Monday, June 27, 2011

:: Dah Kenapa Nak Merokok Depan Budak? ::

Ok. Cubaan gagal. cK cuba nak biarkan je bulan Jun berlalu tanpa sebarang entry. Tapi makin dibiar, makin meluap2 pula semangat nak mengemaskini laman sesawang saya yang satu ni. Terima kasih cK ucapkan kepada dua pasangan suami isteri yang merupakan penyebab untuk cK menulis entry ini. 

Kalau nampak lelaki merokok tu pelik tak? Tak. Kalau terserempak perempuan lepak tepi LRT atau tangga tepi air terjun KLCC tu merokok pula pelik tak? Pun tidak. Budak2 sekolah yang pakai uniform sekolah selamba singgah kedai mamak, beli rokok sorang sebatang tu pelik tak? Lagilah tak. Buatlah apa jenis kempen TakNak ke apa ke, hasilnya orang masih hisap rokok. 

cK bukanlah insan yang tergolong dalam golongan penyedut asap primary, tapi cK jatuh ke tahap sekunder. Mana taknya, asyik sedut asap rokok orang je hari2. Terkesan jugalah hati, paru2 cK ni. Yang paling cK tak boleh terima sama sekali, bilamana ada ibubapa yang sukarela lawan hembus asap depan anak kecil depa. Dalam banyak2 tempat nak merokok, apa halnya nak merokok depan budak, anak?

Rasa berkuasa ke kalau merokok secara terbuka? Sedangkan kalau dorang merokok depan anak dewasa dorang pun  cK menyampah ini pula depan anak kecil umur 4-5 tahun. Apa yang korang cuba buktikan? Kalau dari kecil dah didedahkan dengan rokok, jangan buat2 terkejut bila stok korang makin lama makin susut. Nak beli tak mampu, maka rembat saja stok yang ada di depan mata. 

Tengok gaya si isteri ngan suami macam muka terpelajar. Tapi sayang, meleset sama sekali. Mereka masih perlu diajar. Perlu diajar yang cara mereka mendidik itu salah dan tidak beretika. Cuba didik anak2 mereka dengan perkara2 yang lebih bermanfaat - mengaji qura'an, belajar jawi hatta membaca buku cerita Inggeris. Ini tak, belajar mengenal tobacco. Makin lama makin tidak sihat generasi muda kita. Hasilnya, anak cucu kita semua punya masalah kesihatan. Salahnya siapa? Salahnya kita! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...