoOrDie said...

oh....lucahs sungguh kenyataan yaya itu. tapi mmg betol la...sengal depa ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...