Tuesday, May 17, 2011

:: Cubaan Pertama Bikin Molten Cake ::

Post pertama untuk bulan May akan dimulakan dengan makanan! Huma huma! Hari ni cK cuti sempena Hari Wesak. Macam biasa, bila hari cuti ni otak akan ligat berkordinasi dengan perut dalam usaha mencetuskan nafsu makan yang melampau. Maka, secara automatiknya cK terus mengidam nak merasa kek. 

Mungkin juga salah baby phat (Nabil, don't kill me) sebab berjaya memancing mood makan dengan gambar lemon cheese cakenya. I am so gonna do that soon. Untuk hari ni, cK cuma guna bahan2 yang ada di dapur tu. Terhasillah dengan penuh kasih sayang Molten Chocolate Cake. Nama lain untuk kek ni  adalah Lava Choc. Yang sibuk merata Secret Recipe, Domino, Rasamas tu dok promote tu. Being me yang berjimat cermat ni, terasa mau bikin sendiri. Puas hati kot kan? 

So, kat bawah ni resepi yang korang leh praktikkan. Dan yang best semua ni boleh siap dalam 10 minit. Best tak ? Best tak? Bahan2 yang cK senaraikan dibawah ni boleh dicampur sekaligus tapi cK bikin dua mangkuk. Konon2 lebih tertib.



Bahan A
a. 3 sudu besar mentega - cairkan
b. 3/4 cawan gula
c. 1 biji telur
d. 1/4 cawan susu - cK try pakai HL sedap je
e. 1 sudu kecil vanilla - bajet satu penutup pon ok


 
Bahan B
a. 1/2 cawan tepung serba guna - tepung gandum pun ok je
b. 2 sudu besar serbuk koko - cK guna Van Houten
c. 1/4 sudu kecil baking powder
d. Secubit garam halus

Cara-cara pembikinan:
1. Gaulkan semua bahan2 diatas sehingga rata mengikut agihan bahan2 dalam dua mangkuk berlainan.
2. Setelah Bahan A larut sepenuhnya, masukkan Bahan B sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Greasekan mangkuk atau apa saja bekas (bekas plastik pun ok) janji microwave safe supaya tidak melekat.
5.Tuangkan adunan tadi dalam bekas. Tutupkan bekas tersebut
6. Set microwave pada High dan masak untuk 2 minit maximum.
7. Keluarkan dan tunggu sejuk 5 minit. Terbalikkan atas pinggan.

Tarrrraaaaaaa.....

 
Senang bukan? Maka apa lagi tunggu, cubalah!

2 comments:

Eylia Heenim SJ said...

Waaaaa...senang!! I'm gonna try this! Nampak yummy lak tue..hehehee XD Thanks sebab share..hehhee ^^

DoOrDie said...

Sila2...jgn malu, jangan segan....
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...